07.07.2010

Tangomarkkinoiden finalistit saapuivat Seinäjoelle tiistaina

Tangomarkkinat-laulukilpailun finalistit saapuivat Seinäjoelle tiistaina aamupäivällä. Ennen varsinaista kisakoitostaan laulajalupaukset tutustuivat mm. Tangokadun rakennustöihin. Finalistien käsissä valmistui myös pullataideteoksia Tangoklubilaisten tervetuliaistilaisuuteen sekä yhdessä maalattu taulu, joka huutokaupataan Nenäpäivän huutokaupassa torstaina 8.7. Leipomisen ja taiteilun jälkeen finalistit saivat väläyttää yleisölle myös urheilullisempaa puoltaan, kun he potkulautailivat Tangokadulta Ilkka-areenalle pesäpallo-otteluun ja osallistuivat Risto Nevalan isännöimään kopittelukilpailuun.

Turun semifinaalista on kulunut kolmisen viikkoa, ja aika on finalistien mukaan kulunut kuin siivillä. ”Koska valmistautumisaika on ollut tänä vuonna lyhyt, on ollut pakko keskittyä tiiviimmin treenaamiseen. Olo on kuitenkin energinen, olen yrittänyt tankata kroppaa ja elää terveellisesti että tämän rutistuksen jaksaa” kuvaa tuntojaan viime vuonna ensimmäistä kertaa kilpailuun osallistunut Marko Maunuksela.

”Mieliala on iloisen odottava, meitä on täällä hyvä ja tasainen finaaliporukka. Henki kilpailijoiden kesken on ihan mahtava” kertoo Maria Tyyster, joka on suunnitellut Seinäjoella nähtävät esiintymisasunsa itse. ”Äiti on ommellut suunnitelmieni mukaan otettavaksi kaksi iltapukua, ja olen asuihin enemmän kuin tyytyväinen. Mikäli minusta tulee Tangokuninkaallinen 2010, olen valmis tekemään kovasti töitä suomalaisen tanssimusiikin eteen” luonnehtii Maria.

Sanna Arell kertoo odottaneensa Tangomarkkinoita jo kovasti. ”Olen kuitenkin saanut nukuttua hyvin, ja pidin jopa yhden päivän lomaakin” nauraa Sanna. ”Totta kai esiintyminen jännittää, mutta kyllä se jännitys loppuu kun astuu lavalle, näkee yleisön ja kuulee oman kappaleensa alkavan. Kotona harjoittelen kappaleita monesti itse itseäni pianolla säestäen, sillä tavalla sävel jää hyvin mieleen”

”Kolmen viikon ajan pään sisällä on soinut todellinen jukeboksi. Kaikkea modernista tangosta tiputanssiin” nauraa Suvi Karjula. Suvin metodi uusien kappaleiden opettelemiseen on miettiä ensin mistä biisistä kerrotaan, sitten heijastaa se itseensä ja miettiä miten voi esittää tarinan uskottavasti, löytää oikean tavan tulkita. ”Finalistiporukka on hyvä ja tiivis, välillä unohtaa koko kilpailuaspektin” kertoo Suvi Karjula

Sanna-Marika Jääskeläinen on muiden kilpailijoiden tapaan elänyt viime viikot tangoa hengittäen. ”Tv-lähetyksiä jännitän, mutta hiukan se jännitys on laantunut nyt kun pääsin tänne Seinäjoelle. Treenattu on kovasti, ja esivalmisteluita markkinoita varten tehty. Olen sitä mieltä että vaatteet piristävät päivää, ja siksi päälläni nähdäänkin Seinäjoella värikästä ja sädehtivää” huokaa Sanna-Marika.

Tuomas Kaikkonen on harjoitellut laulukilpailua varten töiden lomassa. ”Olen aina halunnut posauttaa kuohuviinipullon auki näyttävästi, niin että juoma kuohuu ja roiskuu ympäriinsä. Ehkäpä saan siihen mahdollisuuden lauantaina”, hymyilee toukokuusta asti laulutunteja ottanut Tuomas.

Tapani Kangas on herättänyt huomiota persoonallisella tyylillään. ”Esiintymisasuun, eli smokkiin on haettu luonnetta pienillä yksityiskohdilla, mutta tietenkin tapahtuman luonnetta kunnioittaen. Vapaavalintainen kilpailukappaleeni tulee varmaan yllättämään kaikki, monet kun odottavat minun laulavan jotain rokahtavaa.” kertoilee Tapani.

Miia Leivo kertoo oppineensa kanavoimaan lavajännityksen energiaksi, joka tuo vain vahvuutta ääneen. ”Vaatetuksen suhteen minulla ei ole ollut mukana varsinaista stylistiä, mutta olen saanut apua Tangokuningatar Johanna Deeltä. Kotona meillä musisoi koko perhe, joten sparrausta harjoitteluun on kyllä saanut” hymyilee Miia.

Tino Ahlgren on viettänyt semifinaalin jälkeen aikaansa lähinnä harjoittelemalla ohjelmistoa. ”Jos haluaa menestyä, täytyy harjoitella tunnollisesti ja tehdä hyvä pohjatyö. Lauluja harjoittelen monesti peilin edessä itseäni tarkkaillen, ja virheistä oppien” kuvaa Tino menestyksen avaimia.

”Hyvä laulaja laulaa jokaisen tangon hyvin. Itse jännitän esiintymistä hirveästi, ihan halvaantumiseen asti. Jollakin konstilla sen jännityksen osaa kuitenkin saa käännettyä positiiviseksi lataukseksi ” tiivistää Juha Hautaluoma.

Suomalaisen tangon taikaa… hiljaa yössä!
• Seinäjoen Tangomarkkinat 7. – 11.7.2010

Http://www.tangomarkkinat.fi