27.05.2010

Tanssiteatteri MD:n syyskaudella runsaasti esityksiä

Kantaesityksenä Anna-Elina Lyytikäisen Burn auts

Syyskaudella 2010 Tanssiteatteri MD:ssä nähdään poikkeuksellisen paljon esityksiä ja siksi tanssin ystäviä hemmotellaankin nykytanssikortilla, jolla pääsee näkemään viisi eri teosta neljän hinnalla. Ohjelmistossa on lisäksi kaksi koko perheen teosta sekä kansainvälinen huippuvierailu.

Kantaesityksenä Burn auts

Syyskauden kantaesitys on Anna-Elina Lyytikäisen ohjaus Burn auts, joka on paitsi Lyytikäisen tanssiteatteridebyytti, myös ensimmäinen kerta, kun Tanssiteatteri MD:ssä vierailee teatteriohjaaja. Burn auts ottaa mustan huumorin kautta näkökulmaa tämän ajan hektiseen elämään, jossa ihmiset palavat loppuun poukkoillessaan keskellä työn ja yksityiselämän paineita. Ilman valmista tekstiä valmistuva teos luo nykyteatterin ja nykytanssin mielenkiintoisen fuusion.

Anna-Elina Lyytikäinen on ohjaaja ja näyttelijä, jonka viimeisimpiä ohjaustöitä Tampereella ovat mm. Teatteri Siperian Pää edellä, Tampereen Työväen Teatterin Tell me on a Sunday ja Puheluita sekä Tampereen Teatterin Armon varassa ja Macbeth.

Burn auts saa ensi-iltansa Hällä-näyttämöllä lauantaina 23.10.2010. Koreografina toimii Anniina Kumpuniemi ja teoksessa tanssivat Suvi Eloranta, Mikko Heino, Sara Kovamäki ja Samuli Roininen. Burn autsista nähdään syyskaudella 14 esitystä.

Ohjelmistossa vanhoja teoksia uusilla mausteilla

Ohjelmistossa jatkaa neljä eri nykytanssiteosta. Kevätkaudella 2010 ensi-iltansa saanutta MD off the recordia esitetään kuusi kertaa. MD off the record koostuu kolmesta nykytanssiteoksesta ja yhdestä videoteoksesta, jotka ovat Mikko Heinon koreografia Vid sidan av, Samuli Roinisen sooloteos Loose Ends sekä Anniina Kumpuniemen koreografia Puuttuva pala ja videoteos Hehku.

Anniina Kumpuniemen urbaani tilanvaltaus Viritetty nähdään syyskaudella niin ikään kuusi kertaa. Esityksen konsepti on poikkeuksellinen, sillä eri elementtien esiintyjät arvotaan ennen esitystä. Myös esiintyjien määrä vaihtelee esityksestä toiseen. Viritetty-teokseen liittyy kuva- ja videomateriaalia yhdistävä installaatio, johon voi tutustua Hällä-näyttämöllä ennen esitystä.

Saksaan kesäkuussa matkaavaa Mari Rosendahlin haikean nostalgista ja humoristista Rafaelia esitetään elokuussa enää kaksi kertaa, joten nyt kannattaa pitää kiirettä, ettei tämä kaunis teos jää näkemättä.

Anniina Kumpuniemen duetto Täysi vuodelta 2005 tekee marraskuussa paluun uudessa muodossa. Täysi2 -teos on laajentunut trioksi ja siinä tanssivat Tampereen konservatorion tanssijaopiskelijat Jari Avikainen, Amanda Numminen ja Taija Sipola. Parisuhdetta luotaava teos ei uuden tulemisensa myötä kuitenkaan muutu kolmiodraamaksi vaan avaa aiheeseen kaksi rinnakkaista näkökulmaa. (huom! käytä teoksen nimen kakkosessa yläindeksiä, mikäli mahdollista)

