06.06.2009

Tuomas Hoikkalan ja Kaveli Kiviniemen Sax and Organ -äänilevy julkaistu

Uusia ulottuvuuksia saksofonin ja urkujen yhteistyössä sax and organ -levyn ohjelmisto muodostuu Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon tunnetuimmista ja rakastetuimmista sävellyksistä. Mukaan on sovitettu myös suomalaisia kansansävelmiä ja isänmaallisia lauluja.

Oskar Merikanto on vaikuttanut Mäntyharjussa, joten Mäntyharjun kirkko oli luonteva paikka hänen sävellystensä äänittämiseen. Mäntyharjun kirkko on yksi maailman suurimmista puukirkoista ja kirkon 2008 valmistuneet uudet 38 äänikertaiset urut edustavat pohjoismaista varhaisromanttista tyylisuuntaa. Tuomas Hoikkalan ja Kalevi Kiviniemen levy on ensimmäinen, joka on äänitetty kirkon uusilla uruilla. Jean Sibeliuksen kappaleet ja osa levyn muusta ohjelmistosta on äänitetty Lahden Sibeliustalossa. Sibeliustalossa on 2007 valmistuneet ranskalais-romanttiset, 52 äänikertaiset konserttisaliurut ja tämä levy on ensimmäinen uruilla toteutettu levy. Mäntyharjun kirkon ja Lahden Sibeliustalon akustiikka mahdollistavat uusia ulottuvuuksia saksofonin ja urkujen yhteistyössä. Saksofonin ja urkujen yhdistelmä on ainutlaatuinen koko maailmassa.

sax ja organ –juhlalevy kunnioittaa Taidekeskus Salmelan 20 kesää -juhlavuotta

Taidekeskus Salmela juhlii tänä vuonna 20 kesää -juhlavuottaan ja julkaisee sen kunniaksi kaksi uutta äänitettä. Hoikkalan ja Kiviniemen sax and organ -levy julkaistaan Salmelan avajaisissa 6.6.2009 ja juhlavuoden toinen äänite Merkinanto-laulukilpailun helmiä 2009 -cd julkaistaan heinäkuun lopussa.

Taidekeskus Salmela on julkaissut 20 vuotta kestäneen historiansa aikana useita musiikki- ja runoäänitteitä, joita voi tilata Salmelan nettisivuilta tai Taidekeskus Salmelasta, Mäntyharjusta.

Taidekeskus Salmela, Mäntyharjuntie 25, 52700 Mäntyhaju, p. 015-464526 info@taidekeskussalmela.fi, www.taidekeskussalmela.fi

Tuomas Hoikkala, saxophone – Kalevi Kiviniemi, organ
Sibelius Hall Lahti and Mäntyharju Church – Finland

sax and organ levyn ohjelmisto:

Oskar Merikanto Laatokka, op. 83/1 3:30
Trad. Karjalan kunnailla (arr. K. Kiviniemi) 5:02
Oskar Merikanto Elämälle, op. 93/4 2:18
Trad. Aamulla varhain (arr. O. Merikanto) 2:03
Hjalmar Backman Sunnuntaiaamuna (arr. K. Kiviniemi) 3:32
Gabriel Linsén Kesäpäivä Kangasalla (arr. K. Kiviniemi) 3.03
Fredrik Pacius Suomen laulu 2:58
Taneli Kuusisto Suomalainen rukous 2:31
Oskar Merikanto Teitä siunaan, op. 84 1:24
Oskar Merikanto Ave Maria, op. 40 2:51
Jean Sibelius Soi kunniaksi Luojan 2:04
Jean Sibelius Souda, souda sinisorsa 1:16
Jean Sibelius Ristilukki, op. 27 2:33
Jean Sibelius Lastu lainehilla, op. 17/7 1:10
Jean Sibelius Andante festivo, op. 113/6 4:51
Jean Sibelius Salem, op. 113 2:50

Tuomas Hoikkala on opiskellut klassista saksofoninsoittoa Lahden ja Helsingin konservatoriossa Pekka Savijoen johdolla suorittaen saksofoninsoiton opettajan tutkinnon 1987. Vuonna 1988 hän suoritti toisena suomalaisena saksofonistina Sibelius-Akatemian saksofoninsoiton diplomitutkinnon. Musiikkiopintoja Hoikkala on suorittanut lisäksi Pariisin konservatoriossa professori Daniel Deffayetin johdolla 1984 ja Gdanskin musiikkiakatemian kamarimusiikki-luokalla Krzysztof Sperskin johdolla 1989. Hoikkala on konsertoinut mm. Gdanskissa, Pariisissa ja Leningradissa. Soololevyn Musica Sacra (saksofoni ja urut Kalevi Kiviniemi) hän julkaisi 1991. Hoikkala on toiminut vuodesta 1990 alkaen valtakunnallisesti merkittävän monitaiteellisen kulttuurikeskuksen Taidekeskus Salmelan taiteellisena johtajana ja freelancer saksofonistina. Hän on perustanut kansallisen Merikanto-laulukilpailun 2001 ja Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun 2006. Tasavallan presidentti on myöntänyt hänelle Suomen Valkoisen ruusun I luokan ritarimerkin 2002.

Kansainvälisesti arvostettu konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi (s. 1958) on perehtynyt erityisesti ranskalaiseen musiikkiin. Hän teki opintomatkoja Pariisiin 1981, 1982 ja 1986. Hän on konsertoinut useaan otteeseen Pariisin Notre-Dame-katedraalissa ja Sainte-Clotilde-basilikassa sekä levyttänyt Orléansissa ja Rouenissa historiallisilla Cavaillé-Coll-uruilla. Kiviniemen kansainvälinen ura lähti käyntiin 1990-luvun alussa Japanissa ja Lontoossa pidetyistä konserteista, laajentuen pian muualle Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Aasiaan, Australiaan ja Filippiineille. Soolo- ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkestereiden, kuten Moskovan kamariorkesterin ja Moskovan sinfoniaorkesterin solistina. Hän on toiminut myös kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa (Nürnberg 1996, Capri 1998, Speyer 2001, Korschenbroich 2005) sekä pitänyt mestarikursseja mm. Ruhrin yliopistossa Bochumissa. Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana Kiviniemi toimi kymmenen vuoden ajan 1991–2001. Kalevi Kiviniemi on tehnyt yli 120 levytystä, mm. historiallisilla soittimilla Yhdysvalloissa, Luxemburgissa, Filippiineillä, Australiassa, Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Hän on saanut lukuisia levypalkintoja, mm. kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Muista levytunnustuksista mainittakoon Improvisation-levyn valinta vuoden 2000 tähtilevytykseksi englantilaisen The Organ -lehden toimesta sekä Janne-palkinto parhaasta suomalaisesta soololevystä. Levypalkintojen lisäksi Kiviniemelle on myönnetty muitakin tunnustuksia urkutaiteilijana, mm. Luonnotar-palkinto Lahden Sibelius-festivaalilla 2003 sekä 2004 Organum-seuran kiertopalkinto ansioituneesta työstä suomalaisen urkutaiteen hyväksi. 2009 Kiviniemelle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto. Kansainvälisten arvioiden mukaan Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävimpiin muusikoihin.

Taidekeskus Salmela on avoinna 6.6.-9.8.2009.

http://www.taidekeskussalmela.fi