23.06.2015

Turku Jazz 105 tuo elokuun iltoihin maailmanmusiikkia, urbaania runoutta ja svengiä

Vuoden Turku Jazz Artisti on kitaristi Ilpo Murtojärvi

Turku Jazz siirtyi viime kesänä menestyksellä keväästä kesään, elokuun iltoihin ravintola Koulun pihalle. Puistomainen tila palveluineen osoittautui erinomaiseksi pakaksi jazz-tapahtumalle. Tämän kesän festivaali alkaa torstaina Taiteiden yönä 13.8. ja tarjoaa ilmaiskonsertteja, illan teemana on tällä kertaa maailmanmusiikki. Jazz-ohjelmistoa päätettiin toteuttaa yhteistyössä Harlem Jazz Clubin kanssa samaan aikaan Börsin puistossa, näin tilaisuudet eivät kilpaile musiikillisesti keskenään.

Perjantain ideana on nähdä ja kuulla Turku Jazz sellaisena kuin se olisi voinut olla kolmekymmentä vuotta sitten ja lauantaina paneudutaan tyylipuhtaaseen jazz-musiikkiin sekä esitellään vuoden artistin osaamista, sunnuntaina festivaalin kruunaa Turku Jazz Orchestra Quincy Jones –ohjelmistollaan jonka jälkeen on perinteiset päätösjamit.

 

Turku Jazz 2015 AURA STAGE torstai 13.8.

Illan avaa Kimmo & His Greek Ensemble, aluksi vain studiokokoonpanona koottu kreikkalaisen musiikin yhtye sai alkuvuonna julkaistun levytyksen kautta niin paljon suosiota, että yhtye lähti tekemään myös keikkoja ja esittää Taiteiden yön ilmaiskonsertissa kreikkalaisen musiikin helmiä.

Maailmanmusiikkiteemalla siirrytään Kreikasta uudelle mantereelle ja Cajun-tyyliin, joskin monenlaisin maustein maustettuna. Reporters-yhtye Helsingistä muotoilee tyylinsä värikkäästi: ”Reporters on kauhonut musiikilliset vaikutteensa Delta Riverin kadonneen boogaloon, rockin ja countryn rajapinnoista. Sanoitukset nostavat esiin ihmissuhteiden, yleisen melankolian ja tumman huumorin ironisen puolen. Reporters kutsuu kuulijan helkkyvien kitaroiden, kummitusmaisten urku-soundien, aikaa venyttävien rytmikuvioiden ja tarinoiden myötä musiikilliselle matkalle, jolta ei ole paluuta. ”

Iltaa jatketaan Afro-musiikin rytmein ja Taiteiden yössä voi myös tapahtua yllätyksiä.

 

Turku Jazz 2015 AURA STAGE perjantai 14.8.

Festivaalin perjantai-ilta tuo estradille Turku Jazzin sellaisena kuin sen olisi voinut kokea tapahtuman alkuaikoina 1970- tai 1980-luvun tunnelmissa. Selkokielisen jazzin mestarit, Jahnukaiset tuovat terveiset Tampereelta, olisiko bändissä myös pieni ironian tuulahdus? Iltaa jatkaa legendaarinen turkulainen runoilija, undergroundin ja beatin marinoima urbaanin arjen visionääri Markku Into joka lukee, lausuu ja ehkä jopa laulaa kokoelmansa Blues One runoja blues-bändin säestyksellä. Illan niittaa kokoon vuodesta 1981 toiminut Jukka Syrenius Band.

 

Turku Jazz 2015 AURA STAGE lauantai 15.8.

Iltapäivällä vapaa pääsy ja ohjelmassa on Aninkaisten Sävel, joka vie jazzin tunnelmissa iloiselle 30-luvulle.

Turku Jazz ry:n hallituksella on ollut viime vuosina tapana nimetä vuoden artisti, nuori ja nouseva tai pitkänlinjan muusikko, jolla on oma yhteytensä Turku Jazz tapahtumaan. Tunnustus on tänä vuonna annettu kitaristi Ilpo Murtojärvelle.

Festivaalin lauantai-ilta esittelee ehtaa Suomi-jazzia ja Ilpo Murtojärven kvartetin. Nousevat, mutta jo suurta suosiota niittäneet bändit Fifth Avenue ja Koutus edustavat parasta nuorta kotimaista nykypäivän jazztarjontaa tyylilajista tinkimättä.

 

Turku Jazz 2015 AURA STAGE sunnuntai 16.8.

Kansainvälisestikin arvostettu säveltäjä-sovittaja Vellu Halkosalmi, tuo ”Suomen Quincy Jones”, on kirjoittanut puhtaaksi joukon legendaarisen esikuvansa big band -sävellyksiä ja -sovituksia vuosilta 1956-1965. Turku Jazz Orchestra esittää Halkosalmen johtamana musiikkia 80-vuotiaan Jonesin klassikkolevyiltä, kuten This Is How I Feel About Jazz, Birth Of A Band ja Soul Bossa Nova. Osa konsertin sovituksista on alkuperäisiä, itse Quincy Jonesilta saatuja nuotinnoksia. Bonuksena festivaalin päätösjamit.

 

www.turkujazz.fi

Liput: Lippupalvelu