Syyskuun alussa järjestetään tutustumisviikonloppu nykytanssiin sekä yhden koreografin tyyliin ja töihin. Ohjelmistossa on torstaina 2.9. klo 19 nähdään MD off the record, perjantaina 3.9. ja lauantaina 4.9. puolestaan Viritetty. Lisäksi lauantaina 4.9. järjestetään Täysi2 -teoksesta avoin harjoitus ja sunnuntaina 5.9. workshop, jossa on mahdollisuus omakohtaisesti tutustua koreografi Anniina Kumpuniemen liikekieleen. Koko viikonlopun hinta on 50 / 35 euroa ja siihen sisältyy siis kaksi nykytanssiteosta, avoimet harjoitukset sekä workshop.

Koko perheelle katsottavaa

Tanssiteatteri MD:n syysohjelmistossa on kaksi koko perheen teosta. Kevätkaudella 2010 ensi-iltansa saanut Tanssiva Muumilaakso esitetään syys-marraskuussa 20 kertaa kotinäyttämöllä, lisäksi se keikkailee ahkerasti kotimaassa, mm. Espoossa ja Jyväskylässä. Samuli Roinisen koreografioiman ja Heikki Mäenpään säveltämän teoksen toistaiseksi suurin keikka tapahtuu tietenkin Shanghain EXPOssa, jossa muumit nousevat maailmanäyttelyn näyttämölle elokuun 11. päivä. Suomen kulttuuriohjelman Dancing Moominvalley Shanghai EXPO -hankkeen myötä maailmannäyttelyssä nähdään ja kuullaan myös konsertteja, näyttelyitä ja muita muumiaiheisia tapahtumia.

Jo kolmatta vuotta lapsiyleisöjä ihastuttaneesta pienoisoopperasta Arabian jänis nähdään syyskaudella neljä esitystä, sitä ennen Seppo Pohjolan säveltämä, Sinikka Nopolan kirjoittama ja Samuli Roinisen koreografioima pupu ehtii seikkailla Jyväskylän kesässä.

Kansainvälinen vierailu Aerowaves-kilpailusta

Syyskuun 14. päivä Hällä-näyttämölle saadaan kansainvälinen tanssivierailu. Suomessa nähdään ensimmäistä kertaa Aerowaves-esitysilta, joka esittelee uusia lupaavia koreografeja Euroopasta. Syyskuussa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa kiertävässä yhteisillassa ovat mukana espanjalaisen La Macana -tanssiryhmän duetto VEN, italialaisen Silvia Gribaudin soolo A corpo libero sekä saksalaisen POGOensemblen kolmen tanssijan Ja Ja der Jodok -teos.

Aerowaves on noin 30 Euroopan maan yhteistyöverkosto, joka valitsee vuosittain avoimesta katselmuksesta lupaavimmat teokset ja pyrkii edistämään näiden nousevien koreografien esiintymismahdollisuuksia ympäri Eurooppaa. Suomessa Aerowaves esitysillan kiertueen tuottaa Tanssiareena ry yhteistyössä kolmen tanssin aluekeskuksen kanssa: Tanssin aluekeskus Helsinki/ Zodiak – Uuden tanssin keskus, Sisä-Suomen tanssin aluekeskus Pirkanmaa yhteistyössä Tanssiteatteri MD:n kanssa ja Pohjoisen tanssin aluekeskus/ JoJo – Oulun Tanssin keskus. Tarkoituksena on luoda pysyvä konsepti, joka vuosittain tuo vähintään yhden esitysiltakokonaisuuden Suomeen. Aerowaves -esitysilta kehittää kotimaisen kiertueverkoston käytäntöjä, jotka jatkossa edesauttavat niin kotimaisten kuin kansainvälisten nykytanssiesitysten kiertoa Suomessa.

Tnassiteatteri MD järjestää myös Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin huhtikuussa 2011.

http.//www.tanssiteatterimd.fi