04.05.2012

Tampereen Teatterikesässä uutta teatteria Euroopasta ja kotimaasta

Elokuussa järjestettävän Tampereen 44. Teatterikesän Pääohjelmiston on valinnut taiteellinen johtoryhmä, johon kuuluvat Johanna Freundlich, Auvo Vihro, Mikko Kanninen ja toiminnan-johtaja Hanna Rosendahl. Teatterikesässä nähdään esityksiä, jotka tarjoavat uutta sekä katsojille että teatteritaiteelle. Festivaali esittelee sellaisia teatterin tekemisen muotoja, jotka vihjaavat tulevaisuuteen. Vuorovaikutus, osallistuvuus, video- ja livekuvan käyttö teatteriesityksissä kertovat muuttuvasta teatterista.

Virolaisen Teater NO99:n The Rise and Fall of Estonia -esityksessä Tampere-talon Isossa salissa tuhatpäinen yleisö saa seurata jättimäisen livevideokuvan välityksellä esitystä, jossa kamerat paljastavat näyttelijöiden pienimmätkin eleet. Englantilais-saksalaisen ryhmän, Gob Squadin, esitys Gob Squad’s Kitchen tuo näyttämölle Andy Warholin 1960-luvun underground-elokuvat ja purkaa katsojien ja esiintyjien välisen seinän. Euroopan arvostetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Ivo van Hove puolestaan tulkitsee John Cassavetesin Husbands-elokuvaklassikkoa mestarillisin ottein. Hänen Toneelgroep Amsterdam -ryhmänsä on vieraillut Teatterikesässä aikaisemminkin, vuonna 1994. Viisikymmenvuotisjuhliaan viettävä Schaubühne Berlin on Saksan johtavia teattereita, jonka esitykset kiertävät myös ympäri maailmaa. Teatterin vierailuesitys The Talented Mr. Ripley perustuu Patricia Highsmithin psykologiseen trilleriin, joka on tullut erityisesti tunnetuksi 1990-luvun Hollywood-elokuvana. Liettuan kansallisteatterin ohjaaja Yana Ross on tehnyt Mika Myllyahon Kaaos-näytelmästä vahvan ja persoonallisen tulkinnan. Kansainväliseen ohjelmistoon on saatu mukaan vielä Smeds Ensemblen & Von Krahl Teaterin 12Karamazovia sekä Lone Twinin, karismaattisen englantilaisen duon Nine Years. Myös joukko suomalaisia lapsia pääsee näyttämölle pohtimaan luonnonkatastrofeja ääni-installaatioiden avulla esityksessä Building after Catastrophes, jonka ovat ideoineet esitystaiteilijat Eva Meyer-Keller ja Sybille Müller.

Yhteistyö ja -tuottaminen on tullut festivaalin arkeen. Esitykset Husbands ja The Talented Mr. Ripley ovat yhteistuotantoa Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen ja Prospero-hankkeen kanssa, virolaisen Teater NO99:n esityksen toinen tuottaja puolestaan on Tampere-talo. Yhteistyö ulottuu myös festivaalien välille: Teatterikesä, Helsingin Juhlaviikot ja Stage – Helsingin teatterifestivaali järjestävät Smeds Ensemblen & Von Krahlin Suomen vierailuesitykset. Tässä yhteistyössä on mukana myös Tutkivan teatterityön keskus.

