30.03.2020

Tulevan kesän Puistoblues-festivaali on peruttu koronapandemian vuoksi

Suomen valtiojohto on viime päivinä joutunut tekemään kovia ratkaisuja koronavirustartuntojen määrän hillitsemiseksi sulkemalla Uudenmaan maakuntarajat ja kieltämällä yli kymmenen henkilön kokoontumiset. Tällä hetkellä voimassa olevien toimenpiteiden on määrä jatkua huhtikuun 19. päivään. THL:n ennusteet epidemian kulusta kertovat kuitenkin, ettei koronavirus ole talttumassa kesään mennessä. Tämän perusteella Puistobluesia järjestävä yhdistys Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry. on katsonut, ettei festivaalin järjestäminen tulevana kesänä ole turvallista.

Puistoblues on Suomen merkittävin bluestapahtuma, jota on järjestetty vapaaehtoisvoimin yhtäjaksoisesti vuodesta 1978. Festivaali syntyy vuosittain noin 500 talkoolaisen työpanoksella. Puistoblues on koko perheen festivaali, joka pitää sisällään kolmipäiväisen ilmaistapahtuman Järvenpään keskustassa, Vanhankylänniemessä järjestettävän piknik-henkisen pääkonsertin sekä perheen pienimmille suunnatun Kakarabluesin.

Puistoblues-organisaatiolla olisi tänä vuonna ollut erityinen syy juhlaan, sillä ensimmäisen bluesäänitteen julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tämä juhlavuosi oli keskeinen teema Puistobluesin järjestelyissä ja näkyvästi esillä aina tapahtuman ilmeestä artistikiinnityksiin saakka.

Yhdistyksen hallitus päätti myöhään sunnuntai-iltana perua tapahtuman. Festivaali oli määrä järjestää 24.–28. kesäkuuta Järvenpäässä. Myös tapahtuman siirtämistä myöhempään ajankohtaan pohdittiin, mutta epidemian kestoa on tällä hetkellä vaikea arvioida. Edellytyksiä myöhäisemmän ajankohdan valitsemiselle ei näin ollut. Päätös tapahtuman perumisesta oli yhdistykselle vaikea, mutta ilmeinen ratkaisu. Puistoblues kerää vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä Bluesviikon viettoon. Järjestelyjen jatkaminen vaarantaisi sekä festivaalivieraiden että talkoolaisten terveyden ja hyvinvoinnin.

Yhdistyksen voimavarat suunnataan nyt tapahtuman peruuntumisesta johtuvien taloudellisten tappioiden kompensoimiseen sekä vuoden 2021 Puistobluesin järjestelyihin. Lämmin kiitos kaikille talkoolaisille, yhteistyökumppaneille sekä Järvenpään kaupungille niistä lukemattomista työtunneista, joita festivaalin suunnitteluun käytettiin.