19.03.2024

Tšekkiläisen kulttuurin superkesä Savonlinnan Oopperajuhlilla – ooppera-, valokuva- ja olutkulttuuria

Savonlinnassa on ensi kesänä mahdollista nauttia tšekkiläisestä kulttuurista monipuolisesti. Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraileva maineikas Prahan kansallisooppera tuo Olavinlinnaan yhden tšekkiläisen oopperakulttuurin merkittävimmistä teoksista, sekä konsertoi muun muassa sopraano Karita Mattilan kanssa. Tšekkiläisen kulttuurin päivän voi päättää tšekkiläisessä olutbaarissa Olavinlinnassa, jonka Suur-Savon Osuuskauppa järjestää Oopperajuhlien viimeisellä viikolla 29.7.–4.8. Vuonna 2023 Vuoden museonakin palkitussa Savonlinnan museossa Riihisaaressa nähdään ainutlaatuisen laaja tšekkiläisen valokuvataiteen näyttely.

Oopperajuhlille vieraaksi saapuva arvostettu Prahan kansallisooppera, Národní divadlo, on yksi Euroopan suurista oopperataloista. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta Tšekin klassisen musiikin isän, Bedřich Smetanan syntymästä. Hänen tunnetuimpiin sävellyksiinsä lukeutuva Myyty morsian nähdään Olavinlinnassa Prahan kansallisoopperan esittämänä 27.7., 30.7. ja 1.8.

Vierailijaviikon kruunaa 31.7. suuri oopperakonsertti, jossa kuullaan ainutlaatuinen tšekkiläisen oopperamusiikin kokonaisuus. Prahan kansallisoopperan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista tulkitsee Jenufa-oopperan Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi kertaa Suomessa.

“Myyty morsian on tšekkiläisen oopperakulttuurin merkittävimpiä teoksia ja osa tšekkiläisten dna:ta. Savonlinnassa nähtävässä versiossa elokuva- ja teatteriohjaaja Alice Nellis on lisännyt mukaan hauskan näkökulman: esityksessä kurkataan humoristisesti siihen, miten tätä kansallisaarretta on liki 160 vuoden aikana näyttämöille soviteltu. Suuressa oopperakonsertissa taas kuullaan tunnetuimpien tšekkiläisten säveltäjien musiikkia. Oopperajuhlien viimeinen viikko on siis tšekkiläisen musiikin juhlaa”, Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.

Suuren oopperakonsertin kapellimestarina on Prahan kansallisoopperan musiikillinen johtaja Robert Jindra. Konsertissa kuullaan Jenufan nimiroolissa sopraano Alžběta Poláčková sekä muun muassa tenorit Pavel Černoch ja Aleš Briscein.

Oopperaillan kruunaa tietenkin tšekkiläinen olut. Suur-Savon Osuuskauppa järjestää festivaalin viimeiselle viikolle Olavinlinnaan olutbaarin, jossa voi nauttia maailman parhainakin pidettyjä tšekkiläisiä oluita.

Historiallisen laaja tšekkiläisen valokuvataiteen näyttely

Riihisaaressa Savonlinnan museossa nähtävässä tšekkiläistä valokuvataidetta laajasti esittelevässä (epä)tavallinen elämä – (ne)obvyklý život – (un)ordinary life -näyttelyssä on mukana lähes 20 merkittävää tšekkiläistä valokuvaajaa ja teoksia tulee esille noin 150 kappaletta. Näyttely avautuu 26.4. ja on esillä 15.9. saakka.

“Meillä ei ole tiedossa, että Suomessa olisi aiemmin järjestetty näin kattavaa tšekkiläisen valokuvan näyttelyä. Mukana on suuri joukko Tšekin valokuvataiteen merkittävimpiä nimiä, vanhoista mestareista tärkeisiin nuoren polven valokuvataiteilijoihin. Näyttelyn kuvat kattavat noin viidenkymmenen vuoden aikajakson, kommunismin ajalta nykypäivään. Pitkän linjan tärkeistä valokuvaajanimistä voidaan mainita esimerkiksi Jan Saudek, Václav Jirásek, Dita Pepe, Jindřich Štreit, Libuše Jarcovjáková ja Dana Kyndrová. Nuoren polven tekijöitä edustavat vaikkapa Bára Prášilová ja Kateřina Sýsová. On kunnia tuoda tämä hieno kokonaisuus osaksi Savonlinnan tšekkiläisen kulttuurin teemakesää”, Savonlinnan museon museonjohtaja Nikke Kaartinen kertoo.

Näyttelyn tuottaa Riihisaari – Savonlinnan museo, ja sen kuratoi palkittu valokuvaaja ja Tšekin ammattivalokuvaajien järjestön puheenjohtaja Jan Pohribný.

Tšekin Suomen suurlähetystö on Savonlinnan Oopperajuhlien ja Savonlinnan museon yhteistyökumppanina mukana muun muassa valokuvanäyttelyn ja Prahan kansallisoopperan vierailun järjestelyissä.

“Savonlinnassa on ensi kesänä mahdollista kokea ainutlaatuinen syväsukellus tšekkiläisen kulttuurin maailmaan! Tutustumisen voi aloittaa valokuvataiteen parissa Riihisaaressa, jatkaa maailmanluokan oopperan äärelle ja kruunata maailman parhaalla tšekkiläisellä oluella Olavinlinnassa. Tšekkiläisen kulttuurin tunnetuksi tekeminen kuuluu suurlähetystömme tehtäviin, joten Savonlinnan tšekkiläisessä superkesässä mukana olo on meille hyvin tärkeää”, Tšekin Suomen-suurlähettiläs Adam Vojtěch iloitsee.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen.  Oopperajuhlia on järjestetty vuodesta 1912 Olavinlinnassa. Festivaalilla työskentelee noin 1000 kausityöntekijää ja sen tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle oli vuonna 2022 noin 20 miljoonaa euroa. Tapahtuman merkittävin tulonlähde on oma varainhankinta ja lipunmyynti, jonka osuus liikevaihdosta on noin 85 % Oopperajuhlien tuotannosta, lipunmyynnistä ja markkinoinnista vastaa voittoa tavoittelematon Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry. Oopperajuhlia vietetään 5.7.–4.8.2024. oopperajuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

26.03.2024

Savonlinnan Oopperajuhlat: Waltteri Torikan juhlakonsertti Olavinlinnassa 3.8.2024

Waltteri Torikka juhlistaa 40-vuotispäiväänsä Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlien yhteydessä lauantaina 3.8. kello 16. Ainutlaatuisessa juhlakonsertissa Torikan kanssa lavalle nousevat Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestarinaan James Sherlock sekä yllätysesiintyjiä. “Luvassa on takuulla ainutkertainen ilta ja unohtumaton konserttielämys meille kaikille!…

01.03.2024

Savonlinnan Oopperajuhlat: Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat ensi vuodelle yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan. Teoksen ohjaa Mikko Kouki, musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff ja pääosissa laulavat Mika Kares, Silja Aalto ja Johan…

28.02.2024

Frontline Forum 2024 tuo Savonlinnaan ja Oopperajuhlille kotimaisia ajatusjohtajia ja Thinker50-listalle kuuluvan Fortune 500 -yritysten kasvun vauhdittajan

Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty Frontline Forum jatkuu tänä kesänä tuplasti suurempana. Yhteistyössä Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa järjestettävän tapahtuman päävastuullisena järjestäjänä toimii Stamenio Oy. ”Frontline Forum sai viime kesänä upean startin. Olemme kiitollisia osallistujille, puhujille ja…