19.09.2012

Tanssiteatteri MD herättää Astrid Lindgrenin rakastetun Ronja Ryövärintyttären kiehtovat hahmot tanssiin

Torstaina 11.10.2012 klo 18 koittaa Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämöllä uuden koko perheen tanssiteoksen ensi-ilta. Tanssiteatteri MD:n toiminnanjohtaja ja tanssija-koreografi Anniina Kumpuniemi luo Astrid Lindgrenin klassikkotarinasta Ronja Ryövärintytär vauhdikkaan ja koskettavan tanssiteoksen kaiken ylittävästä ystävyydestä ja rohkeudesta, joka yhdistää vihamiehet ja voittaa pelot.

Rakastetun sadun tanssiversio herättää ison joukon hahmoja liikkeeseen. Ronja ja Birkin lisäksi Matiaksenmetsässä tavataan vanha Kalju-Pietu sekä kilpailevat Matias- ja Borkaryövärit. Näyttämöllä tanssivat myös vikuripäiset villihevoset, kähisevät männiäiset ja vaaralliset ajattarat muiden metsän olentojen kanssa. Läpisävelletyn teoksen tarina herää tanssiin Anniina Kumpuniemen koreografian ja Jussi-Pekka Nuton säveltämän musiikin kautta. Huimaavan metsämaiseman kiehtovine olentoineen loihtivat lavastaja Carmela Wager yhdessä pukusuunnittelija Elina Vätön ja valosuunnittelija Sari Mayerin kanssa. Ensi-illassa nimikkoroolin Ronjana tekee Tampereen Musiikkiakatemian (ent. Konservatorio) tanssilinjalta vuonna 2013 valmistuva Milka Laakso. Birk Borkanpoikana tanssii outokumpulainen akrobaatti-tanssija Sakari Saikkonen.

Ronja Ryövärintytär on yksi Tanssiteatteri MD:n suurimmista tanssiteoksista. Isoissa ryhmäkohtauksissa lavalla nähdään jopa 14 tanssijaa. Kokoonpano ja roolitukset vaihtelevat esityskaudella ja kiertueilla. Teoksessa tanssivat Tanssiteatteri MD:n omat tanssija-koreografit Elina Jakowleva, Samuli Roininen, Mari Rosendahl ja Sulevi Sihvola. Vierailevia tanssijoita ovat Milka Laakso, Sakari Saikkonen/Joonas Luomala, Marjo Hämäläinen sekä 11 Tampereen Musiikkiakatemian tanssin koulutusohjelman 2. vuosikurssin opiskelijaa.

Ystävyyden lisäksi Ronja Ryövärintytär -teoksen tärkeä teema on metsä ja ihmisen luontosuhde. Ronjan seikkailu rakkaassa kasvuympäristössään metsässä sekä vapaus ja ennakkoluulottomuus herättävät meissä jokaisessa muistoja lapsuuden huolettomuudesta. Ronjan tarina avaa tanssin, musiikin ja komean visuaalisen näyttämökuvan keinoin valloittavan maailman lapsille, nuorille ja vanhemmille. Suositusikä on 7 vuotta.

Esityksen valmistumisen vaiheita on keväästä asti seurannut 11 tamperelaista kummiluokkaa peruskoulun ykkösluokkalaisista lukiolaisiin. Kummiluokat ovat tavanneet suunnittelevan työryhmän jäseniä, seuranneet harjoituksia ja toimivat teoksen ennakkoyleisönä. Vastavuoroisesti Ronja Ryövärintyttären työryhmä on saanut luokilta tärkeää palautetta sekä kommentteja ja näkökulmia teoksen toteutustavoista ja taiteellisista ratkaisuista. Yhteistyössä kummiluokkien kanssa Ronja Ryövärintyttärestä on saatu rakennettua juuri sen kohderyhmän näköinen tanssiteatteriteos.

Tanssiteatteri MD järjestää myös Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin 16.-21.4.2013.

Etusivu