25.07.2017

Täydenkuun tanssien tiistaissa kuljetaan koko matka keskiajalta improvisaatioklubille

Tiistaipäivän Pyhäjärvellä voi viettää opettelemalla hoivaavaa rukouslaulua, siivoamalla ja tanssimalla kadulla, seuraamalla tanssiesitystä, jossa ei tanssita, ihailemalla roudareiden ammattitaidon ylistystä sekä sukeltamalla keskiaikaan. Illan voi päättää huutelemalla viereisiin pöytiin tanssijoille ohjeita. Hyvää elämää kaikin puolin!
Keskiaika kohtaa nykyajan ikuisten tarinoiden äärellä

Täydenkuun tanssien perustajajäsen Marjo Kuusela on tuonut Pyhäjärvelle yhteisöllisen tanssiteoksensa Kristinan. Teos pohjaa Rauno Tirrin “Kirjeitä Naantalin luostarista, sisar Kristinan elämä 1441-1500” -romaaniin. Esitys alkaa Pyhäjärven kellotapulin aukiolla, jonne on yleisöllä vapaa pääsy. Keskiaika ja nykyhetkemme kohtaavat eri aikojen arkien tapaamisessa, jotka yhdistää ikiaikainen kokemus: kahden nuoren kohtaaminen. Torikohtaus päättyy yhteiseen hiljentymisen reittiin sisälle kirkkoon, jossa tapahtuu esityksen toinen osa. Kirkossa nähdään nuoren Kristinan elämää birgittalaisyhteisössä.
Pyhäjärveläisiä on mukana yhteisötanssin keinoin toteutetussa alkukohtauksessa. Itse esitys on ilmainen, mutta alkukohtauksesa myydään torin hengen mukaisesti aneita ja muuta pientä. Teos tutkii uskoa elämään ja eri reittejä löytää tasapaino.
Kristinaan liittyen Pyhäjärven pääkirkossa on Keskiaikaisen hiljaisen rukouslaulun työpaja. Musiikin tohtori Hilkka-Liisa Vuori opastaa tuntemaan vokaaleita ja pieniä keskiaikaisia rukouksia laulamalla, koko kehon resonanssia kuunnellen. Työpaja on maksuton eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.
Ohjelmisto ravistelee luutuneita odotuksia

Festivaali jalkautuu pyhäjärveläisten arkeen valtaamalla K-marketin pihan. Antti Lahden ja Panu Varstalan Trash Heroes siivoaa kaupunkilaisille tanssipaikan ja kutsuu tanssiin.

Kajaanilaisten tanssinharrastajien Jotain yhteistä -esitys nähdään myös; se on osa Kajaani Dancen 40-vuotisjuhlaohjelmistoa. Esitykset alkavat klo 15.
Keskuskoululla nähdään nuorten, villien koreografien Anna Kuparin ja Outi Markkulan teos Ulkorastilla. Esitys todellakin myllää konventioita: tanssiesitys, jossa ei ole käytännössä ollenkaan tanssia!
“Huoli siitä, pystyykö tanssitaide kommunikoimaan oman vaikutuspiirinsä ulkopuolelle, on synnyttänyt tarpeen kysyä uudelleen esiintyjän ja esityksen käsitteitä”, kertovat tekijät, ja vakuuttivat taiteellisen johtajan Kirsi Törmin raikkaudellaan.
Nykytanssi ei suinkaan ole vakava laji!

Gruppen Fyra esittää teoksensa Pitkät piuhat Keskuskoululla klo 17. Esitys on Gruppen Fyraa kirkkaimmillaan: täynnä tavaramerkiksi muodostunutta huumoria, tarkkaa liikettä ja teräviä havaintoja. Se on omistettu kaikille näyttämötekniikan ammattilaisille, jotka juoksevat kun emme sitä näe, ja lukevat rauhallisesti ohjeita, kun muut nostavat kätensä ilmaan ja alkavat käyttäytyä aggressiivisesti.
Tapahtumarikkaan tiistain Pyhäjärvellä päättää Hotelli Pyhäsalmessa Off/Balancen Hutiklubi. Kyseessä on ainutlaatuinen ja tuore konsepti tanssin saralla – yleisö saa ja sen kuuluukin osallistua huutelemalla tanssijoille ohjeita kesken esityksen! Railakas ja hulvaton tilaisuus yhdistää taidetta ja viihdyttävyyttä ainutlaatuisella tavalla, joka kerta.
Sunnuntaina 23.7. alkaneet Pyhäjärven Täydenkuun tanssit jatkuvat keskiviikkoon 26.7. saakka. Festivaalien teemana on tänä vuonna Hyvä elämä ja hyvinvointi. Yleisölle ja lehdistölle järjestetään jokaisena festivaalipäivänä infotilaisuus Keskuskoululla klo 12:00. Lämpimästi tervetuloa!

Liput:
www.fullmoondance.fi