29.09.2010

Tiina Nyrhisestä Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja

Tamperelainen filosofian maisteri ja toimittaja Tiina Nyrhinen (s.1959) on valittu Mäntän kuvataideviikkojen uudeksi toiminnanjohtajaksi. Hän aloittaa toimessaan vuodenvaihteessa, kun tehtävää kolme ja puoli vuotta hoitanut Veikko Halmetoja siirtyy muihin töihin.

Nyrhinen on toiminut kulttuuritoimittajana Satakunnan Kansassa ja Aamulehdessä sekä free lance -kuvataidekriitikkona Helsingin Sanomissa ja Aamulehdessä. Hän on osallistunut aktiivisesti monien järjestöjen toimintaan ja ollut puheenjohtajana mm. Suomen Arvostelijain liitossa 1990-luvulla. Lisäksi Tiina Nyrhinen on kirjoittanut lukuisia taiteilijaesittelyjä ja kritiikkejä mm. Grafiikanpaja Himmelblaun kustantamaan Grafiikanlehteen, Taide-lehteen ja Tampereella ilmestyvään 1/2-lehteen. Hän on myös kirjoittanut Hannu Väisäsen kanssa suomalaisen 2000-luvun taidegraafikoita esittelevän teoksen Vedostuksia (Otava, 2003).

Hän on opiskellut Tampereen yliopistossa Suomen kirjallisuutta, tiedotusoppia, taidehistoriaa, museologiaa ja mediakulttuuria.

Mäntän kuvataideviikot on Tiina Nyrhiselle tuttu tapahtuma, hän on seurannut sen näyttelyjä alusta alkaen.

– Olen kokenut Kuvataideviikoilla monia unohtumattomia taide-elämyksiä, ja joka vuosi Mänttä on onnistunut myös yllättämään. Hyvä tekemisen meininki on helposti aistittavissa. Mäntässä on aina ollut ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta erilaisia nykytaiteen ilmiöitä ja taiteen tekijöitä kohtaan, Tiina Nyrhinen sanoo.

Hänen mielestään Kuvataideviikkojen keskuspaikka Pekilo tarjoaa vaativat mutta ripustuksen onnistuessa ainutlaatuisen hienot puitteet nykytaiteelle. Hän lupaa, että taiteen esillepanoon kiinnitetään jatkossakin paljon huomiota.
Vaihtuvan kuraattorin järjestelmää Nyrhinen pitää onnistuneena ratkaisuna. Se takaa sen, että kesänäyttely on aina erilainen kuin edeltäjänsä. Hän pitää Kuvataideviikkoja eräänlaisena pioneerina, mikä näkyy siinä, että monet näyttelypaikat ja taidemuseot järjestävät nykyään ajankohtaiset näyttelynsä yhteistyössä ulkopuolisten kuraattorien kanssa.

– Taiteilijoiden valinnasta vastaa yksin kuraattori. Toiminnanjohtaja on ennen kaikkea kuraattorin, taiteilijoiden ja näyttely-yleisön palvelija. Otan työni vastaan mielessäni eteläpohjalaisen kökkä- eli talkooperinteen parhaat puolet: hyväntuulinen yhdessä tekeminen, hikinen ahertaminen ja jälkeenpäin valtava tyytyväisyys, kun mahdottomalta vaikuttanut urakka on saatettu onnellisesti päätökseen, Ylistarossa syntynyt Nyrhinen luonnehtii tulevaa työtään.

Tiina Nyrhinen iloitsee, että kaiken kuvataiteen ja muun kulttuurin lisäksi taidekaupunki Mänttä-Vilppulassa on myös korkeatasoinen musiikkitapahtuma, Mäntän Musiikkijuhlat, mikä tekee kaupungista erittäin varteenotettavan kulttuurimatkailun kohteen Suomessa.

– Taidemuseo Göstan suunnittelema museon laajennus lupaa paikkakunnalle vielä uutta hyvää, Nyrhinen lisää.

http://www.mantankuvataideviikot.fi