02.12.2009

Tanssiteatteri MD:ssä keväällä 2010 Tanssiva Muumilaakso ja MD off the record

Tanssiteatteri MD:n keväässä nähdään kaksi kantaesitystä. Helmikuussa ensi-iltansa saa MD off the record, joka koostuu neljästä itsenäisestä pienoisteoksesta. Huhtikuussa nähdään koko perheen tanssiteos Tanssiva Muumilaakso – Dancing Moominvalley. Teos on mukana Shanghain 2010 maailmannäyttelyn Suomen kulttuuriohjelmassa.

Tanssiva Muumilaakso – Dancing Moominvalley

Huhtikuun 8. päivä ensi-iltansa saava Tanssiva Muumilaakso on Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -kirjaan pohjautuva koko perheen tanssiteatteriseikkailu, joka alkaa kun Nuuskamuikkunen etsii kadonnutta kevätsäveltään. Etsimisen, oppimisen ja elämän pienten ja suurten ihmeellisyyksien yhdessä kokemisen teemat risteilevät koreografiassa, jossa kroolataan, tassutellaan ja valssataan koko MD:n voimin. Koreografia on Samuli Roinisen.

Tapaamme muiden muassa Vilijonkan, joka lakkaa pelkäämästä onnettomuuksia ja oppii lopulta nauramaan itselleen. Pikku Myyn, Ninnin, Kampsun, Ti-ti-uun ja monen muun hahmon tansseihin on säveltänyt mukaansatempaavan musiikin Heikki Mäenpää. Ja lopulta juhlitaan taas koko muumiperheen voimin. Mutta onko Ninni muuttunut näkyväksi, ja mihin seikkailuihin Muumipeikko joutuikaan?

Tove Janssonin alkuperäiskuvitukset eloon herättävän teoksen visuaalisuudesta vastaavat pukusuunnittelija-lavastaja Carmela Wager, videosuunnittelija Sanna Malkavaara ja MD:n valosuunnittelija Sari Mayer. Esityksessä tanssivat Anu Castren/Anniina Kumpuniemi, Suvi Eloranta, Mikko Heino, Sara Kovamäki ja Samuli Roininen.

Tanssiva Muumilaakso -teos liittyy Suomen kulttuuriohjelman Dancing Moominvalley Shanghai EXPO Moomin Cluster -hankkeeseen sekä Cultural Bridges 2010 -kulttuuriviennin hankevalmisteluun. Teos valmistuu yhteistyössä Harjula Production Oy:n ja Tampereen kaupungin taidemuseon Muumilaakson kanssa. FT Sirke Happosen luennot täydentävät Tanssiva Muumilaakso -kokonaisuutta.

Tiistaina 8.12. klo 14 – 15 lehdistöllä on mahdollisuus seurata teoksen harjoituksia ja haastatella paikalla olevaa työryhmää Hällä-näyttämöllä. Ilmoitathan tulostasi viimeistään ma 7.12. klo 16 mennessä.

Mitä tapahtuu, kun Nuuskamuikkunen tarttuu huuliharppuunsa ja Muumipeikko tuo tanssiteatterin lavalle vihreän kontrabasson? Tämä selviää koko perheen ilmaiskonsertissa tiistaina 8.12.2009 klo 18. Silloin soi Hällä-näyttämöllä Heikki Mäenpään sävellyksiin perustuva, tämän vuoden loka-marraskuussa Washington DC:ssä ja Tokiossa esitetyn Musiikkimaisemia Muumilaaksosta – Nuuskamuikkusen matkassa Tanssivaan Muumilaaksoon -konsertin Suomen kantaesitys.

Konserttiin on vapaa pääsy, ilmaislippuja voi varata ennakkoon Tanssiteatteri MD:n lipunmyynnistä. Lipuilla pääsee myös Tampereen taidemuseon Muumilaaksoon 15.12.2009 saakka. Konsertin järjestävät Tampereen taidemuseon Muumilaakso ja Muumien ystävät M.Y.Y. ry.

MD off the record

Helmikuun 13. päivä ensi-iltansa saava MD off the record -kokonaisuus koostuu Tanssiteatteri MD:n omien koreografien luomista neljästä itsenäisestä osasta.

Mikko Heinon teos Vid sidan av on soolokoreografia Suvi Elorannalle. Teos pyrkii tarkastelemaan hetkiä, jolloin yritämme katsoa itseämme itsemme ulkopuolelta.

Samuli Roinisen soolokoreografia Loose Ends hollantilaisten nykysäveltäjien Ron Fordin ja Robin de Raaffin musiikkiin on ennen kaikkea katsomaan ja kuulemaan herkistävä teos. Se on väkevä runokuva ihmisen päättelemättömistä muistoista ja keskeneräisyydestä.

Anniina Kumpuniemen teoksessa Puuttuva pala tanssivat Mikko Heino, Suvi Eloranta ja Anniina Kumpuniemi. Teoksen inspiraationa on jazzmusiikki, ranskalaisen uuden aallon elokuvat, laatikollinen vanhoja c-kasetteja, vinyylilevysoitin. Luvassa on liikettä ja vimmaa sekä ihmettelyä inhimillisestä vaillinaisuuden tunteesta.

Neljäntenä osana esityksen väliajalla nähdään Anniina Kumpuniemen kauneuden kaipuuta tutkiva videoteos Hehku, johon äänimaiseman on luonut Tanssimusikaali ROADissakin syyskaudella vieraillut Ville Leinonen.

Lisäksi Tanssiteatteri MD:n kevätohjelmistossa nähdään lastenooppera Arabian jänis, sooloteokset Voimatus ja Unensieppari sekä kauniin nostalginen Rafael, joka vierailee kesäkuussa Ruhrfestspiele Fringe -festivaalilla Saksan Recklinghausenissa. XIII Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali tuo ajankohtaisia nykytanssin teoksia kaupungille jälleen 20. – 25.4.2010.