10.03.2010

Turku Jazz 2010 festivaali pyörähtää käyntiin keskiviikkona

Turku Jazz on Finland Festivals –ketjun vuoden ensimmäinen jazz-festivaali

Turun klubit ja keskustan estradit täyttyvät jazz- ja rytmimusiikista viiden päivän ajaksi 10.3. – 14.3. Turussa esiintyy tapahtuman aikana peräti 89 muusikkoa 15 kokoonpanossa. Konserttipaikkoja on kuusi: Apollo, Linnateatteri, Syke, Vimma, Rento ja vanha Domino (koululaiskonsertti). Näistä kokeil-laan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Apolloa, Sykettä ja Vimmaa. Konserttipaikkojen valintaan vaikut-tavat monet asiat; musiikin laatu, paikan palvelut, paikan perustekniikka, lava, jazz-festivaalin kyseessä ollen pianojen kuljetus sekä myös sijainti, yhdestä paikasta toiseen on kerittävä kohtuuajassa, festivaa-lilla kun ollaan.

Nykypäivän ravintolamaailma on muuttunut Turku Jazzin alkuajoista monella tavalla, niinpä nykyisiä klubeja ja pubeja on vaikea muuttaa väliaikaisesti jazz-ravintoloiksi pöytineen ja ohjelmalavoineen. Turusta puuttuu edelleen paikka jossa olisi lava, kunnollinen talon flyygeli ja pöytiin tarjoilu, sekä tilaa noin 200 hengelle. Nämä jazz-paikan perusasiat toteutuvat lähimmillään Linnateatterin konserteissa perjantaina ja lauantaina. Tosin on jazzin imagokin muuttunut 2000-luvulla, se sopii ihan yhtä hyvin trendikkäisiin nuorisopaikkoihin tai musiikki-pubeihin, kuten Syke ja Rento Bar.

Tukholman läheisyys helpotti jälleen kerran kovien kansainvälisten artistien saamista Turkuun. Euroo-pan kiertueella oleva Jacob Fred Jazz Odyssey (USA) saapuu ahtojäitä uhmaten laivalla Tukholmasta Turun keikalle lauantaina 13.3. Jonathan Kreisberg Quartet (USA) taas on matkalla Turun kautta Tuk-holmaan ja esiintyy Turku Jazzissa sunnuntaina 14.3.

Vuoden 2010 Turku Jazz artisti, vanhan koulukunnan modernisti Esa Pethman saa kunniakirjansa tors-tain Turku-illassa, Pethman on koonnut vahvan kvintetin konserttiinsa, Erik Siikasaari basso, Veikko Hakkarainen piano, Juha Salminen rummut ja Petteri Pethman kitara. Turku-illan toista laitaa edustaa Kauko Röyhkä ja Severi Pyysalo Trio jazzversioillaan Röyhkän rock-kappaleista.

Jazz edustaa nykyisin hyvää kulttuuritarjontaa

Turku Jazz ry esittelee jälleen ylpeänä viisipäiväisen jazztapahtuman. Maailman taloudellinen tilanne on vaikuttanut moneen asiaan, mutta kulttuurin kulutusta se ei näytä haittaavan. Turun kaupunki on myös osoittanut kulttuuripääkaupunkihenkeä tukiessaan tapahtumaa vaikeana talousvuotena saman määräisesti, kuin aiempinakin, parempina aikoina. Lainaus Turku Jazzin kaikkien aikojen ensimmäi-sestä tiedotteesta kertoo, kuinka neljässäkymmenessä vuodessa on tilanne täysin päinvastainen, kuin millaisena Turku Jazzin puuhamiehet sen kokivat ennen ensimmäistä Turku Jazzia vuonna 1969:

”Huhtikuussa räjähtää! Paljon on virrannut tuota merkillistä haisevaa tahdasta Auran-sillan ali sen jälkeen kun turkulainen jazz viimeksi osoitti elonmerkkejä. Siitä huolimat-ta on Turku tiukasti väittänyt olevansa kulttuurikaupunki. Perinteisen eliittikulttuurin osalta ei täällä ole ollutkaan valittamista, toisin modernin. Asiaintilan korjaamiseksi ja kunnallispamppujen herättämiseksi tarvitaankin kovia otteita. Niinpä tapahtuman ta-sosta ei ole tinkimistä, paikalle on kutsuttu suomalaisen jazzin ehdottomat huiput.”

”Kunnallispamppujen herättämistyö” on kantanut hedelmää ja Turku on todellinen kulttuurikaupunki. Mielenkiintoista että tuo maaginen sana löytyy jo tuosta vanhasta pamfletista, Turku kaupunkina profi-loitui jo tuohon aikaan kulttuurielämän kantamana, kun vielä jazzkin saatiin ”kovin ottein” mukaan. Ko-vat otteet jatkuvat ja myös tänä vuonna paikalle on kutsuttu suomalaisen jazzin ehdottomat huiput, lisäksi tarjoamme monipuolisen valikoiman kansainvälisiä esiintyjiä, mukaan lukien kaksi kovaa ko-koonpanoa jazzin kotimaasta, Yhdysvalloista.

Lippujen ennakkomyynti on sujunut hyvin ja suorastaan viime vuosia paremmin.

Katseet on samalla jo käännetty ensi vuoteen, jolloin Turku Jazz kohtaa tähänastisen toimintansa ko-vimmat haasteet tuottamalla vuotuisen jazzfestivaalin lisäksi ainutlaatuista jazzohjelmaa Kulttuuripää-kaupunki 2011 hankkeiden puitteissa.

Etusivu