Kotimainen ohjelmisto on valittu upean teatterivuoden sadosta. Yleisöä hemmotellaan hienoilla, koskettavilla, kantaaottavillakin esityksillä, jotka pohtivat mm. valtaa sen eri ilmenemismuodoissa: sukupuolirooleissa, perhejännitteinä, asumisen oikeutena; ne tarkastelevat menneisyyden tuntemisen tärkeyttä ja maalaavat visioita yhteiskunnan tulevaisuudesta. Ohjelmistoon on valittu Klockriketeaternin Morbror Vanja, tinkimätön Andryi Zholdakin ohjaus; Kansallisteatterin Homo!, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Pirkko Saisio; Ryhmäteatterin työn tuottavuutta käsittelevä komedia Jatkuvaa kasvua; Q-teatterin Broken Heart Story, naiseutta ja taiteilijuutta pohtiva teos; Kotkan Kaupunginteatterin Tsaarin kakarat, näytelmä suomalaisten ja venäläisten viha-rakkaussuhteesta; Leea Klemolan käsikirjoittama ja Kuopion kaupunginteatteriin ohjaama Jessikan pentu, joka käsittelee ihmisen suhdetta niin luontoon, lajitoveriin kuin tekniikkaankin; Milja Sarkolan ja Takomon Perheenjäsen, näytelmä perheestä, jonka jäsenten välillä vallitsee etäisyys; Tampereen Työväen Teatterin ja Lahden kaupunginteatterin Villisorsa, Henrik Ibsenin näytelmä, jonka on sovittanut ja ohjannut Mikko Roiha; Kokkolan Kaupunginteatterin Viimeinen aamutähti, jossa luontoa ja ihmisiä kunnioittavan Hanti-kansan tarina laajenee käsittelemään maapallon tulevaisuutta. Katsojille tarjotaan kahden monologin yhteisilta, jossa näyttämölle astuvat Tanjalotta Räikkä esityksellään Myyräntyötä ja mielenosoituksia ja Hannu Lintukoski Ternimaitokeisarilla, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Sakari Hokkanen. Anna Krogeruksen ja Kajaanin Kaupunginteatterin Paha lapsi, tarina särkyvästä perheestä, on tehty yhteistyössä varhaiskasvattajien kanssa. The Outsider on elämysteatteria, joka liikkuu näyttämötaiteen ja viihteen raja-alueella ja jonka konseptista vastaa palkittu ammattitaikuri Janne Raudaskoski. Totem-teatteri tarjoaa Shakespearia kohdeyleisölleen, 6-12-vuotiaille, esityksellä Minä olen kuningas.

Teatterikesä ja TINFO – Teatterin tiedotuskeskus järjestävät tulevana kesänä viime vuotista laajemman Finnish Showcasen, kotimaisten näytelmien ja esitysten vienti-workshopin, festivaalille kutsutuille kansainvälisille ostajille. Osa Pääohjelmiston esityksistä kuuluu Showcaseen, ja ne tekstitetään englanniksi.

OHJELMATELTAN KORKEATASOISET ILLAT

Teatterikesän tunnelmallinen Ohjelmateltta nousee Tampereen Keskustorille tänä vuonna kolmannentoista kerran. Teltan korkeatasoiset illat aloittaa Kaj Chydeniuksen sarjassaan yhdeksäs Laulustudio. Ohjelmiston esiintyjäkaartiin kuuluu tunnettuja näyttelijöitä Petra Karjalaisesta Martti Suosaloon ja moniin muihin. Lavalta kuullaan Stingin tuotantoa Rajaton-yhtyeen tenorin Hannu Lepolan tulkitsemana ja muistellaan Juice Leskistä hänen laulujensa kautta. Runouden ystäville Teltta tarjoaa Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan sävellyksiä Eeva-Liisa Mannerin runoihin. Teltassa kuullaan etnopopyhtye AiA:aa, irlantilaista komediennea Karen Egania, kurkistetaan näyttelijän hurjaan arkipäivään ja opitaan elokuvan lyhyt oppimäärä.
Ohjelmateltan esitysvalinnat ovat tuottaja Mervi Paavilaisen käsialaa.

Teatterikesän Pääohjelmiston ja Ohjelmateltan lipunmyynti aukeaa tänään klo 13.00. Myytävien lippujen määrä on yli 13 000 kappaletta.

TILASTOJA:
Esityksiä 43, ryhmiä 22, joista
kansainvälisiä esityksiä 17, ryhmiä 8
kotimaisia esityksiä 26, ryhmiä 14
Esityspaikkoja 13 ilman katuteattereita

Tampereen Teatterikesä järjestetään 6.-12.8.2012.

http://www.teatterikesa.fi