18.02.2015

Teemamaa Kiina esittäytyy Helsingin juhlaviikkojen ohjelmassa

Helsingin juhlaviikot esittelee elokuussa 2015 Fokus: Kiina -teeman festivaaliohjelmassaan. Se on laajimpia kiinalaisen kulttuurin ja taiteen katselmuksia, mitä Euroopassa on nähty. Kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi Juhlaviikot julkistaa nyt viisi taidetapahtumaa. Koko teemakokonaisuus tulee julki Juhlaviikkojen ohjelmanjulkistuksen yhteydessä 22.4.2015.

Nyt julkistettavat hankkeet tapahtuvat elokuussa lukuun ottamatta Amos Andersonin taidemuseon näyttelyä, joka on avoinna jo helmi-toukokuussa.

”Kiinan rooli maailmassa on muuttunut ja muuttuu nopeasti, sen me olemme kaikki huomaamassa. Ja miksi ei muuttuisi; joka viides ihminen maan päällä on kiinalainen.
Tästä syystä — muun muassa tästä syystä — Juhlaviikot ylpeänä ja iloisena esittelee Fokus: Kiinan osana vuoden 2015 festivaalia”, sanoo Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Klassinen musiikki
Klassisen musiikin ohjelmassa esitellään Kiinan kansainvälisesti tunnetuin nykysäveltäjä ja kapellimestari Tan Dun. The Secret Songs of Women on hanke, jonka ytimessä on ikivanha, vain naisten käyttämä salainen kieli nüshu. Tan Dun on tallentanut nüshu-laulua ja säveltänyt sen ympärille harppukonserton. Konsertin keskiössä ovat lyhytelokuvat aidoista laulunäytteistä, joita Tan Dunin itsensä johtama orkesteri säestää.

Tan Dun työskentelee maailman huippuorkesterien kanssa mutta on tehnyt myös paljon elokuvamusiikkia. Hän mm. voitti Oscar-palkinnon tekemästään musiikista elokuvaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme.

Hong Kong Chinese Orchestra on länsimaisen mittapuun mukainen sinfoniaorkesteri, joka soittaa kiinalaisia perinnesoittimia. Orkesterin sointi on omaperäinen: jousissa viulun sijasta soi sen kiinalainen vastine erhu, näppäiltäviä soittimia edustaa mm. sitrankaltainen zheng. Lisäksi mukana on puhaltimia sekä laaja lyömäsoittimien kirjo. Juhlaviikkojen konsertissa kuullaan kiinalaista nykymusiikkia sekä kantaesitetään Helsingin juhlaviikkojen ja orkesterin yhteinen tilausteos säveltäjä Jukka Tiensuulta.

Esittävät taiteet
Kiinassa taitonsa oppineet suomalaisnäyttelijät Antti Silvennoinen ja Elias Edström ovat perustaneet ensimmäisen perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmän Euroopassa. Wusheng Companyn teos Viimeinen taistelija on täysiveristä Peking-oopperaa mutta toteutetaan suomen kielellä. Taistelunäytelmän rooleissa nähdään huippuvierailijoita: mm. tanssija-koreografi Tero Saarinen esittää suurta sotasankaria.

TAO Dance Theater on Kiinan merkittävin tanssin tekijä ja hurjassa nosteessa kansainvälisellä kentällä. Helsinkiin ryhmä saapuu kahden tuplaillan voimin. Teoksissa 4 & 5 sekä 6 & 7 nähdään äärimmäisen pelkistettyä liikettä ja vahvoja kontrasteja.

Kuvataiteet
Juhlaviikot esittelee yhteistyössä Amos Andersonin taidemuseon kanssa 11 kansainvälisesti tunnettua kiinalaistaiteilijaa. Näyttelyn Kiinan muuttuvat maisemat – Kiinalainen tussimaalaus tänään taiteilijat käyttävät nykyaikaisia tekotapoja ja medioita mutta lähtökohdat ovat perinteisen tussimaalauksen viitekehyksessä. Myös kalligrafia on edustettuna näyttelyssä, joka seuraa muutostilassa olevaa maisemaa nopeasti kehittyvässä maassa. Näyttelyn taiteilijat ovat Ah Xian, Li Huayi, Li Jin, Qui Zhijie, Samson Young, Wang Dongling, Wucius Wong, Xu Bing, Yang Jiechang, Yang Yongliang ja Yuan Jai.

Kiinan muuttuvat maisemat –näyttely on auki 27.2.–11.5.2015.
********

Tan Dun & HKO: The Secret Songs of Women
pe 21.8. klo 19.00
Musiikkitalo, konserttisali
Kapellimestari Tan Dun
Helsingin kaupunginorkesteri
Harppu Anni Kuusimäki

Sello Anssi Karttunen

Ohjelma
Béla Bartók: Rapsodia nro 1
Uuno Klami: Tseremissiläinen fantasia
Tan Dun: Nu Shu – Secret Songs of Women

Liput toimituskuluineen alkaen 68,50 / 63,50 / 58,50 / 27,50 euroa

 

Hong Kong Chinese Orchestra
to 27.8. klo 19.00
Musiikkitalo, konserttisali

Ohjelma
Jukka Tiensuu: uusi teos
Richard Tsang: Zheng Concerto The Music is but Momentary (Consolation)
Zheng-solisti: Luo Jing
As the Moon Rises, kansanlaulu, sovitus Peng Xiuwen
Guo Wenjing: Three Melodies of West Yunnan

Liput toimituskuluineen alkaen 48,50 / 43,50 / 37,50 / 27,50 euroa

 
Wusheng Company: Viimeinen taistelija
Ti-ke 18.-19.8. klo 19.00
Suomen Kansallisteatteri, Suuri näyttämö

Liput toimituskuluineen alkaen 48,50 / 43,50 / 27,50 euroa

 
TAO Dance Theatre: 4 & 5 + 6 & 7
pe 21.8. klo 19.00 (TAO Dance Theatre: 4 & 5)
su 23.8. klo 19.00 (TAO Dance Theatre: 6 & 7)
Suomen Kansallisooppera, Alminsali

Liput toimituskuluineen alkaen 48,50 / 43,50 / 27,50 euroa

 
Kiinan muuttuvat maisemat – Kiinalainen tussimaalaus tänään
27.2.–11.5.2015
ma, to, pe 10-18, ke 10-20, la-su 11-17
Amos Andersonin taidemuseo
Liput 10 / 8 / 2 €, alle 18-v. ilmaiseksi
Lippupalvelun verkkokauppa www.lippupalvelu.fi
Lippupalvelu, puh. 0600 10 800 (1,98 euroa/min + pvm) ma-la klo 8-21, su 8-18.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään seuraavan kerran 14.-30.8.2015.

www.helsinginjuhlaviikot.fi