25.01.2013

Turku Jazz 14. – 17.3. (varaslähtö 13.3.)

Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali on järjestetty vuosittain keväällä aina vuodesta 1969 lähtien. Vuosi 2013 ei tee poikkeusta.

Festivaali on koonnut kattauksen jazzmusiikkia aina perinteisestä swingistä vapaaseen jazz-ilmaisuun. Tarjolla on rauhallisia kuuntelukonsertteja, klubi-irrottelua ja loistelias lauantai-ilta Logomossa.

Kansainvälistä väriä

Ulkomaisia esiintyjiä Turkuun saapuu Yhdysvalloista, Tanskasta ja Ranskasta. Mielenkiintoinen parivaljakko Los Angelesista esiintyy Sibelius-museossa sunnuntaina 17.3. Ben Wendel – Dan Tepfer Duo esiintyy ensi kertaa Suomessa, mutta on niittänyt mainetta maailman estradeilla jo jonkin aikaa. (Dan Tepfer – piano Ben Wendel – saksofoni, fagotti.) Heidän perhetaustaltaan myös taidemusiikki, molempien äitien ollessa ooppera-laulajia. Tämä myös näkyy: Dan Tepfer julkaisi hiljattain soolo-levyn, Goldberg Variations / Variations in 2011, jossa hän asettaa vastakkain Bachin mestariteoksen ja modernin improvisaation.

Saksofonisti Ben Wendel, Grammy-ehdokas, julkaisi vuonna 2009 moderneja muunnoksia Charles Ivesin lauluteoksista. Sibelius-museo 17.3. klo 18:00

Turku Jazzin yleisön jo parisen vuotta sitten hurmannut tanskalainen laulaja ja säveltäjä Mette Juul pääsee nyt parhaalle paikalle, Logomon ison salin estradille lauantaina 16.3. Hänellä on lämmin ja kirkas ääniala joka sopii sekä pop- että jazz-lauluun. Ohjelmistossa on persoonallisia tulkintoja mm. Thelonius Monkin, Joni Mitchellin, Cole Porterin ja tietenkin Metten omasta tuotannosta.

Turkuun Mette Juul saapuu tanskalaisten huippumuusikoiden kanssa:

Peter Rosendal pianossa, Jesper Riis trumpetissa ja Jesper Lundgaard bassossa. Logomo 16.3. klo 18:00

Vapaampiä ääniä esitellään festivaalin avuskonsertissa toimintakeskus Vimman ”mustassa salissa” ranskalaisen Sylvaine Hélary Trion voimin.

Sylvaine Hélary on mainioine ja moninaisine huiluotteineen aina valmis haastamaan ja rikkomaan Hammond urkuri Antonin Rayonin ja rumpali Emmanuel Scarpan kontrolloidut polymetrit. Lausuttu teksti on osa bändin kiehtovasta ääni- ja rytmikudoksesta. Samassa konsertissa kuullaan enemmänkin Hammond B3 urkuja, kotimainen Two Men Galaxy (Seppo Kantonen B3 ja Joonas Riippa rummut poraavat, sahaavat, naulaavat, tinaavat ja kolvaavat kunnes viimeinenkin jazz-poliisi luovuttaa aseensa ja virkamerkkinsä. Tällä kiertueella duo julkaisee Um Jepa –levynsä.

Turun lahja maailman vibrafoni-jazzille, Severi Pyysalo juhli tänä vuonna 30-vuotista taitelijauraansa. Pyysalo esiintyy nyt trio-kokoonpanossa, jossa hänen vibrafoninsa saa tilaa ja tulee oikeuksiinsa. Triossa esiintyvät Niklas Winter ja tanskalainen basisti Jesper Bodilsen. Pyysalo ja Winter ovat tehneet pitkään yhteistyötä duona, mutta nyt mukaan liittyy myös Bodilsen. Trio yhdistelee suomalaiskansallisia sävyjä afroamerikkalaiseen ilmaisuun. Pyysalo on pitkän linjan lyömäsoittaja ja säveltäjä, joka tunnetaan parhaiten pääsoittimestaan vibrafonista. Hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen jo 15-vuotiaana esiinnyttyään ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle Pori Jazzissa vuonna 1982. Muutamaa vuotta myöhemmin samaisella festivaalilla hänet värvättiin jazzlaulaja Sarah Vaughan ja saksofonisti Paquito D’Riveran keikkakokoonpanoon. Pyysalon pitkä ura suomalaisen jazzmusiikin edelläkävijänä on vertaansa vailla.

