30.07.2018

Tanssiva klarinetisti ja pölynimuri lavalla: Uudenkaupungin Crusell-viikko jatkuu sekä perinteisillä että epätavallisilla konserteilla

Lauantaina alkaneen järjestyksessään 37. Crusell-viikon konserttitarjonta pitää tiistaina 31.7. ja keskiviikkona 1.8. sisällään sekä perinteisempiä että poikkeuksellisia konsertteja. Yhteensä konsertteja esitetään tiistain ja keskiviikon aikana kuusi kappaletta.

Tiistaina kuullaan Franz Schubertin F-duuri-oktetto, joka on yksi säveltäjänsä tunnetuimmista teoksista ja ylipäätään yksi suurimuotoisen kamarimusiikin merkittävimmistä saavutuksista. Schubertin helmi -konsertissa esiintyy joukko kansainvälisiä huippumuusikoita, joihin kuuluu myös Crusell-viikon taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen.

Tiistai-illalla puolestaan kuullaan klarinetisti Lauri Sallisen ja työryhmän Solitude-esitys. Sallinen esiintyy konsertissa yksin, mutta hän liikkuu musiikin tahdissa kasvattaen soolokonsertin monitaiteelliseksi nykytanssiesitykseksi. Sallista ympäröi lavalla Teo Lanervan suunnittelema kolmikanavainen videoteos, joka reagoi hänen liikkeeseen ja soittimen ääneen. Sallisen esittämä nykymusiikki punoutuu katkeamattomaksi tunnin mittaiseksi kokonaisuudeksi Libero Mureddun äänisuunnittelun ja hänen säveltämänsä elektronisten väliosien avulla.

Keskiviikkona kuullaan Crusell-viikon puupuhaltimien mestarikurssien opettajien taidonnäytteitä. Mestarit ranskalaisissa tunnelmissa -konsertti keskittyy nimensä mukaisesti ranskalaiseen musiikkiin. Ohjelmassa on mm. Debussyn, Puolencin, Françaix’n ja Dutilleux’n teoksia.

Suomen merkittävimpiin nykyklarinetisteihin kuuluva Kari Kriikku palaa keskiviikkoiltana Uuteenkaupunkiin esittämään Idän pikajuna: Bizarre Bazaar -konserttikokonaisuutensa. Luvassa on erikoinen ja ennen kaikkea humoristinen ja karnevalistinen konsertti, jossa Kriikku orkestereineen kuljettaa yleisön matkalle Euroopan eri musiikkikulttuurien läpi. Luvassa on kaikkea Vivaldista balkanilaiseen klezmeriin. Virtuoosisen soiton lisäksi konsertissa on myös paljon tavallisesta konsertista poikkeavaa, kuten steppausta, klarinetin soittamista pölynimurin avulla sekä hyviä ja huonoja vitsejä.

Näiden konserttien lisäksi Crusell-viikon mestarikurssien nuoret muusikot esiintyvät Päivän puhalluksissa klo 12.00 Uudenkaupungin torilla. Tiistaina kuullaan Hanna Juutilaisen huilun mestarikurssin oppilaita ja keskiviikkona Bence Bogányin ja Etienne Boudreault’n fagottioppilaiden musisointia. Suositut Päivän puhallukset ovat yleisölle pääsymaksuttomia konsertteja.

Crusell-viikko järjestetään 28.7.-4.8.2018.

www.crusell.fi