03.09.2013

Torstaina alkava Sibelius-festivaali esittelee Sibeliuksen näyttämömusiikkia

Okko Kamun johdolla kuullaan mm. Shakespearen näytelmään perustuva mestariteos Myrsky

Sinfonia Lahden 14. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään orkesterin ylikapellimestarin ja festivaalin taiteellisen johtajan Okko Kamun johdolla 5.–8.9.2013. Festivaali keskittyy Sibeliuksen näyttämömusiikkiin esitellen tätä ohjelmistoa niin kestosuosikkien kuin harvoin kuultujen teosten myötä.

Orkesterikonsertit

Tämänvuotisen festivaalin avaa torstain 5.9. konsertissa Sibeliuksen viihdyttävimpään tuotantoon lukeutuva, kepeä kappale Musik zu einer Scène. Samassa konsertissa kuullaan monia yleisöön meneviä melodioita sisältävää musiikkia näytelmämusiikista Kuningas Kristian II sekä musiikkia belgialaiskirjailija Maurice Maeterlinckin näytelmään Pelléas ja Mélisande. Balettikohtaus tuo tervehdyksen nuoren Sibeliuksen opintojaksosta Wienissä, ja konsertin päättää juhlallinen mutta eloisa Cortège.

Festivaaliperjantaina 6.9. esitetään säveltäjän aktiivisen luomiskauden viimeinen näyttämöteos, mestarillinen musiikki Shakespearen näytelmään Myrsky, jossa solisteina ovat sopraano Kirsi Tiihonen, mezzosopraano Lilli Paasikivi, tenorit Christian Juslin ja Petri Lehto sekä baritoni Jaakko Kortekangas, ja kuoro-osuuksista vastaa Lahden Kamarikuoro. Yli tunnin kestävä Myrsky-musiikki on ehjä sibeliaaninen kokonaisuus sisältäen moninaisia musiikillisia tunnelmia barokkityylistä neoklassismiin. Konsertin alkupuoli koostuu Sibeliuksen musiikista vävynsä Arvid Järnefeltin symbolistiseen näytelmään Kuolema.

”Lemminkäinen vetää vertoja mille kreiville tahansa. Hän on ylimys, ehdottomasti ylimys”, kuvaili Sibelius eräässä haastattelussa vuonna 1921. Lemminkäis-sarja ei ole näyttämömusiikkia sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta tällä lauantain 7.9. orkesterikonsertissa kuultavalla suurteoksella on vahva näyttämöllinen perimä, ovathan sen juuret luonnosasteelle jääneessä oopperassa Veneen luominen. Musiikki Hjalmar Procopén näytelmään Belsazarin pidot herkuttelee säveltäjän tuotannossa harvinaisilla itämaisilla sävyillä, ja häämarssi näytelmästä Die Sprache der Vögel (Lintujen kieli) voidaan luokitella todelliseksi teosharvinaisuudeksi. Konsertin avaa Sibeliuksen musiikin ystäville paljon tuttua musiikkia sisältävä Karelia-alkusoitto.

Kaikki Sibelius-festivaalin orkesterikonsertit ovat nähtävissä maksutta kolmen viikon ajan internetissä osoitteessa www.classiclive.com.

Kamarimusiikkikonsertit ja muut tilaisuudet

Orkesterikonserttien lisäksi festivaalilla on myös kaksi kamarimusiikkikonserttia. Lauantaina 7.9. klo 13 Kalevi Aho -salissa Lahden musiikkiopistossa esiintyvät pianistit Folke Gräsbeck ja Peter Lönnqvist esittäen Sibeliuksen pianomusiikkia, niin soolo- kuin nelikätisesti esitettäviä teoksia. Sunnuntaina 8.9. klo 11 Sibeliustalossa esiintyvät Sibeliusta pyhäaamuna -konsertissa edellä mainittujen pianistien lisäksi (konsertissa Lönnqvist soittaa myös harmonia) mezzosopraano Lilli Paasikivi, viulisti Jaakko Kuusisto ja sellisti Sanna Palas-Lassila. Ohjelmistossa on Sibeliuksen lauluja ja mm. teos Ljunga Wirginia.

Festivaalilla on kaksi johdatus konserttiin -tilaisuutta. Perjantaina 6.9. klo 18 yleisön johdattaa festivaaliin dosentti Pentti Paavolainen aiheenaan ”Sibelius ja Helsingin teatterimaisema” (suomeksi), ja lauantaina 7.9. klo 16 intendentti Tuomas Kinberg keskustelee Okko Kamun kanssa (englanniksi).

Festivaalikonserttien lipunmyynti on käynnissä Lippupalvelussa ja Sibeliustalon lipunmyynnissä.

Sinfonia Lahden kansainvälinen Sibelius-festivaali

Sibelius-tulkinnoistaan niin levytysten kuin kiertueiden myötä runsaasti kansainvälistä tunnustusta saanut Sinfonia Lahti järjestää vuosittain syyskuussa kansainvälisen Sibelius-festivaalin säveltäjämestarin nimeä kantavassa Sibeliustalossa. Festivaali on järjestetty vuodesta 2000 eli Sibeliustalon valmistumisesta lähtien. Festivaalin ajatuksena on tarjota Jean Sibeliuksen musiikin ystäville ympäri maailman pitkä viikonloppu (torstai-sunnuntai) monipuolisella, säveltäjän musiikkia eri näkökulmista peilaavalla ohjelmalla parhain esittäjävoimin. Siinä missä Bayreuthin maineikkaalla festivaalilla kuullaan ainoastaan Wagnerin musiikkia, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin ohjelma koostuu puhtaasti Sibeliuksen musiikista. Festivaali on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa koko historiansa ajan niin sillä vierailleen yleisönsä kuin lehtimiestensä puolesta, ja mm. arvovaltainen itävaltalainen Die Presse -sanomalehti nimitti vuonna 2003 festivaalia lajissaan tärkeimmäksi maailmassa.

Festivaali järjestetään tänä vuonna 5.-8.9.