17.05.2016

Teokset valittu Oulun juhlaviikot esittää -sarjaan

Oulun juhlaviikot tarjoaa jälleen kulttuuria ja taidetta 4. elokuuta – 3. syyskuuta. Eri taiteenalojen huiput esiintyvät kymmenissä jäsenfestivaalien tapahtumissa, ja Oulun juhlaviikot esittää -tapahtumasarja tuo moninaisille näyttämöille keväisen ohjelmistohaun valinnat.

Tapahtumasarjassa nähdään tänä vuonna ilma-akrobatiaesitys Porvarillinen Hämärä, mediataideteos Paikka sekä teatterikantaesitys Sankarihymni ja musiikkinäytelmä Uppo-Nalle löytää ystävän. Neljättä kertaa toteutettava sarja tuo esille Oulun seudun taiteilijoiden osaamista, ja ohjelmistohaun valinnoissa painotettiin taiteellisesti korkeaa tasoa, vetovoimaisuutta sekä ajankohtaisuutta.

Sankarihymni kutsuu yleisön hiekkarannalle

Timo K. Mukan novellin dramatisointiin perustuva Sankarihymni on rohkea kertomus norjalaisesta Thörsten Öiesenistä. Nuoren Öiesenin sodanaikainen sankariteko oli kolmentoista juopuneen vihollissotilaan räjäyttäminen ilmaan, mitä kotikylässä juhlistetaan vielä kolmen vuoden kuluttua sodan päättymisestä. Kunnianosoituksista huolimatta päähenkilön sankaruus ja itsetunto luhistuvat miehisyyden perimmäisten ongelmien vuoksi.

Sankarihymni on satiirinen kertomus sankaruudesta ja oman arvostuksen häilyvyydestä. Pääpaino on nuoren ihmisen epävarmuudessa ja itsensä hyväksymisessä – tai sen mahdottomuudessa. Sankarihymnin dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Toni Kettukangas, rooleissa nähdään Mika Kiviniemi, Aino Granlund, Matti-Pekka Heikura ja Aleksi Lankinen, musiikista vastaa Krista Putaansuu. Tuotannosta vastaa ATT – ensemble.

Sankarihymnin esitykset ovat ulkoilmanäytöksiä kolmella eri hiekkarannalla Oulun seudulla 31.8.–3.9. Veden läheisyys ja hietikko kuuluvat erottamattomasti Timo K. Mukan tarinaan, joten näytelmän esiintyjät ja yleisö ovat rannalla samassa miljöössä, ja näin yleisö johdatetaan syvemmälle teokseen. Esityksen suositusikäraja on 15 vuotta.  Liput 15 / 12 € Lippupalvelusta 1.6. alkaen.

Pop-up-Paikka tarttuu nykyhetkeen

Paikka on Oulun murrosta käsittelevä mediataideteos, joka esitetään kivijalkatilassa kaupungin keskustassa 12.–27. elokuuta. Taantumaa, tyhjyyttä ja kaupunkitilan merkityksiä tutkiva teos sekoittaa ennakkoluulottomasti faktaa ja fiktiota, muodostaen monitaiteellisen ja poikkijournalistisen kokonaisuuden.

Useita erilaisia visuaalisia ja narratiivisia keinoja hyödyntävä teos rakennetaan tyhjään liiketilaan Oulun keskustassa pop up -muotoisena. Se pitää sisällään multimediaesseen, kuvallisen novellin ja näennäisdokumentaarisen videoinstallaation. Teoksen on luonut ja tuottanut valokuvaaja Joel Karppanen mukanaan kirjailija Miki Liukkonen, näyttelijä Jaakko Ohtonen ja esseisti Jonas Björkbacka.

Näyttelytilassa eli Paikassa järjestetään näyttelyviikkojen aikana myös muuta ohjelmaa, kuten konsertteja ja kulttuuriklubeja. Paikan sijainti tarkentuu kesällä.

Porvarillinen Hämärä laskeutuu metallijätepihalle

Porvarillinen Hämärä on nykysirkusta ja ilma‐akrobatiaa yhdistävä ulkoilmateos metallijätepihalla Ruskon teollisuusalueella Oulussa. Oululaislähtöinen, Sirkuksen lumo -palkittu akrobaatti ja koreografi Ilona Jäntti esiintyy hämärtyvässä elokuun yössä. Porvarillinen Hämärä tuo taidetta yllättävään – ja aivan varmasti uudenlaiseen – paikkaan.

Noin kymmenhenkiselle yleisölle kerrallaan esitettävä Porvarillinen Hämärä on omalaatuinen, yllättävä sekä hauska, ja avaa yleisölle uuden näkökulman Ouluun. Ilona Jäntti esiintyy metallijätepihan pysyviä elementtejä hyödyntäen.

Teoksen tuottaa ja visualisoi Inkeri Jäntti. Esitykset Ruskon Metalli ja Kuljetus Oy:n metallijätepihalla 10. ja 11. elokuuta klo 22:30 ja 00:00, liput 10 € Lippupalvelusta 1.7. alkaen.

Mereltä pyörähtää outo nalle

Uppo-Nalle löytää ystävän on läpisävelletty koko perheen musiikkinäytelmä, jonka on säveltänyt Kyösti Haatanen. Elina Karjalaisen teokseen pohjaava sävellys voitti Kuopion valtakunnallisen sävellyskilpailun vuonna 2010, jolloin se sai ensiesityksensä konserttiversiona. Näyttämölle teos on nyt ohjattu ensimmäistä kertaa; se sai ensi-iltansa viime helmikuussa Utajärvellä. Uppo-Nallen kanssa ystävyyttä ja onnea pohtivat mm. Karjalaisen kirjoistakin tutut Reeta ja Laulava Lintukoira.  Noin tunnin mittainen esitys on suunnattu erityisesti 5–11-vuotiaille vanhempineen.

Teoksen ohjaa sirkustaiteilija-ohjaaja Anna-Kaisa Järvi. Nimiroolissa esiintyy Oulun kaupunginteatterin musikaaleista tuttu Antti Annola. Mukana on myös Lappeenrannan laulukilpailussa toisen palkinnon voittanut ja Oulunsalo Soissakin esiintyvä bassobaritoni Jussi Juola. Heidän lisäkseen näyttämöllä nähdään Jenni Kinnunen, Tuomo Rahko, Sari Hourula, Aki Saarela sekä Petteri Turunen. Tuotannosta vastaa muhoslainen Pohjoinen oopperakomppania ry.

Uppo-Nalle löytää ystävän esitetään 31.8. Yli-Iissä, 1.9. Kiimingissä ja 2.9. Ylikiimingissä. Liput 10 €, lipunmyynti käynnistyy alkukesällä.

Lisätietoja tapahtumista löytää sivuilta www.oulunjuhlaviikot.fi.