06.07.2011

Tosca palasi Olavinlinnan näyttämölle: ensi-iltayleisön ja kriitikoiden reaktiot innostuneita

Savonlinnan Oopperajuhlien Toscan ensi-ilta on takana. ”Säkenöivän sähköinen Tosca”, otsikoi Itä-Savo (6.7.) maanantaina 4.7. olleesta ensi-illasta. ”Karmeanihana italialais-Scarpia, hirmumyrskynä raivoava Tosca ja hunajaääninen Cavaradossi. Uusintaensi-ilta tarjosi pippurisen Toscan, joka hullaannutti ensi-iltayleisön”, kiittää Itä-Savo arviossaan.

Sirin Toscaa kehutaan Itä-Savon arviossa: ”Maria José Siri on Toscana tulta ja tappuraa niin vihassa kuin rakkaudessa. Tulinen latino-temperamentti istuu Toscan rooliin, vahva, ilmaisuvoimainen ääni löytää tunneskaalan ääripäät. … Niin viha- kuin rakkauskohtauksissa on säkenöintiä, Toscan aaria tulvii tunnetta.” Etelä-Saimaa (6.7.) kirjoittaa Siristä ja Giordanosta: ”Toscan raskas rooli ei näyttänyt häiritsevän Maria José Siriä, vaan suoritus Vissi d’artea myöten oli vahvaa tulkintaa … Massimo Giordanon tulkitsema E lucevan le stelle teki oikeutta säveltäjälle.” Itä-Savo jatkaa: ”Myös Massimo Giordano Cavaradossina tarjoaa italialaista charmia ja luontevaa oloa. Sirin ja Giordanon Tosca ja Cavaradossi ovat rakkauskohtauksissa harvinaisen uskottavia. Kuuluisa aaria soi koskettavana.”

Italialainen Scarpia teki Toscassa vaikutuksen: ”Olavinlinnan lavalla on nähty upeita Scarpioita, muttei koskaan yhtä moni-ilmeistä ja luontevaa lavakettua kuin Claudio Sgura. … Sgura heittelee inhottavanihania yksityiskohtia Toscan kiusaamiseen, pitkä mies liikkuu notkeasti ja sulavasti”, toteaa Itä-Savo. Myös muut roolisuoritukset herättivät Itä-Savon kritiikissä innostusta: ”Tuomas Pursion vahva basso vakuuttaa Angelotin roolissa, ja Stefan Szkafarowskyn suntio on mainio tyyppi, joka tuo iloa näyttämölle. Hannu Jurmu ja Jouni Kokora ovat Scarpian inhottavia, ovelia kätyreitä, ja Matti Turunen vankka vanginvartija. Anna Puumalaisen ääni soi raikkaana Paimenen aamulaulussa.”

Toscan esitykset Olavinlinnassa 6.7., 8.7., 11.7., 13.7., 15.7., 18.7. ja 21.7.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 2.-27.7.2011.

Etusivu