26.10.2012

Tanssiteatteri MD:n Klaffi svengaa Ranskan uuden aallon elokuvien hengessä

Tanssiteatteri MD:n syksyn toinen ensi-ilta Klaffi kantaesitetään Hällä-näyttämöllä perjantaina 30.11.2012 klo 19. Koreografi Mari Rosendahlin tanssiteos kertoo elokuvan tekemisestä pilke silmäkulmassa tunnelmoiden ja sukeltaa 50–60-luvun aikakauden menevään svengiin. Esitys henkii mustavalkoisen ranskalaiselokuvan tyylikkyyttä ja tutkii elokuvakerronnan aineettomuuden ja tanssin lihallisuuden rajapintoja. Erityisesti koreografia on innoittanut Jean-Luc Godardin elokuva Viimeiseen hengenvetoon vuodelta 1960. Entisenä elokuvateatterina vuosilta 1937–2001 tunnettu ja nykyään tanssiteatterin tilana toimiva Hällä-näyttämö luo nostalgiset puitteet teokselle.

Klaffissa esiintyvät Tanssiteatteri MD:n tanssija-koreografit Anniina Kumpuniemi, Samuli Roininen ja Sulevi Sihvola sekä vieraileva tanssija Anu Castrén. Musiikin teokseen luo Jussi-Pekka Nuto, joka on säveltänyt musiikin myös Mari Rosendahlin kahteen aikaisempaan tanssiteokseen Rafael ja 400 askelta sekä juuri ensi-iltansa saaneeseen Anniina Kumpuniemen Ronja Ryövärintyttäreen. Videosuunnittelun Klaffiin tekee Petri Ruikka.

Klaffi on jatkoa Rosendahlin kehutulle duetolle 400 askelta, joka on myös nähty Tampereen Teatterikesän Ohjelmateltassa 2011 ja Saksassa Ruhrfestspiele-festivaalilla kesällä 2012. Mari Rosendahl ja Samuli Roininen tanssivat jo 19.3.2011 ensi-iltansa saaneessa teoksessa.

Tanssija-koreografi Mari Rosendahl on opiskellut Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Hän on esiintynyt tanssijanurallaan Tanssiteatteri MD:n alkuperäisjäsenenä lukuisissa tanssiteoksissa –koreografeina mm. Tommi Kitti, Jyrki Karttunen, Helena Franzén, Ari Numminen, Tero Saarinen ja Jeanne Yasko. Marin omat nykytanssikoreografiat ovat vierailleet tanssi- ja teatterifestivaaleilla Saksassa, Virossa ja Suomessa sekä useilla kotimaan näyttämöillä mm. Kansallisoopperan Alminsalissa, Vaasan kaupunginteatterissa ja Espoon Kulttuurikeskuksessa. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä koreografina mm. Kari Heiskasen ja Jotaarkka Pennasen kanssa Tampereen Teatterissa, Seinäjoen kaupunginteatterissa, Tampereen Oopperassa, Teatteri 2000:ssa sekä Pyynikin ja Myllykolun kesäteattereissa. Helsingin kulttuuripääkaupunkivuotena Mari esiintyi Stefan Lindforsin ja Ismo Alangon Labrassa.

Tanssiteatteri MD järjestää mysö Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin 16.-21.4.2013.

Etusivu