12.08.2015

Turku Jazz 2015 alkaa torstaina 13.8. teemoinaan ”maailmanmusiikki”, ”nostalgia”, ”tämän päivän jazz” ja ”big band –musiikki”

Nelipäiväinen jazzfestivaali, Turku Jazz 2015 alkaa torstaina ja päivien teemat jakautuvat seuraavasti torstaista sunnuntaihin: ”maailmanmusiikki”, ”nostalgia”, ”tämän päivän jazz” ja ”big band –musiikki”.

Konsertit järjestetään Panimoravintola Koulun piha-alueella, sekä Taiteiden yönä myös Börsin puistossa.

Turku Jazz otti pitkästä aikaa mukaan ohjelmaan maailmanmusiikin illan ja se sijoittuu torstaina Taiteiden yöhön, jazzia kuullaan samaan aikaan Börsin puistossa yhteistyössä Harlem Jazz Clubin kanssa järjestettävässä jami-illassa. Taiteiden yön konsertteihin on vapaa pääsy. Maailmalta kuullaan kreikkalaisia, USA:n syvän etelän, ja Afrikan rytmejä.

Perjantai-iltaan on luoto kokonaisuus, jossa kuullaan esiintyjiä Turku – Pori – Tampere –akselilta. Illan avaa Jahnukaiset Tampereelta, omien luonnehdintojensa mukaan ”jazzilla joka on niin helppoa että kuka tahansa voi itsekin soittaa sitä”.

Festivaalin ohjelmassa on suurta kiinnostusta herättänyt musiikin ja performanssin välimaastoon sijoittuva underground-esitys, jossa runoilija Markku Into lukee tekstejään blues-bändin säestyksellä. Illan kruunaa suomalaista progea ja jazzia ja muitakin tyylejä yhdistävä, jo 1970-luvulla esiintynyt Jukka Syrenius Band.

Lauantaina kuullaan nykyjazzin nousevia nimiä kahdessa eri kokoonpanossa, Fifth Avenue ja Koutus, sekä suomalaisen jazz-, rock-, orkesteri- ja studio-kitaroinnin suurta mestaria, Ilpo Murtojärveä, joka nimettiin tänä vuonna vuoden Turku Jazz artistiksi. Lauantai-iltapäivän avaa Koulun pihalla ilmaiskonsertissa 1930-luvun tyyliin Aninkaisten Sävel.

Sunnuntaina vuorossa on big band sovituksia Quincy Jonesin musiikista kun lavalle nousee Suomen isojen jazz-orkestereiden kärkikaartiin kuuluva Turku Jazz Orchestra. Festivaali päättyy perinteisiin päätösjameihin jotka ovat avoimet kaikille jamimuusikoille.

Turku Jazz on tuottanut vuosittain jazz-tapahtumia jo vuodesta 1969 ja siirtyi kesään viime vuonna. Tämä siirtyminen kevättalvesta on saanut hyvän vastaanoton ja elokuu Taiteiden öineen sopii hyvin jazz-tapahtumalle. Turku Jazz on Finland Festivals –ketjun jäsenfestivaali ja mm. Suomen jazzliiton jäsen.

www.turkujazz.fi