27.11.2008

Turun musiikkijuhlat 50 vuotta 10.-16.8.2009

Turun musiikkijuhlat juhlivat elokuussa 50. toimintavuottaan. Festivaalin juhlakonsertteja järjestetään eri puolilla Turkua 10.–16.8., ja varaslähtö otetaan jo 8.8.2009.

Juhlavuoden kunniaksi järjestetään viikon mittainen loistelias ohjelma, joka sisältää sekä suosikkeja vuosien takaa että katseen tulevaisuuteen. Esiintyjinä nähdään ja kuullaan koti- ja ulkomaisia huippunimiä kuten Mariinski-teatterin orkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri, pianisti Olli Mustonen ja säveltäjä Rodion Shtshedrin, jousikvartetti Meta4, liedduo Monica Groop ja Gustav Djupsjöbacka, sopraano Piia Komsi Zagros-ensemblen kanssa sekä cembalisti Lars Ulrik Mortensen. Myös kaksi vuotta menestystä niittänyt yhteistyö Aurinkobaletin kanssa jatkuu.

Gergijevin ja Mariinski-teatterin orkesterin sekä Helsingin kaupunginorkesterin juhlakonsertit
Laadukas ja kansainvälisesti arvostettu Mariinski-teatterin orkesteri vierailee Suomen vanhimmilla musiikkijuhlilla kahden konsertin voimin Turun konserttitalossa. Konserteissa kuullaan sinfonia- ja oopperasuosikkeja mm. Sibeliukselta, Tshaikovskilta ja Musorgskilta Valeri Gergijevin johdolla. Myös Helsingin kaupunginorkesteri johtajanaan Okko Kamu pitää juhlakonsertin konserttitalolla, ohjelmassa Sibelius, Shostakovitsh ja R. Strauss.

Yhteistyö Aurinkobaletin kanssa Manillassa
Suosittu yhteistyöproduktio Aurinkobaletin kanssa ”Mozartin matka Prahaan” saa jatkoa teoksella ”Shostakovitsh. Arvoitus.” Runoelma saa ensi-iltansa jo 8. elokuuta Manillan viehättävässä miljöössä ja esityksiä on yhteensä seitsemän. Esiintyjäkaarti muodostuu sekä tanssijoista, laulajista, näyttelijöistä että muusikoista, mukana mm. kamarimusiikkiensemble sekä laulajat Petri Bäckström ja Essi Luttinen.

Suosikkinimiä ja suuria teoksia
Pianisti Olli Mustonen ja säveltäjä Rodion Shtshedrin ystävineen kohtaavat 10.8. Sigyn-salissa. Elokuun 13. päivä Sigyn isännöi vuorostaan Monica Groopin ja Gustav Djupsjöbackan konserttia, jossa ovat mukana myös huilisti Päivi Kukkonen sekä sellisti, musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Martti Rousi. Taiturinelikko esittää Brahmsin ja Ravelin lauluja.

Ansioitunut cembalisti Lars Ulrik Mortensen hurmasi viime vuoden yleisön Euroopan Unionin barokkiorkesterin johtajana. Nyt hän palaa musiikkijuhlille omalla resitaalillaan, joka esitetään Akatemiatalossa 14.8. Myös Suomen kuuluisin jousikvartetti Meta4 vierailee musiikkijuhlilla tulkitsemassa Beethovenia. ”Late night with late Beethoven”-konsertin voi kuulla Akatemiatalossa 12. elokuuta.

Juhlavuoden festivaali huipentuu sävellyskonserttiin Taidekappelissa elokuun 16. päivä. Sopraano Piia Komsi ja Zagros-ensemble kantaesittävät Einojuhani Rautavaaran lauluteoksen sekä tulkitsevat suosittuja suomalaisia ja venäläisiä klassikkoja.

Myös suosittu Iltapäivän Bach -sarja Tuomiokirkossa jatkuu viulupartitoilla ja -sonaateilla. Musiikkijuhlien klassikko VPK-iltamat kokoaa festivaalin taiteilijoita yhteiskonserttiin 14.8.

Liput tulevat myyntiin 28.11.2008 valtakunnallisen Lippupalvelun kautta.

Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:
• toiminnanjohtaja Emilie Gardberg, puh 044 088 3379, emilie.gardberg@tmj.fi

http://www.tmj.fi