13.08.2009

Tanskalainen hurmuri palaa Turun musiikkijuhlille

Perjantaina 14.8. tanskalainen cembalisti Lars Ulrik Mortensen palaa Turkuun upealla resitaaliohjelmalla. Ohjelmassa on myös koko perheen kansanmusiikkikonsertti ”Näppärit” Varvintorilla sekä Turun musiikkijuhlien klassikko VPK-iltamat, jossa esitetään otteita festivaaliohjelmistosta ja maistellaan festivaaliviinejä. Ravintola Koulussa kuullaan kotimaista huippujazzia Jaska Lukkarinen Trion rennossa konsertissa.

Taitavaa osaamista Tanskanmaalta

Tanskalainen barokkimusiikin ekspertti Lars Ulrik Mortensen muistetaan Turussa viime vuoden festivaalin avajaiskonsertista, jossa Mortensen hurmasi yleisön johtamalla European Union Baroque Orchestraa. Mortensen palaa iloisesti Turkuun antamaan cembaloresitaalin, ja luvassa onkin yhtä huikea kokemus. Akatemiatalossa perjantaina 14.8. klo 20 kuultavan konsertin ohjelmassa on cembalomusiikin helmiä Frobergeriltä, Buxtehudelta, Couperinilta ja J.S. Bachilta. Myös prgressiivisen rokin parissa viihtynyt Mortensen tuntee soittimensa ja barokin esitystyylin erinomaisesti, ja kauniista barokkisävelistä voi nauttia Mortensenin kokonaisvaltaista esiintymistä seuraten.

Hurjaa menoa Varvintorilla

Vuoden 1809 muiston kunniaksi saavat Kaustisen Näppärit seuraa turkulaisista, ruotsalaisista ja ahvenanmaalaisista lapsista, jotka konsertoivat kansanmusiikkihengessä perjantaina 14.8. klo 18 Varvintorilla. 150 soittajan ryhmä jatkaa Turusta kiertueelle Maarianhaminaan ja Ruotsiin. Suomalaiset ja ruotsalaiset kansansävelmät heräävät eloon lasten vauhdikkaassa menossa.

Koulun jazz-illassa palkittu Jaska Lukkarinen Trio

Perjantaina 14.8. Turkuun saapuu ensimmäistä kertaa Jaska Lukkarinen Trio, vuonna 2007 perustettu nuoren Sony Jazz -palkitun rumpali Jaska Lukkarisen johtama yhtye. Saksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen kuuluvat yhtä lailla Suomen eturivin nuoriin jazzmuusikoihin. Trio yhdistää ennakkoluulottomasti amerikkalaista jazzperinnettä ja eurooppalaisia äänimaailmoja, ja lopputulos miellyttää jokaista jazzin ystävää.

Perinteiset VPK-iltamat

Tuttuja VPK-iltamia vietetään perjantaina 14.8. klo 18 VPK-talolla.
Välittömään ja rentoon yhteiskonserttiin kokoontuu kaarti festivaalin taiteilijoita, jotka tarjoavat yleisölle paloja eri konserteista. Lopullinen ohjelma paljastuu vasta loppumetreillä, mutta mukana ovat mm. ”Shostakovitsh. Arvoitus.” -teoksen esiintyjät, Päivi Kukkonen ja Monica Groop.

Petteri Iivonen tulkitsee Bachin sooloviulupartitan nro 2

Viime vuoden suursuosikki Iltapäivän Bach -konserttisarja jatkuu tänä vuonna viulusonaatein ja -partitoin. Iltapäivän Bach -konsertit tarjoavat kuulijalle mahdollisuuden hiljentyä Tuomiokirkon rauhaan puolen tunnin ajaksi päivittäin. Jokainen konsertti tarjoaa eri tunnelman valon osuessa kirkon holveihin eri aikoihin.

J.S. Bachin sooloviuluteokset kuuluvat klassisen viulumusiikin perusohjelmistoon ja niitä on myös sovitettu paljon eri soittimille.
Näissä kuudessa kappaleessa kiteytyy Bachin taiturillinen soittimen käyttö, ja kuusi nuorta viulistia saavatkin ottaa mittaa toisistaan virtuoosimaisissa kappaleissa.

Bachin 2. sooloviulupartitan d-molli mahtava muunnelmaosa Chaconne on klassikko, jota on sovitettu ahkerasti myös muille soittimille. Vuilisti Petteri Iivonen saavutti 1. palkinnon ja erikoismainintoja Kuopion viulukilpailussa vuonna 2005. Nykyään hän opiskelee Etelä-Kalifornian yliopistossa.

Päivän ohjelma:

12.30 Lounaskonsertti
Taidemuseo
Vapaa pääsy

16.00 Iltapäivän Bach
Tuomiokirkko
Petteri Iivonen, viulu
Liput: 10 / 5 €

18.00 Näppärit
Varvintori
Vapaa pääsy

18.00 VPK-iltamat
VPK-talo
Liput: 35 / 25 / 15 €

20.00 Lars Ulrik Mortensen
Akatemiatalo
Liput: 25 / 20 / 15 €

22.00 Shostakovitsh.Arvoitus.
Manilla
Liput: 35 / 25 / 15 €

22.00 Jaska Lukkarinen Trio
Ravintola Koulu
Liput: 15 / 10 €

Lipunmyynti

Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Turun konserttitalon lippukassalta ma-pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 10.-16.8.2009.

http://www.tmj.fi