05.06.2014

Teatteri menee kotiin Jyväskylän Kesässä

Teatterikone esittää Jyväskylän Kesässä teossarjan yksityisten ihmisten elämäntarinoista heidän omissa kodeissaan. Aiheena on mm. Ei pala tulessakaan. Vaikka esitykset pohjaavat yksityishenkilöiden kertomuksiin, esittää Teatterikone tarinat oman tulkintansa kautta.

Esityksiä varten etsittiin talvella avoimella haulla neljä erilaista elämäntarinaa otsikolla ”Unohtumaton hetki elämässä”. Valittujen tarinoiden kertojia haastateltiin tarkemmin ja keskustelujen pohjalta valmistettiin esitys kahdelle näyttelijälle. Jyväskyläläinen Teatterikone tekee ensimmäistä kertaa esityksiä ihmisten omissa kodeissa.

− Ajatus siitä, että teatteri menee ihmisten yksityiseen tilaan, on kiinnostanut minua jo pitkään, sanoo Olemme kotona -esitysten käsikirjoittaja-ohjaaja Annu Sankilampi.

Sankilampi uskoo, että esitykset tarinankertojien kotona herkistävät esittäjiä ja yleisöä eri tavalla kuin perinteinen teatterimiljöö.

− Aistit ovat avoinna ja luovat herkemmin mielikuvia. Niin tavaroiden kuin esineiden arvo korostuu osana tarinaa ja kotia.

Sankilampi sanoo, että tarve intiimimpään teatteriin kumpuaa yhteisöllisyyden nälästä.

− Tämän päivän painopiste yksilön korostamisessa luo halun vahvistaa yhteisöllisyyttä. Esitykset tavallisten ihmisten tarinoista pienelle määrälle yleisöä rakentavat yhteenkuuluvuutta.

Olemme kotona -esitysten keskiössä on tarina. Kertojan henkilöllisyys pysyy salassa, eikä tarinan kertoja ole itse paikalla esitysten aikana.

Olemme kotona -kantaesitysten teemat ovat:

1. VAIHTUVAT KODIT – TIISTAI 8.7. KLO 17 JA KLO 19
Paikka: 5 km keskustasta, pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla.

2. KUN MIES JÄTTÄÄ – KESKIVIIKKO 9.7. KLO 17 JA KLO 19
Paikka: 2,5 km keskustasta, pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla.

3. KOIRAN NÄKÖKULMASTA – TORSTAI 10.7. KLO 17 JA KLO 19
Paikka: 6 km keskustasta, pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla.

4. EI PALA TULESSAKAAN – PERJANTAI 11.7. KLO 17 JA KLO 19
Paikka: 14 km keskustasta, kulkeminen omalla autolla.

Jyväskylän Kesä järjestetään 8.-13.7.2014.

Lisätietoa: www.jyvaskylankesa.fi