31.07.2013

Tanssija-koreografi Alpo Aaltokoski esiintyy Urkuyö ja Aarian konsertissa Espoossa 1.8.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin elokuun konsertit alkavat torstaina 1.8. musiikista ja tanssista muodostuvalla konserttiesityksellä. Taivaallista musiikkia -konsertin musiikin esittävät sopraano Mia Huhta, viulisti Teppo Ali-Mattila ja urkuri Markku Mäkinen ja tanssiosuuksista vastaa Suomen merkittäviin tanssija-koreografeihin kuuluva Alpo Aaltokoski. Esityksen puvustuksesta vastaa Marja Uusitalo.

Konserttiesityksen draamallisen rungon muodostavat väljästi latinalaisen messun osat, ja ohjelma muodostuu pääosin ranskalaisesta 1800- ja 1900-lukujen musiikista. Ohjelman keskiössä on libanonilaissyntyisen urkuri ja säveltäjä Naji Hakimin Missa resurrectionis, joka on sävelletty soolosopraanolle ilman säestystä. Oman ulottuvuutensa teokseen tässä esityksessä, kuten koko konserttiin, tuo Alpo Aaltokosken tanssi, joka kirkkotilassa liikkuen luo kuulijalle ainutlaatuisen kokemuksen. Hakimin teoksen lisäksi kuullaan kahden muun merkittävän ranskalaisen urkusäveltäjän César Franckin ja Jehan Alainin musiikkia, muun muassa Franckin tunnettu laulu Panis angelicus ja Alainin urkuteos Première fantaisie. Lisäksi ohjelmassa on Gustav Holstin Neljä laulua lauluäänelle ja viululle op. 35 ja Eugène Ysaÿen Allemande sooloviulusonaatista op. 27 nro 4.

Ennakkotiedoista poiketen konsertista jää pois Sanna Salmenkallion uuden teoksen Kutistettu Jumala kantaesitys aikataulujen yhteensovittamisongelmista johtuen.

Sopraano Mia Huhta on esiintynyt liedkonserteissa ja orkestereiden solistina koti- ja ulkomailla sekä tehnyt oopperarooleja muun muassa Suomen Kansallisoopperassa. Huhdan ohjelmisto kattaa vokaalimusiikin eri lajit barokkimusiikista uusimpaan nykymusiikkiin. Huhta on voittanut Kangasniemen laulukilpailun ja Pentti Koskimies liedkilpailun.

Teppo Ali-Mattila on toiminut viulistina Helsingin kaupunginorkesterissa vuodesta 1997 sekä soittanut myös muun muassa Avanti!:ssa ja Tapiola Sinfoniettassa. Ali-Mattilan perustama Proton String Quartet on tehnyt yhteistyötä muun muassa Kimmo Pohjosen ja Heikki Sarmannon kanssa. Ali-Mattila myös säveltää ja tekee sovituksia.

Urkuri Markku Mäkinen on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa. Hän esiintyy säännöllisesti vanhan musiikin yhtyeiden, muun muassa Opus X:n ja Baccanon kanssa. Mäkinen voitti Kotkan kansainvälisen urkukilpailun vuonna 2002.

Tanssija ja koreografi Alpo Aaltokoski on luonut lähes viisikymmentä koreografiaa. Taiteellisen uransa rinnalla Aaltokoski on toiminut monipuolisesti taiteenalansa parissa muun muassa koreografian professorina, pedagogina koti- ja ulkomailla sekä kulttuuri- ja taidepoliittisena vaikuttajana. Hän toimi tanssitaiteen taiteilijaprofessorina 2003–2008. Aaltokoski on yksi tanssitaiteen valtionpalkinnolla palkitun Nomadi-tuotannon perustajajäsenistä.

Koko kesän jatkuvan Urkuyö ja Aaria- festivaalin konsertit pidetään Espoon tuomiokirkossa (Kirkkopuisto 5) klo 22, kesto noin 1 tunti. Taiteilijatapaaminen klo 21 Pitäjäntuvassa. Pihakahvila on auki tuntia ennen konserttia.

Liput 13-22 € (+ palvelumaksu) Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkokaupasta www.lippu.fi sekä ovelta tuntia ennen.

www.urkuyofestival.fi