Festivaali haluaa näkyä Logomossa

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden maamerkki Logomo on tapahtumapaikka johon on nyt tunkua. Festivaali sai onnellisesti 16.3. lauantai-illaksi talon käyttöönsä ja tiloja käytetään tehokkaasti. Ykkös-salissa järjestetään kaksi konserttia, alkuillasta Mette Juul ja myöhemmin illalla suuri kunnianosoitus tunnelmalliselle tribuutti-jazzille Nat King Colen sävelin. Logomon lavan valloittaa täysimittainen big band, Turku Jazz Orchestra johtajanaan Jari Hongisto ja solistina toimii koko kansan rakastama Pepe Willberg. Musiikin tulkinnan mestari Pepe Wilberg on löytänyt lapsuutensa lauluista uuden jazz-konserttiohjelmiston.

Nat King Cole -laulut ovat hänellä selkäytimessä, joten oli luontevaa ottaa ne myös laajemmin jazzyleisön kuultavaksi. Samettiääniselle Pepe Willbergille Nat King Cole -levytykset sopivatkin todella hyvin.
Ohjelmisto sisältää parikymmentä laulua Colen laajasta tuotannosta kuten: This can´t be love, You stepped out of a dream, Nature Boy, Stardust, Autum leaves, Papermoon, Almost like being in love, Let´s fall in love.

Mainetta niittänyt alan ammattilaisista koottu Turku Jazz Orchestra luo täydelliset puitteet ja suuren Big Bandin tunnelman tähän Logomon päälavan konserttiin.

Logomon tiloihin rakennetaan myös erillinen huvi-alue johon myydään hieman peruslippuja hinnakkaampaa sisäänpääsyä, Logi 1. – 2. tilassa esiintyy Henri Marjamäki Duo, tilaan on oma sisäänkäynti ja narikka ja konserttin välit ja väliajat voi käyttää vaikka verkostoitumiseen siellä.

Festivaalin imago

Turku Jazz haluaa edelleen pitää kiinni jazzmusiikin eri ilmentymien esittelystä, on tuotettava tuoreita kuunteluelämyksiä, mutta muistettava myös perinteinen jazz. Muuta rytmimusiikkia festivaalilla on vähemmän, hieman funkahtavalle puolelle astutaan Rennon ilmaiskonsertissa perjantaina 15.3. jolloin lavan valtaa Wonder Girls, nimi viittaa Stevie Wonderin musiikkiin ja varmasti muuhunkin. Bossa Novan tapaan jazztaan jazzklubi Monkissa torstaina 14.3. ja vanhan tyylin iskusävelmiä kuullaan Aninkaisten Sävel -orkesterin ilmaiskonsertissa musiikkiravintola Soinnussa keskiviikkona 13.3.

Festivaali on aktiivisesti mukana Finland Festivalsin festivaaleja kehittävässä toiminnassa ja saa tukea mm. Turun kaupungilta ja Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Julkinen tuki on olennainen osa marginaalisen musiikin tapahtuman toteuttamista, lipun hinnat pyritään pitämään omakustannushinnoissa ja myös ilmaisia konsertteja järjestetään.

Perinteinen koululaisten kokonaiselle ikäluokalle Turun seudun musiikkiopiston toimesta järjestetty konsertti kuuluu myös ohjelmaan.

Turku Jazz festivaalia järjestää Turku Jazz ry, yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa tukemaan jazz-musiikin näkymistä Turussa, jäsenet saavat myös etua festivaalin lipun hinnoissa, yleensä pieni jäsenmaksu suurin piirtein tulee takaisin päin sillä tavoin. Yhdistykseen voi liittyä nettisivulla turkujazz.fi ja sieltä löytyy kaikki festivaalin info ja koko ohjelma.

Etusivu