23.05.2023

Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali: Rail2Dance-hankkeen liikkuva taiteilijaresidenssi käynnistyy Tampereelta

Tanssiteatteri MD on yksi neljästä partnerista vuosina 2022-2024 Luova Eurooppa – rahoituksella toteutuvassa Rail2Dance-hankkeessa. MD yhdessä Chemnitzin baletin (Saksa), Plesni teatterin (Slovenia) ja Norrlandsoperan (Ruotsi) sekä joukon tanssitaiteilijoita kanssa tutkivat julkisia tiloja ja niissä käyttäytymistä. Hanke huipentuu 40-päiväiseen junaraiteita pitkin liikkuvaan residenssiin, joka pysähtyy ensimmäisenä Tampereella Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin aikaan.

Rail2Dance-matka ponnahtaa käyntiin Tanssivirtaa Tampereelta -nykytanssifestivaalilta, kun liikkuvan residenssin tuoma kansainvälinen taiteilijajoukko soluttautuu Tampereen keskustaan työskentelemään ja kokeilemaan esitysinterventioitaan. Taiteilijoiden tutkimusmatkaa ja työskentelyä voi nähdä 29.-30.5. Tanssi virtaa kaupungilla – esityskokonaisuuksien aikana sekä jälkeen.

Hankkeessa ovat mukana tamperelaiset tanssitaiteilijat Laura Chambers ja Patrik Riipinen. Muut hankkeen ydintaiteilijat ovat Sasha Paar (Itävalta), Alja Lankovic (Slovenia), Anna Pehrsson (Ruotsi) ja Maria Naidu (Ruotsi). Mentorina ja taiteellisena johtajana hankkeessa toimii Anthony Missen (Englanti). Julkisessa tilassa työskentelyssä ovat mukana myös mukana avoimen haun kautta valitut paikalliset tanssitaiteilijat Linda Kuha ja Camilla Björklund.

Yhdessä joukko jatkaa matkaansa Tampereelta Vaasaan, jossa työskentely jatkuu pohjanmaalaisen vahvistuksen kanssa 2.6. Vaasasta ydintaiteilijajoukko jatkavat residenssiä Uumajaan 4.–10.6., Malmöön 12.6., Chemnitziin 16.–20.6., Nürnbergiin 23.6., Mariboriin 25.6. sekä päättyy Ljubljanaan 28.6.–2.7.

Hanke kouluttaa tanssille uusia katsojia

Ympäri Eurooppaa tapahtuvat yht’äkkiset julkiset pop up -esitykset pyrkivät muuttamaan ja kyseenalaistamaan tiettyyn tilaan määriteltyjä käyttäytymissääntöjä. Taiteilijoiden esitykset mahdollistavat ohikulkijoita hetkeksi pysähtymään ja havainnoimaan erilainen maailma. Maailma, jossa voi vapaasti purkautua sosiaalisista käyttäytymismalleista. Tuomalla tanssitaide julkisiin tiloihin teattereiden sijaan, hanke pyrkii murtamaan sitä näkymätöntä muuria, joka toisinaan syntyy, kun teokset suljetaan ovien taakse. Liike, joka muuttaa ympäröiviä tiloja ja niissä olevia ihmisiä kaventaa myös sosiaaliekonomisia eroja – vaikka se olisi vain hetki käsi kädessä seisten, yhteislaulu juna-asemalla tai lepäämistä keskellä toria. Näin Rail2Dance-hanke etsii ja kouluttaa uutta yleisöä nykytanssille. Yleisöä, joka saattaa tulevaisuudessa astua myös teatterisaleihin sisään.

Tanssivirtaa Tampereella – suurempi kuin koskaan

Tanssivirtaa Tampereella esittelee 25.-31.5.2023 pääasiallisesti festivaalilla ennen näkemättömien taiteilijoiden ja ryhmien teoksia. Ohjelmistossa korostuu kansainvälisyys sekä monipuoliset yhteistyön muodot. Näyttämöteosten lisäksi festivaali jatkaa tanssielokuvien ja nykytanssin globaalin saavutettavuuden edistämistä yhteistyössä tanssielokuvakuraattori Kati Kallion kanssa. Yhdessä Gitta Wigron (DE/EN) kanssa kuratoitu CONNECTED-näytös esittelee brittiläisiä sekä kotimaisia tanssielokuvia ja on jatkumoa viimevuotiselle suomalaisranskalaiselle näytökselle. Festivaali järjestetään tänä vuonna suurempana kuin koskaan, kun Tampereen kaduilla nähdään Operaatio Pirkanmaan tukema Tanssi virtaa kaupungilla -esityskokonaisuus.

Ohjelmistossa

25.-31.5.2023 Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali
Viikko täynnä tanssia! Ajankohtaisia nykytanssiesityksiä Hällä-näyttämöllä sekä julkisissa tiloissa.

Hällä-näyttämö | Hämeenkatu 25 | 33200 Tampere | www.tanssiteatterimd.fi

www.facebook.com/TanssiteatteriMD

www.instagram.com/tanssiteatterimd

www.vimeo.com/tanssiteatterimd

www.lippu.fi/tanssiteatterimd

#TanssiteatteriMD #Hällänäyttämö

Festivaalin sivuille