10.06.2009

Topi Lehtipuusta Turun musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja

Turun musiikkijuhlasäätiön hallitus on valinnut tenori Topi Lehtipuun Turun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi nelivuotiselle kaudelle 2010–2013. Musiikkijuhlien pitkäaikainen taiteellinen johtaja sellisti Martti Rousi päättää johtajakautensa kesän 50-vuotisfestivaalin jälkeen.

Topi Lehtipuusta (s. 1971) on nopeasti tullut yksi maailman kysytyimmistä tenoreista. Australiassa syntynyt, Tampereella kasvanut ja Pariisissa asuva Lehtipuu opiskeli Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta, kuoronjohtoa, kansanmusiikkia, äänenmuodostusta, pianon- ja viulunsoittoa sekä laulua. Lehtipuun oopperadebyytti oli Taikahuilun Tamino Théâtre des Champs-Elyséessä vuonna 1999. Hän on työskennellyt huippuluokan kapellimestareiden, kuten René Jacobsin, Sir John Eliot Gardinerin, Esa-Pekka Salosen ja Sir Simon Rattlen johdolla ja esiintynyt ahkerasti Ranskassa ja Suomessa sekä Salzburgin festivaalilla, mutta myös mm. Los Angelesissa, Berliinissä, Dresdenissä, Zürichissä, Lontoossa, Madridissa ja Glyndebournessa. Lehtipuun tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu mm. Eötvösin oopperan kantaesitys Baijerin valtionoopperassa, Stravinskin The Rake’s Progress ja Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajat Glyndebournessa sekä Cosí fan tutten Ferrando Wienin valtionoopperassa. Lehtipuu tunnetaan erityisesti vanhan musiikin ja Mozartin tulkitsijana mutta on myös kysytty uuden musiikin esittäjä. Lisäksi hän on työskennellyt gospelmusiikin ja progerokin parissa sekä johtanut useita kuoroja.

Lehtipuulle taiteellisen johtajan viestikapulan antavan Martti Rousin kansainvälinen läpimurto sellistinä tapahtui vuonna 1986, kun hän voitti 2. palkinnon kansainvälisessä Tshaikovski-kilpailussa. Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana Rousi aloitti 1993 ja kehitti festivaalia tasaisesti ja päämäärätietoisesti. Rousin johtajuuskaudella Turussa on nähty monipuolista ohjelmaa: vierailevina artisteina on kuultu niin kotimaisia kykyjä – Karita Mattila, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Soile Isokoski – kuin ulkomaisia huippuartisteja – Svjatoslav Richter, Yehudi Menuhin, Vladimir Ashkenazy, Leonidas Kavakos, Yefim Bronfman, Lang Lang – ja uusia konserttimuotoja on otettu käyttöön ennakkoluulottomasti. Rousin luoviin ideoihin kuuluvat mm. VPK-iltamat ja mestarikurssikonsertit, joista on sittemmin tullut vakiintuneita ja suosittuja vuosittain järjestettäviä musiikkijuhlatapahtumia. Erityisesti monitaide on kukoistanut Rousin ohjauksessa ja Turun yleisö onkin saanut nauttia korkealaatuisista musiikkia, teatteria ja tanssia yhdistävistä upeista elämyksistä.

Martti Rousin viimeisillä 50. musiikkijuhlilla elokuussa esiintyvät mm. Mariinski-teatterin orkesteri Valeri Gergijevin johdolla, Monica Groop, Olli Mustonen ja Rodion Shtshedrin. Topi Lehtipuu haluaa vuosien 2010–2013 festivaaleilla jatkaa 50-vuotiaiden musiikkijuhlien konserttitraditioita kaupunkifestivaalihenkeä kunnioittaen. Suunnitelmissa on kehittää konsertteja elämyksellisempään suuntaan, hyödyntää jokirantaa ja tuoda uusia taitelijoita festivaaliyleisön kuunneltaviksi.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 10.-16.8.2009.

http://www.tmj.fi