03.03.2009

Turun musiikkijuhlat 10.-16.8.2009, avajaiset 8.8.

50-vuotiaita Turun musiikkijuhlia juhlitaan elokuussa viikon ajan musiikkitäyteisellä ohjelmalla. Upeiden sinfoniakonserttien lisäksi ohjelmassa on mm. korkeatasoisia kamarimusiikkikonsertteja, musiikkiteatteria, jazz-iltoja sekä uusi suomalainen ooppera.

Turussa vierailee mm. maailmankuulu Mariinski-teatterin orkesteri tähtisolisteineen Valeri Gergijevin johtamana. Mariinski viipyy kahden konsertin verran esittäen venäläisen ja suomalaisen sinfonia- ja oopperamusiikin helmiä. Tanssin ja musiikin ystäville on luvassa voimakas elämys Aurinkobaletin uutuuden Shostakovitsh. Arvoitus. -esityksen parissa, ja venäläinen säveltäjäikoni Rodion Shtshedrin kuullaan kiehtovassa yhteiskonsertissa Olli Mustosen kanssa.

Taitavasta laulusta nautitaan niin siskosten Anu ja Piia Komsin kuin Monica Groopin konserteissa, ja Turun filharmonikot ja Helsingin kaupunginorkesteri kilpailevat yleisön suosiosta fantastisilla sinfoniaohjelmilla.

Tarjolla on myös koko perheen ilottelua Näppärikiertueen yli sadan nuoren soittajan ulkoilmakonsertissa varvintorilla, ja Taiteiden Yötä voi viettää musiikin parissa niin Tuomiokirkossa, Turun linnan pihalla kuin Ravintola Koulussakin. Lisäksi musiikkijuhlat näkyy ja kuuluu mm. kouluissa, vanhainkodeissa, kirkoissa ja teattereissa.

Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali, joka on riemastuttanut turkulaisia joka kesä vuodesta 1960. Juhlavuoden koko ohjelma on osoitteessa www.tmj.fi.

Seuraavassa tarkempaa tietoa ohjelmasta:

Suurta sinfoniaa

Festivaalin avaa lauantaina 8.8. Turun filharmoninen orkesteri johtajanaan nuori lahjakkuus Pietari Inkinen. Avajaiskonsertissa kuullaan Mahlerin 1.
sinfonia ”Titaani”, Bachin rakastettu kaksoisviulukonsertto sekä Richard Straussin Metamorfoosit. Seuraavan viikon lauantaina Helsingin kaupunginorkesteri tarjoaa sinfoniaelämyksen Okko Kamun johtamassa konsertissa, jonka ohjelmassa on Sibeliuksen Finlandia, Richard Straussin suurenmoinen Alppisinfonia sekä Shostakovitshin 1. pianokonsertto, solistina Valeria Resjan.

Juhlavuoden kunniaksi Turussa vierailee maailmankuulu Mariinski-teatterin orkesteri johtajanaan Valeri Gergijev. Venäläistä taituruutta voi ihailla kahdessa konsertissa, 11. & 12.8., joissa orkesteri ja teatterin tähtisolistit esittävät helmiä venäläisestä ja suomalaisesta sinfonia- ja oopperamusiikista.

Musiikkia näyttämöllä

8.8. Manillassa ensi-iltansa saa ”Shostakovitsh. Arvoitus.”, joka on uusi yhteistyöproduktio Aurinkobaletin ja Kolmas Tila – Tredje Rummet ry:n kanssa. Shostakovitshin elämästä kertova, musiikin, tanssin ja teatterin keinoja hyödyntävä produktio on Maiju Sallaksen ohjaama, ja työryhmä on suurilta osin sama kuin edellisessä yhteistyöproduktiossa Mozartin matka Prahaan, jota esitettiin ihastuneelle yleisölle kahtena kesänä.
Shostakovitsh. Arvoitus esitetään yhteensä seitsemän kertaa.

Sunnuntaina 16.8. tehdään Åbo Svenska Teaterilla suomalaista oopperahistoriaa, kun uusi kotimainen ooppera ”Döbeln 1809” esitetään musiikkijuhlilla. Ooppera käsittelee Suomen sodan viime hetkiä ja sen tuottaa Kokkolan oopperayhdistys. Musiikki on Sebastian Fagerlundin säveltämää ja sen johtaa Sakari Oramo. Jusa Peltoniemen libretto on monikielinen, joskin suomi ja ruotsi ovat pääosissa. Rooleissa nähdään mm.
Anu Komsi, Christian Juslin ja Sören Lillkung.

