10.03.2014

Turku Jazz siirtyi kesään ja julkaisee elokuun ohjelman ja vuoden artistin

Turku sai kesäisen jazzfestivaalin kaupungin ydinkeskustaan

Jo 45 vuoden ajan Turussa alkukeväästä järjestetty Turku Jazz –tapahtuma siirtää jazztunnelmat elokuun lämpimiin iltoihin. Festivaalin keskuspaikkana toimii panimoravintola Koulun piha-alue, jonne mahtuu enimmillään 900 kuulijaa.

Toisena tapahtumapaikkana on vehreä Samppalinnan kesäteatteri, jonka lavalle nousee lauantaina 16.8. Iiro Rantala Turku Jazz Orchestran siivittämänä. Konsertissa kuullaan kapellimestari Vellu Halkosalmen Rantalalle säveltämä viisiosainen sarja Changes sekä Iiro Rantalan omia sävellyksiä.

Tapahtuma hakee ison avauksen Turun Taiteiden yöstä

”Taiteiden Yö torstaina 14.8. osuu sopivasti festivaalin avaukseen. Keskeisellä paikalla illan kulttuuritarjonnan pyörteessä haetaan uutta yleisöä” kertoo Turku Jazzin puheenjohtaja, Kimmo Hyyppä.

Koulun pihalla tarjotaan Taiteiden yön kulkijoille ilmaiseksi kolme hienoa konserttia, illan aloittaa 10 muusikon  Ht Swing Combo kotimaisella jazzahtavalla elokuvamusiikilla, ohjelmassa on erityisesti Olavi Virran elokuvamusiikkia. Orkesteri esittää illan mittaan myös toisen ohjelmiston, Coltraine, Rollins, Davis, eli jazzin suurten instrumentalistien tribuutin.

Taiteiden Yön illan kruunaa turkulaisten jazzkonkareiden ainutlaatuinen Free Rag –esitys, josta ei puutu luovuutta.  Kokoonpanoa johtaa Matti ”Rag” Paananen, (piano) ja mukana on mm. Jarkko Aallonloiske, (kahvipannut). Ehtaa turkulaista free jazzia.

Teemu Åkerblom on vuoden Turku Jazz artisti

Turku Jazz ry:n hallitus on jo useana vuotena nimittänyt vuoden artistin, joka luonnollisesti myös esiintyy festivaalilla. Vuoden valinta on basisti Teemu Åkerblom joka on esiintynyt Turku Jazzissa menestyksellä useissa kokoonpanoissa. Maineikas Fredator-yhtye ja yhteistyö Severi Pyysalon kanssa ovat turkulaistaneet Åkerblomia mukavasti viime vuosina. Musiikillisesti vuoden artistilta taittuu monenlainen jazz gipsy-swingistä moderniin ilmaisuun. Elokuun festivaalilla Åkerblom tuo kehiin oman kvartettinsa, bändi esiintyy Koulun juhlasalissa Taiteiden yönä 14.8.

Turku Jazzin historiaa remasteroituna cd-julkaisuna

Nauhamateriaalia 1970 Turku Jazz konserteista on löytynyt! Vuoden 1969 ensimmäisestä jazztapahtumasta lähtien aktiivisesti järjestelyissä toiminut muusikko Pauli Rukakoski on löytänyt arkistostaan harvinaista nauhamateriaalia vuoden 1970 jazzeista, jossa päävieraana oli amerikkalaistrumpetisti Art Farmer.

Pianisti, säveltäjä Heikki Sarmanto on suomalaisista jazzmuusikoista ylivoimaisesti eniten soittanut maailman johtavien kollegoiden kanssa sekä Suomessa että ulkomailla. 1970 Turun jazztapahtumaa varten hän sai koota yhtyeen trumpetisti Art Farmerin (1928-1999) taustalle. Siinä soittivat Sarmannon lisäksi Ilkka Willman kontrabassoa ja Matti Koskiala rumpuja.

Aikanaan lähes kaikkien amerikkalaisten huippumuusikoiden kanssa soittanut Farmer esiintyi Suomessakin useasti. Vuonna 1970 hänen tullessaan Turun lentokentälle matkatavaroista puuttui laukku, jossa oli hänen trumpettinsa, suukappaleineen. Turun kaupunginorkesterin trumpetisti Reino Kotaviita antoi Farmerille oman työvälineensä ja muutamia suukappaleita, joista valikoitui sopiva Art Farmerin käyttöön.

