06.07.2010

Tangomarkkinat 2010 käynnistyy tällä viikolla

Teemana vuonna 2010: suomalainen tango

Seinäjoen Tangomarkkinoiden 26. tapahtumavuosi polkaistaan käyntiin keskiviikkona 7.7.2010. Tangon lumousta Suomen kuumaan suveen luodaan satalukuisen esiintyjäkaartin, moninaisen ohjelmiston, markkinahenkisen festivaalitunnelman – ja tietysti suomalaisen tangon voimalla.

Tangomarkkinoiden kesän esiintyjäkaarti on jälleen laaja ja nimekäs, Tangomarkkinoiden lukuisilla lavoilla nähdään varsinainen tähtikavalkadi joka koostuu suomen suosituimmista artisteista ja yhtyeistä. Lauteille nousevat mm. Amadeus, Kaija Lustila, Antti Raiski, Marita Taavitsainen, Mikko Alatalo, Eino Grön, Mieskuoro Könsikkäät, Matti ja Teppo, Kaija Pohjola, Risto Nevala, Johanna Debreczeni, Jouni Keronen, Jukka Hallikainen, Marko Lämsä, Jaska Mäkynen, Johanna Pakonen, Henri Stenroth, Arja Koriseva, Jenna Bågeberg, Jari Sillanpää, Dallapè-orkesteri, Mariska, Hanna Talikainen ja monta muuta suomalaisen musiikin kiintotähteä.

Tangomarkkinoiden tapahtumakesän keskiössä on tänä vuonna kotimainen tango, sen perinteen vaaliminen ja edelleen kehittäminen. Perinteinen suomalainen tango on ydin, jonka ympärille rakennetaan tangon eri ilmiöistä laaja-alainen tarjonta. Suomalainen tango näkyy laajasti ohjelmistossa, mm. Suomalaisen tangon suurkonsertissa, Tangolaulukilpailun tarjonnassa, kulttuurifoorumissa ja TangostYLEn ohjelmistossa. Tangomarkkinat keskittyy vahvasti suomalaiseen iskelmä- ja tangomusiikkiin, mutta pyrkii tarjoamaan myös laajan kirjon tangon monista vähemmän tunnetuista tyylilajeista sekä cross over -tangosta.

Tangokadulla sijaitseva TangostYLE keskittyy ikäänkuin tangon hardcore-ystäville suunnattuun ohjelmistoon. Ohjelmisto sisältää mm. Tango Primo -yhtyeen fuusiotangoa, Tango-orkesteri Unton perinteisen suomitangon uusiin ulottuvuuksiin nostavia vivahteikkaita tulkintoja, Römppäorkesterin progressiivista tangofuusiota uusin sovituksin mm. Unto Monosen, Toivo Kärjen, Kullervo Linnan ikivihreistä suomalaisista tangoista, vaikutteina niin Piazzollan kehittämä tango nuevo kuin länsimainen taidemusiikki, jazz ja klezmer. TangostYLEn ohjelmistossa on edustettuna myös lähes sata vuotta vanha musiikki- ja tanssityyli chango. Projecto del Jazztango soittaa puolestaan nimensä mukaisesti tangoteemoja vahvalla mm. jazz-, jazzlatin- ja jazzfuusio-otteilla, joissa soittajien improvisaatiolla on keskeinen osuus. Maestro M.A. Numminen esittää tangoa jäljittelemättömällä tyylillään Uusrahvaanomaisen tango-orkesterinsa kanssa, jonka tulkinnoissa tango säteilee ja kipinöi.

Suomalaista tangoa juhlitaan myös perjantai-illan Suurkonsertissa. Konsertti juhlistaa samalla viihteen moniottelijaa ja Tangomarkkinoiltakin tuttua juontajalegendaa Heikki Hietamiestä, jonka kotimaisia suosikkitangoja kuullaan konsertin ohjelmistossa.

Kulttuurifoorumissa teemaan syvennytään yleisölle avoimessa keskustelupaneelissa. Keskustelussa ovat mukana tutkija-toimittaja Maarit Niiniluoto, taiteilija M.A. Numminen, Kansanmusiikki-instituutin johtaja Marko Aho sekä Suomen ensimmäinen Tangokuningatar Arja Sipola. Keskustelua johdattelee ja yleisöä aktivoi koulutuspäällikkö Ari Virkamäki.

Tangomarkkinoiden valovoimainen päätapahtuma on koko kansaa puhuttava Tangomarkkinat-laulukilpailu. Kilpailun viime metreillä kirkkaimmasta kruunusta naiset ja miehet kilpailevat samassa sarjassa, ja Tangomarkkinat-laulukilpailun voittaja nimetään Tangokuninkaaksi 2010 tai Tangokuningattareksi 2010. Torstaina 8.7. Finaalin karsinnassa 5 miestä ja 5 naista kilpailevat pääsystä lauantai-illan jännitystä tihkuvaan Finaaliin. Yleisöäänestyksellä heistä jatkaa 3 mies- ja 3 naiskilpailijaa. Lauantaina 10.7. Finaalissa 3 miestä ja 3 naista kilpailevat Tangomarkkinat-laulukilpailun voitosta. Kilpailun voittajaksi julistetaan joko Tangokuningas tai Tangokuningatar.

Finaalikilpailut nähdään YLE TV2:n, Radio Suomen ja Satumaan suorina lähetyksinä.

Seinäjoen Tangomarkkinat järjestetään 7.-11.7.2010.

http://www.tangomarkkinat.fi