Juniorum – koko perheen ohjelma

Lapsille ja koko perheelle on tarjolla useita Juniorum-sarjan konsertteja.
Kaustisen Näppärit saavat seuraa Ruotista, Ahvenanmaalta ja Turusta kun Varvintorilla pidetään suuri Näppärikonsertti perjantaina 14.8. Konsertti on osa Näppärikiertuetta, joka vuoden 1809 merkkivuoden kunniaksi kiertää Suomea ja Ruotsia.

Ravintola Koulun pihalla esitetään lauantaina 15.8. kahdesti Pauliina Isomäen Kirsi Kunnaksen runoihin säveltämä musiikkisatu Touhukkaasta Vauvasta. Esityksessä yleisö saa seurata Touhukkasta Vauvaa jännittäville mielikuvitusmatkoille eri puolille maailmaa.

Korkealuokkaista kamarimusiikkia

Varsinainen festivaaliviikko alkaa maanantaina 10.8. upealla konsertilla ”Kohtaamisia yli rajojen”, jossa huippupianistimme Olli Mustonen ja venäläinen mestari Rodion Shtshedrin esittävät omia teoksiaan yhdessä ja ystäviensä kera. Kamarimusiikin ystäville on luvassa sekä vanhoja klassikkoja että moderneja makupaloja. Suomen menestyksekkäimpiin jousikvartetteihin lukeutuva Meta4 esittää Beethovenin myöhäisiä jousikvartettoja Akatemiatalolla keskiviikkona 12.8. Taiteiden Yönä torstaina 13.8. mezzosopraano Monica Groop ja pianisti Gustav Djupsjöbacka tulkitsevat Brahmsia ja Ravelia Sigyn-salissa, ja tanskalainen nimekäs cembalisti Lars Ulrik Mortensen pitää resitaalin Akatemiatalolla perjantaina. Sunnuntai-iltapäivänä Hirvensalon Taidekappelissa Piia Komsin & Zagros-yhtyeen konsertissa kantaesitetään Einojuhani Rautavaaran, Aija Puurtisen ja Tapio Tuomelan uudet teokset.

Tiistaista sunnuntaihin voi Tuomiokirkossa hiljentyä Bachin viulumusiikkiin, kun viime vuonna suunnattoman suosion saavuttanut Iltapäivän Bach –sarja jatkuu tutuin puolen tunnin musiikkielämyksin.

Tuomiokirkko tarjoaa tunnelmalliset puitteet myös perinteiselle konsertille ”Bachia kynttilänvalossa”, jossa kuullaan huilu- ja cembalomusiikkia, urkuri Katya Melnikovan iltamusiikkikonsertille sekä juhlajumalanpalvelukselle, jossa musiikkijuhlien muusikot esiintyvät.

Pieniä herkkupaloja

Musiikkijuhlat näkyy ja kuuluu kaupungissa muutenkin kuin suurina
konsertteina: tarjolla on monen moista jokapäiväistä musiikkinautintoa.
Musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät lounaskonserteissa taidemuseolla tiistaista perjantaihin, maanantaina ja tiistaina musiikkia viedään vanhainkoteihin Seniorum-sarjoin, Taiteiden Yönä voi hypätä historiaan Hortus Musicuksen kanssa Turun linnassa ja perinteiset VPK-iltamat kutsuvat viihtymään perjantaina.

Päivän musiikkiohjelma päättyy keskiviikosta lauantaihin ravintola Koulun jälki-istuntoon, jossa rentoa jammailua voi kuunnella keveässä tunnelmassa. Meta4 vaihtaa vapaalle Beethoven-konsertin jälkeen keskiviikkona ja pelimanni Andres Mustonen viihdyttää Taiteiden Yönä torstaina. Perjantaina ja lauantaina vuorossa on jazzia ensin nuoren Jaska Lukkarinen Trion tahdissa, sitten kokeneempien Teemu Viinikaisen ja Niklas Winterin johdolla.

Lippuja konsertteihin myy Lippupalvelu. Lisätietoja ohjelmasta saa ositteesta www.tmj.fi tai musiikkijuhlien toimistolta, puh. (02) 262 0814, sähköposti info@tmj.fi.

http://www.tmj.fi