15.02.2012

Turku Jazz festivaalin yhteydessä toteutettava free jazzia esittelevä kokonaisuus tku_jazz_goes_free on valmistunut

Maaliskuun jazzfestivaali pitää sisällään kokonaisen toisen ”festivaalillisen” täynnä freetä – improvisoitua, kokeilevaa, näkemyksellistä jazzmusiikkia. Jotkut saattavat luonnehtia sitä vaikkapa ”swing-kansan pelkämääksi sekametelisopaksi”, mutta totuus on toisenlainen, freen asema jazzkentällä on hieman samantapainen kuin performanssin esittävässä taiteessa. Kaikkea ei ole määritelty etukäteen ja esitykseen sisältyy aina yllätyksellisyys, myös huumori ja meitä ympäröivien ilmiöiden kommentointi on osa tätä musiikkia.

tku_jazz_goes_free tuo toimintakeskus Vimman lavalle peräti seitsemän kokoonpanoa, yhden Ranskasta, yhden Ruotsista ja loput Suomesta.

Esityksissä nähdään mm. kolmen rumpalin kokoonpano, Kallio Slaaki, haapahirsiä hyödyntävä Saunamantra, Led Zeppelinin musiikkia free versioina esittävä LED jne.

Lauantaisauna

Vimman lauantain 17.3. keskiyön free-konserttiin yleisön kylvettää Saunamantra – Otto Eskelinen – alttosaksofoni, Konsta Eskelinen – viulu, Kusti Vuorinen – kellot, soivat kulhot, trumpetti, Janne Tuomi – hirret, Erkki Joutseno – hirret, Paavo Eskelinen – hirret

Saunamantra on visuaalinen ääniteos, jonka ytimen muodostaa haapahirsistä rakennettu lyömäsoitin. Kolme lyömäsoittajaa tuottavat hirsisoittimella kudoksen, jonka kanssa muut muusikot kommunikoivat.

Teoksessa on laajoja sävellettyjä jaksoja, mutta myös runsaasti tilaa improvisaatiolle. Musiikin lähtökohtana on käytetty vanhaa suomalaista saunalaulua, sekä seitsensävelistä asteikkoa jonka hirsisoittimen hirret soidessaan muodostavat. Saunamantrassa tutkitaan saunomiseen liittyvää rauhoittumista ja puhdistautumista musiikin, performanssin, sekä rituaalin keinoin. Kuinka sauna vaikuttaa ihmisiin? Voiko samankaltaisia vaikutuksia saada aikaan äänten ja musiikin avulla?

Saunamantran jälkeen lavalle nousevat Moteur Jazin oudot hahmot punaisissa haalareissaan ja valkoisissa naamioissaan. They-2, Q-Jiz ja E-Row kuvailevat musiikkiaan postmoderniksi freeksi. Lauantaisaunan viimeiset hiet löylyttää ruotsalainen LED kello 1.30.

Koneen säätiö on tukenut tku_jazz_goes_free hanketta apurahalla, joka suuntautuu kokonaisuudessaan näiden haastavaa taiteellista työtä tekevien ammattimuusikoiden kiinnittämiseen. Myös lippujen hinta on tästä syystä saatu pidettyä mahdollisimman alhaisena, jotta se ei olisi kynnys päästä nauttimaan äänistä, joita kenties koskaan aiemmin ei ole kuultu. Opiskelija pääsee kokemaan koko konserttisarjan kolmella kympillä.

Turku Jazz 15.-18.3.2012

Etusivu