20.10.2010

Tanssiteatteri MD:n uutuus Burn Auts luotaa ajankohtaista aihetta

Tanssiteatteri MD:ssä saa lokakuun 23. päivä ensi-iltansa Anna-Elina Lyytikäisen ohjaama ja Anniina Kumpuniemen koreografioima nykytanssiteos Burn auts, joka ottaa näkökulmia tämän ajan hektiseen elämään, jossa ihmiset palavat loppuun poukkoillessaan keskellä työn ja yksityiselämän paineita. Luvassa on vimmattua tanssia maustettuna reilulla ripauksella hiilenmustaa huumoria.

Teoksen harjoituskaudella lisämateriaalia löytyi elävästä elämästä, kun lehdistössä kiinnitettiin huomiota Tampereen kaupungin kielteiseen linjaan työuupumuksesta johtuviin sairauspoissaoloihin. Burn auts -esityksessä ajankohtaisen aiheen näkökulma ja käsittelytapa vaihtelevat hilpeästä absurdiin, vakavasta humoristiseen. Vaikka esitys käsitteleekin tanssiteatteria ja tanssijoita, laajenee aihe koskettamaan myös monien muiden ihmisten kokemuksia alasta riippumatta.

Burn auts on, paitsi Lyytikäisen tanssiteatteridebyytti, myös ensimmäinen kerta, kun Tanssiteatteri MD:ssä vierailee teatteriohjaaja. Tanssiteatteri MD:n tanssijakaarti, Suvi Eloranta, Mikko Heino, Sara Kovamäki ja Samuli Roininen heittäytyvät teokseen vahvasti, rohkeasti ja omakohtaisesti. Aihelähtöinen esitys on syntynyt ilman valmista tekstiä ja luo nykyteatterin ja nykytanssin mielenkiintoisen fuusion.

Esityksen valosuunnittelu on Sari Mayerin ja äänisuunnittelu Matias Palon käsialaa. Videosuunnittelijana vierailee Henry Naiduwa wadu, jonka palkkaamisen produktioon mahdollisti Pirkanmaan ELY-keskuksen myöntämä avustus alle 30-vuotiaiden kulttuurialan ammattilaisten työllistämiseen.

Anna-Elina Lyytikäinen (s. 1971) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1993 ja ohjaajaksi vuonna 2000. Hänen aikaisempia ohjauksiaan tamperelaisissa teattereissa ovat Lasinen eläintarha (TT 2001), Yksi lensi yli käenpesän (TT 2002), Macbeth (TT 2004), Tuhkimo (TTT 2006), Armon varassa (TT 2007), Puheluita (TTT 2008), Tell Me on a Sunday (TTT 2008) ja Pää edellä (Teatteri Siperia 2010). Anna-Elina on saanut mm. Eino Salmelaisen tunnustusapurahan vuonna 2008 ja valtion 5-vuotisen taiteilija-apurahan vuonna 2009. Kaudella 2010–2012 hän on Tampereen Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsen. Sopimukseen kuuluu optio yhdelle kaudelle lisää.

Anniina Kumpuniemi on Tanssiteatteri MD:n ydinryhmään kuuluva tanssija-koreografi, joka toimii tällä hetkellä myös Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtajana. Hänen viimeaikaisia koreografioitaan Tanssiteatteri MD:ssä ovat Puuttuva Pala (2010), Viritetty (2009), sooloteos Voimatus
(2008) sekä duetto Täysi (2005), josta valmistuu marraskuussa 2010 uusi versio Täysi2 kolmelle Tampereen konservatorion tanssiopiskelijalle.

Tanssiteatteri MD järjestää myös Tassivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin 12.-17.4.2011.

Etusivu