04.07.2011

Turku Jazz tuottaa Loisto-konsertin: The Vanguard Jazz Orchestra (USA) Turku, Logomo 9.7.2011 klo 19:00

The Vanguard Jazz Orchestra New Yorkista, maailman parhaana big bandina Grammy-palkinnon voittanut orkesteri, aloittaa Euroopan kiertueensa Euroopan kulttuuripääkaupungista Turusta lauantaina 9.7. Konsertin tuottaa Turku Jazz.

Orkesterin ovat perustaneet Thad Jones and Mel Lewis , VJO esiintyy täydellä 16 hengen miehityksellä seuraavassa kokoonpanossa:

John Mosca, kapellimestari, pasuuna
Dick Oatts, Taiteellinen johtaja, altto ja sopraanosaksofoni, huilu
Douglas Purviance, orkesterin johto, bassopasuuna
Nick Marchione, trumpetti
Frank David Greene, trumpetti
Terell Stafford, trumpeti
Scott Wendholt, trumpetti
Luis Bonilla, pasuuna
Jason Jackson, pasuuna
Billy Drewes, altto ja sopraanosaksofoni, huilu, klarinetti
Rich Perry, tenorisaksofoni, huilu
Ralph LaLama, tenorisaksofoni, huilu, klarinetti
Gary Smulyan, baritonisaksofoni
Ehud Asherie, piano
Michael Karn, basso
John Riley Jr., rummut

VJO esittää valikoituja sävellyksiä koko toimintahistoriansa ajalta, mm.: Thad Jonesin, Jim McNeelyn, Bob Brookmeyerin ja muiden tuotannosta. Thad Jones ja Mel Lewis perustivat orkesterin New Yorkissa vuonna 1966 ja se on esiintynyt säännöllisesti siitä lähtien. Jones ja Lewis kiersivät mm. Count Basien orkesterissa ja päättivät sen jälkeen perustaa oman big bandin. Vuonna 2009 orkesterin viimeisin levytys, ’Monday Night at The Village Vanguard’, oli Grammy-ehdokkaana sarjassa “Paras instrumentaalisävellys” (Bob Brookmeyer-St. Louis Blues) ja orkesteri voitti Grammy-palkinnon luokassa ”Paras big band”.

Logomon konsertti on myynyt hyvin ennakkoon, paikkoja on suuressa salissa on vielä jäljellä ja lippuja saa todennäköisesti vielä myös ovelta. ”Olemme valmistelleet tätä vierailua Turkuun noin kolmen vuoden ajan ja sinä aikana ehti orkesteri saada Grammy-palkintonsakin”, toteaa konsertin tuottaja ja Turku Jazzin puheenjohtaja Kimmo Hyyppä. ”Ilman kulttuuripääkaupunkisäätiön tukea ei tämän kokoista maailmanluokan esiintyjää olisi voinut tuottaa Atlantin yli yksittäiselle keikalle Suomeen. Tässä on konkreettinen esimerkki siitä miten tässä jazz-genressä saamme kokea jotakin ainutlaatuista kulttuurivuoden ansiosta.”

Loisto-konserttisarja on osa Turku2011-kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Kaikkiaan 16 konsertin sarja ”Musiikkia meren sylissä” toteutetaan yhdeksän Lounais-Suomessa toimivan musiikkifestivaalin yhteistyönä Turussa ja saaristossa, mm. Kökarissa, Isokarilla, Seilissä, Jurmossa ja Aspössä. Mukana toteuttamassa ovat Turku Jazz, Pori Jazz, Korpo Jazz, Baltic Jazz, Kemiönsaaren musiikkijuhlat, Nauvon kamarimusiikkipäivät, Naantalin Musiikkijuhlat, Turun musiikkijuhlat ja Uudenkaupungin Crusell-viikko. Pori Jazz hallinnoi konserttisarjaa. Konserttien lipputuotoista osa lahjoitetaan Saaristomeren suojelutyöhön.