25.09.2015

Tanssivia ja soivia luentoja Tanssimaniassa

Tanhujalostamo-seminaarissa Tampereella 2.10.Monitoimitalo 13 (Satakunnankatu 13) klo 15.30-18.30

Mitä tapahtuu kun tanssi ja tiede ja kohtaavat?

  • Mikä saa suomalaisen tanssimaan ja miten bilekulttuuri on muuttunut?
  • Millä tavoin 1800-luvun Vanhapiika -tanssi eroaa nykyajan baaritanssista?
  • Kuinka sujuu tanssi mykkäelokuvassa?
  • Seminaarissa tanssidemot: Vanhapiika ja Baaritanssin kipinä sekä mykkäelokuva Sijaton sielu.
  • Mukana tutkijoita, tanssijoita ja muusikoita. Mm. Petri Hoppu, Jaana Kari, Anne-Mari Kivimäki, Linda Kuha, Sini Vainio, Antti Maunu, sekä tietenkin kylänmiehiä ja -naisia ja keskustelusta innostuvaa rahvasta.
  • Vapaa pääsy. Ennakkoilmoittautuminen: info@sottiisi.net.

 

Vanhapiika on Jaana Karin pro graduun pohjautuva tanssidemonstraatio soolo. Baaritanssin kipinässä tanssijat tulkitsevat tavallisten ihmisten baaritanssia, samalla kun tutkija Antti Maunu kertoo väitöstutkimuksensa tuloksia suomalaisten bilekäyttäytymistä. Lisäksi nähdään Anne-Mari Kivimäen väitöstutkimukseen liittyvä musiikkia ja tanssia yhdistävä lyhytelokuva Sijaton sielu.

Alla tarkemmat esittelyt aiheista.

VANHAPIIKA (Kesto n. 30 min)
Jaana Karin Pro graduun – ”Arkkiveisuajan naisten soolotanssikarnevaali: Vanhapiika-tanssi kolmatta sukupuolta luomassa” –  pohjautuva ”Vanhapiika” -tanssidemonstraatio. Vanhapiika on huumoripitoinen tanssi 1800-luvulta, jossa naurettiin säätyläisnaisille. Karnevalistinen Vanhapiika-tanssi valottaa todellisuuden käsityksiä, jotka sisältävät kannanottoja naiseudesta ja sukupuolinormeista, siviilisäätyjen ja sosiaalisten luokkien eriarvoisuudesta sekä soolotanssijan rajojen ylittämisestä niin fyysisenä suorituksena kuin henkisenä irtiottona arjen odotuksista. Luento, keskustelu, performanssi ja yhdessä tekeminen. Laajennettu lecture-demonstraatio. Jaana Kari ja Petri Hoppu.

SIJATON SIELU (Kesto n. 30 min)
Anne-Mari Kivimäen luento Ilja Kotikalliosta ja hänen väitöstutkimukseensa liittyvästä lyhytelokuvasta Sijaton sielu. Elokuva on musiikkia, tanssia ja mykkäelokuvaa yhdistelevä teos, joka kertoo tarinan pirun ilmestymisestä karjalaiseen kylään. Elokuvan rooleissa nähdään Puhtin jäsenet Anne-Mari Kivimäki ja Reetta-Kaisa Iles, sekä Timo Saari. Ohjauksesta vastaa Tommi Kainulainen ja sävellyksestä sekä näytöksien livesäestyksestä Anne-Mari Kivimäki. Pukusuunnittelu Jaana Kurttila, elokuvaaja Aarne Tapola, kuljetuspalvelut ja tehosteet  Samuli Volanto. Elokuva kuvattiin Suistamolla, Karjalassa kesällä 2014. Elokuva kiertää Lakkautettu kylä -näyttelyn mukana vuonna 2015. Elokuvan tuotanto Taideyhtiö Puhti. Ensi-ilta 16.1.2015, Musiikkitalo, Helsinki.
BAARITANSSIN KIPINÄ (Kesto n. 35 min)
Nykytanssiluento biletyksen sosiaalisuudesta
Miksi ja miten suomalainen bilettää? Mikä saa hänet tanssimaan?
Tanssivassa luennossa kaksi tanssijaa tulkitsevat tavallisten ihmisten baaritanssia nykytanssin keinoin, samalla kun tutkija Antti Maunu kertoo tutkimustuloksista rennon asiallisesti. Teos pohjaa Maunun tekemään väitöskirjaan ”Yöllä yhdessä”, jossa tarkastellaan suomalaisten bilekäyttäytymistä etnografisesti.
Hersyvän hauska, tiedettä ja tanssitaidetta yhdistävä tanssiva luento on Tanssiteatteri Liikerin tanssijoiden  Sini Vainion ja Linda Kuhan sekä tutkija Antti Maunun käsialaa. Tanssi & Koreografia Linda Kuha, Sini Vainio
Puhe Antti Maunu, Äänisuunnittelu Dj Meke, Tuotanto Tanssiteatteri Liikeri.
Traileri: https://vimeo.com/138178731

 

Tanssimaniaa Tampereella 1.-4.10.!

Tervetuloa katsomaan, kun puhe käännetään tanssiksi. www.sottiisi.net/tanssimania

 

TERVETULOA!

01.-04.10.2015 Tanssimania, Tampere

08.-09.01.2016 Folklandia-risteily, Helsinki-Tallinna

08.-12.06.2016 Pispalan Sottiisi, Kansantanssin riemuvuosi 2016