23.03.2009

Tanssivirtaa Tampereella –festivaalilla Jouka Valkaman ensi-ilta ja Tommi Kitin riffi

Huhtikuussa järjestettävän XII Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali esittelee kotimaisen nykytanssin kiinnostavimmat tekijät ja teokset. Kuusipäiväisellä festivaalilla 21. – 26.4.2009 nähdään yksi kantaesitys ja muita jo mainetta keränneitä esityksiä. Ohjelmistoa on entistä enemmän ja nykytanssi levittäytyy Hällä-näyttämön lisäksi koko kaupunkiin.

Festivaalin uusi verkkosivusto osoitteessa www.tanssivirtaa.net avautuu 1.4.2009.

Festivaalin aloittaa tiistaina 21.4. koreografi Jouka Valkaman tanssija ja urheilutoimittaja Jere Nurmiselle valmistama Tukikohta, joka saa Tampereella ensi-iltansa. Yhden tanssijan, videoprojisointien ja tilaa jakavien elementtien avulla luodaan abstrakti tanssiteos, jossa liikkeen dynamiikka ja laatu heijastavat muistoja ja niiden vaikutusta ihmiseen ja hänen ympäristöönsä. Samassa illassa nähdään Teatterikorkeakoulun TADac-tanssiryhmän esitys Rough Plan, Harri Kuorelahden koreografia valmistuville tanssijoille.

Keskiviikkona 22.4. nähdään Virva Talosen koreografia Rush Man Waiting Mind – ajankäyttöopas vasta-alkajille. Teos käsittelee ajan arvottamista. Puheenvuoron saavat toisarvoiset hetket, odotus ja sijaistoiminnot.

Torstaina 23.4. esitettävän Pia Lindyn sooloteoksen Raaka – Raw teemoja ovat hierarkiat, vastakkainasettelut, väkivalta ja hiljaisuus. Ennen esitystä nähdään Lindyn videoteos Joku kohta tanssii – pyörähdys politiikkaa, jossa Lindy liikehaastattelee 17 kansanedustajaa ja muuta päättäjää aiheenaan tanssi. Videon yhteydessä Pia Lindy kertoo projektistaan.

Perjantaina 24.3. nähdään Teemu Kyytisen koreografia Mitä näet kun näet tämän. Teoksessa on kyse ymmärtämisen ja haltuunoton problematiikasta. Vahvasti liikkeellinen teos pohtii tapaamme hahmottaa ympäröivää maailmaa, tuo esiin sen epävirallista ja virallista kuvastoa ja kysyy esimerkiksi: Mikä on merkittävää viestintää? Ennen esitystä nähdään Hällä-näyttämön pienessä salissa tanssivideot Raisa Fosterilta, Hanna Pajala-Assefalta ja William Ilesilta.

Festivaali siirtyy lauantaina 25.3. osittain Tutkivan teatterityön keskukseen, jonka Demoteatterissa nähdään Vera Nevanlinnan sooloadaptaatio Deborah Hayn koreografiasta News. Teos on kokonaistaideteos, jossa kuvanveistäjä Maria Dunckerin paperista ja muovista valmistama kertakäyttöinen esiintymisasu ja Tuomas Norvion asun tuottamasta rapinasta mikrofonien kautta reaaliajassa luoma äänimaailma kohtaavat koreografian luoden häikäisevän hienon kokonaisuuden. Esityksen jälkeen Vera Nevanlinna kertoo ajatuksistaan ja suunnitelmistaan Zodiak – Uuden tanssin keskuksen tuoreena taiteellisena johtajana.

Lauantai-iltana nähdään myös Hällä-näyttämöllä Tommi Kitin koreografia riffi. Ryhmäteos yhdeksälle tanssijalle on Kittiä omimmillaan. Mestarikoreografin kosketus saa liikkeen soimaan ja täyttymys on katsomon puolella.

Sunnuntaina 26.4. järjestetään festivaalin päätösklubi Klubilla. Klo 17.30-19.30 päästään kokemaan Tanssin Open Stage –iltamat, jossa nähdään Tampereen seudulla toimivien freelancetanssijoiden teosotteita, improvisaatioita jne. Klo 20 Tavattomat-työryhmä esittää Kaksinen-teoksen, jossa kaksi tanssijaa ja kaksi muusikkoa irrottelevat lavalla ja illan lopuksi luvassa on vapaata diskoilua dj:n komppaamana.

Pääohjelmiston lisäksi festivaali levittäytyy kaupunkitilaan Dance & Design -esitysten myötä. Pääkirjasto Metsossa ja rautatieaseman yhdystunnelissa nähtävissä esityksissä tanssitaide inspiroituu muotoilusta. Lisäksi Tanssi virtaa kapakkaan -ohjelmistoa nähdään viikon varrella tamperelaisissa ravintoloissa. Tanssivirtaa-festivaalin aikana voit Tampereen keskustassa kohdata tanssitaiteilija Maria Kanasen hahmon Almat-tanssiteatteriteoksesta. Alma oleilee, odottaa, tanssii, kuuntelee ja katselee kaupunkia. Almalta löydät myös infoa tulevista tanssiesityksistä Tampereella sekä Tanssivirtaa-festivaalin tapahtumista.

XII Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali 21.4. – 26.4.2009

Ohjelmisto

Ti 21.4.
klo 19 Hällä-näyttämö
TADaC: Rough plan. Kor. Harri Kuorelahti
Jouka Valkama – Jere Nurminen: Tukikohta (ensi-ilta)

Ke 22.4.
klo 17.30 Pääkirjasto Metso
Dance & Design
– Ismo-Pekka Heikinheimo: Wasteland Hero
– Helena Ratinen: To the bone
– Liisa Ruuskanen: Toohot
Klo 19 Hällä-näyttämö
Virva Talonen: Rush Man Waiting Mind

To 23.4.
Klo 18 Hällä-näyttämö
Pia Lindy: Joku kohta tanssii – pyörähdys politiikkaa (video) + tekijäkeskustelu
Klo 19 Hällä-näyttämö
Pia Lindy: Raaka – Raw

Pe 24.4.
Klo 18 Hällä-näyttämö
Tanssivideoita
Klo 19 Hällä-näyttämö
Teemu Kyytinen: Mitä näet kun näet tämän

La 25.4.
klo 17 Tutkivan teatterityön keskus, Demoteatteri
Vera Nevanlinna: News + tekijäkeskustelu
Klo 19 Hällä-näyttämö
Tommi Kitti: riffi

Su 26.4. Päätösklubi Klubilla
klo 17.30 – 19.30 Tanssin Open Stage -iltamat
klo 20 Tavattomat: Kaksinen
klo 21.30 vapaata diskoilua dj πsami

To 23.4.
klo 17.30 Rautatieaseman yhdystunneli
Dance & Design
– Maria Kananen – Sini Repo: Almat
– Antti Niskanen: Beat Triangle

Tanssi virtaa kapakkaan –ohjelmisto julkistetaan myöhemmin. Lisäksi yleisökeskusteluja Hällä-näyttämön esitysten jälkeen. Muutokset mahdollisia.

Liput:
Hällä-näyttämön ja Demoteatterin esitykset 14 € / 10 €
Tanssivideot ja päätösklubi 5 €
Dance & Design vapaa pääsy
Tanssi virtaa kapakkaan vapaa pääsy

http://www.tanssiteatterimd.fi/tanssivirtaa