06.07.2017

Seinäjoen Tangomarkkinat: Tangolaulukilpailun tuomaristo valmiina iltaa varten

Tasaväkinen ja ammattimainen kuusikko kilpailee Tangokuningattaren kruunusta

Seinäjoen Tangomarkkinoilla koetaan tänään torstaina 6.7.2017 jännittäviä hetkiä, kun uusi Tangokuningatar kruunataan Seinäjoen Kisa-Areenalla televisioitavassa finaalissa. Tangolaulukilpailun tuomaristossa on jälleen mukana suomalaisen musiikkimaailman ykkösnimiä. Laulaja-näyttelijä ja laulunopettaja Hanna-Riikka Siitonen, 20-vuotista Tangokuningasvuottaan juhliva Matti Korkiala,  säveltäjä-tuottaja Esa Nieminen, musiikkitoimittaja Tarja Närhi sekä tuomariston Martti Haapamäki saavat arvioitavakseen erityisen tasaväkisen kilpailujaryhmän.

Tänä vuonna Tangokuningatar Finaalin jokaisella kilpailijalla on vahva laulutaito ja ammattimainen ote esiintymiseen. Samasta muotista ehdokkaat eivät kuitenkaan ole, vaan kyseessä on hyvin eri tyylisistä ja eri ikäisistä laulajista koostuva kuusikko. Myöskään yhtä tiettyä kuninkaallismuottia ei Tangomarkkinoilla ole, vaan tavoitteena on löytää joka vuosi erilainen, erottuva Tangokuningatar ja -kuningas.

Tuomaristo on seurannut kilpailun kulkua tiivisti ja nähnyt kilpailijoita niin haastatteluiden kuin esiintymistenkin merkeissä. Martti Haapamäen mukaan kilpailijat laitetaan tosipaikan eteen jo ennen Finaalia.

”Eilen näimme, kuinka kilpailijat ottavat yleisön Paviljongissa, ja kuinka he suoriutuvat vieraan bändin kanssa. Se oli tulevalle Tangokuningattarelle realistinen paikka näyttää, kuinka yleisön ja orkesterin kanssa toimitaan.”

Tangolaulukilpailu valmentaa tulevaa varten

Tangolaulukilpailun finalisteja valmennetaan tänä vuonna entistä enemmän kilpailun aikana, jotta he saisivat osaamisestaan kaiken irti ja onnistuisvat muovaamaan suorituksensa yleisölle mahdollisimman laadukkaaksi kokemukseksi.

Pitkän linjan säveltäjä ja tuottaja Esa Nieminen tarkastelee kilpailijoita äänilevytuottajan näkökulmasta. Niemisen mukaan pelkkä laulutaito ei kanna kilpailun voittoon asti, sillä enää ei ole itsestään selvää, että Tangokuninkaallinen tai kukaan iskelmälaulja pääsisi levyttämään.

”Kilpailussa etsitään laulamisen ohella persoonaa, joka ottaisi median hyvin vastaan ja hallitsisi julkisuuden ja sosiaaliset taidot.”

Ensikertalaisia ja pidempään kilpailleita

Tangokuninkaalliseksi on vuosien saatossa kruunattu sekä ensikertalaisia että useammankin kerran voittoa tavoitelleita. Pääpaino voittajissa on kuitenkin ollut kokeneemmissa kilpailijoissa, sillä keskimäärin voittajat ovat osallistuneet kilpailuun 3,7 kertaa. Tänäkin vuonna kilpailussa on mukana sekä ensimmäistä kertaa osallistuvia ja aiemmin kilpailleita. Tuomariston mukaan kaikki kilpailijat ovat kehittyneet kilpailun edetessä, ja aiemmin mukana olleet myös menneistä vuosista.

Laulu- ja esiintymistaitojen kartuttamisen lisäksi aiempi kilpailukokemus auttaa suoritukseen keskitymisessä, sillä kilpailuprosessi monenlaisine vaiheineen on jo tuttu. Lisäksi kokemuksesta on hyötyä esimerkiksi esitettävän materiaalin laajuudessa. Martti Haapamäen mukaan vaatimuksena on, että kilpailijoilla on materiaalia kahden 45 minuutin setin esittämiseksi. Matti Korkiala näkee asiassa tapahtuneen muutoksen vuosien saatossa.

”Kaksikymmentä vuotta sitten en ollut juurikaan tehnyt keikkaa, eikä ollut valmista ohjelmistoa. Nykyään se on hyvin tärkeää” vuonna 1997 kruunattu Korkiala muistelee.

Tänä vuonna tasaväkisessä Tangokuningatar Finaalissa saattaa kuitenkin käydä kuinka tahansa, eikä ennakkosuosikkeja ole.

”Tango on surullinen tunne, jota voi tanssia, ja joka sen voi välittää lavalta, voittaa kilpailun.”
Tarja Närhi tiivistää tuomariston tunnelmat.

www.tangomarkkinat.fi

www.facebook.fi/seinajoentangomarkkinat

Tango Finlandia 5. – 9.7.2017