Kolmipäiväisten jazzien pääkonsertin jälkeen alkoivat jamit yliopiston urheiluhallissa, jossa yhtenä jamirunkona toimi saksofonisti Seppo Rannikon kvartetti muusikkoina Rannikon lisäksi Heikki Sarmanto piano, Tapani Tamminen basso ja Esko Rosnell rummut. Näistä kahdesta tilaisuudesta on jäänyt laadukkaat nauhatallenteet, jotka masteroidaan ja julkaistaan CD-levyksi ja julkistetaan tulevassa Turku Jazz-tapahtumassa Panimoravintola Koulun pihalla. Heikki Sarmannon kvartetissa soittaa kokoonpano joista kaikki ovat soittaneet myös Art Farmerin kanssa.

Heikki Sarmanto piano, Juhani Aaltonen saksofoni, Pekka Sarmanto basso, Reiska Laine rummut

Suomalaisen jazzin terävin kärki lauantai-illassa

Lauantaina festivaalilla nähdään mm. Timo Lassy Band, Timo Lassy tenorisaksofoni, Teppo Mäkynen rummut, Antti Lötjönen basso, Abdissa Assefa perkussiot, Henri Mäntylä wurlizer. Timo Lassy on noussut ja pysytellyt viime vuodet kotimaisen jazzin kärkeen ja saanut myös kansainvälistä menestystä. Elokuvamusiikin saralla Lassy oli hiljattain tekemässä musiikkia ”Ei kiitos” –elokuvaan.

Lauantai-illan kovaa kattausta jatkaa Jukka Eskola Orquesta Bossa. Orkesteri  koostuu Suomen jazzhuippujen muodostamasta kvintetistä ja maineikkaasta Proton String Quartetista. Yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa 2013 toukokuussa Japanissa ja syyskuussa Euroopassa.

Orquesta Bossan sointi kunnioittaa bossa nova -perinnettä, mutta sävellykset vievät musiikkia vahvasti omaan suuntaansa. Keikkalavalla Jukka Eskola Orquesta Bossa on hienostunut ja ilmavasti svengaava yhdistelmä kotimaista jazz-osaamista ja aikakaudet sekä genrerajat ylittävää näkemyksellisyyttä, johon jouset tuovat viimeistellyn tunnelman.

Jukka Eskola (s 1978) on aiemmin tullut tutuksi jazz-yleisölle mm. Jukka Eskola Quintetin liiderinä sekä The Five Corners Quintetin ja Jimi Tenorin yhtyeen jäsenenä. Eskolaa voidaan pitää yhtenä sukupolvensa lahjakkaimista ja arvostetuimmista suomalaismuusikoista. Eskolan soololevyt Jukka Eskola (2005), Japanissa julkaistu Hub Up (2006) ja Walkover (2009) ovat nostaneet miehen kotimaisen jazzin eturiviin karismaattisena artistina ja viime vuosina Eskola on ilahduttanut laatujazzin ystäviä kehuttujen erityisprojektiensa merkeissä.

Yhteistyö Turun musiikkijuhlien kanssa alkaa

Turku Jazz oli takavuosina Ruisrockin rinnalla osa Turun musiikkijuhlasäätiön hallinnoimaa kokonaisuutta. Kun Ruisrock ulkoistettiin lähti myös Turku Jazz kaupungin hoivasta yleishyödyllisen jazz-yhdistyksen ylläpitämäksi tapahtumaksi. Nyt siirtyminen kesään ja samaan ajankohtaan Turun musiikkijuhlien kanssa loi loogisen yhteistyön paikan. Näin ensimmäisenä kesänä yhteistyötä viritellään ohjelmistossa harvinaisella konsertilla jossa jazz ja taidemusiikki kohtaavat. Lauantaina 16.8. Turkuun saapuu New Yorkista yhdysvaltalainen huippupianisti Dan Tepfer, joka on levyttänyt J.S. Bachin Goldbrg muunnelmat jazz-vivahtein. Taidokas versio tästä haastavasta kokonaisuudesta on tuonut Tepferille maailmanlaajuista mainetta ja kriitikot ovat ylistäneet nuorta pianistia varsin kiitettävästi. Festivaalin lauantai-illassa Tepferin konsertti sijoittuu tunnelmallisesti myöhäis-iltaan, Koulun juhlasalin esitystilaan.

Yhteistyö Flame Jazzin kanssa

Flame Jazz syntyi kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeena ja on jatkanut konsertien tuotantoa vuoden jälkeenkin. Myös Flame Jazz yhteistyö käynnistyy tänä kesänä. Festivaalin sunnuntaille tehdään ”Turku Jazz in Flames” kokonaisuus. Tällä yhteistyöllä saadaan ohjelmaan kansainvälistä huippujazzia kun resursseja yhdistetään. Esiintyjä vahvistuu myöhemmin keväällä.

Turku Jazz 2014 14.8. – 17.8.

Koko ohjelma ja esiintyjien esittelyt kokoonpanotietoineen: www.turkujazz.fi