07.05.2010

Tampereen Teatterikesän pääohjelmisto on julkaistu

Irlanti ensimmäistä kertaa Teatterikesässä

Teattereidemme lavoilla nähdään usein vahvoja irlantilaisia tarinoita, mutta tarujen saarella uskalletaan myös rikkoa perinteitä ja etsiä uusia tapoja kertoa elämästä tässä ja nyt. Teatterikesän 2010 ohjelmisto esittelee kahden rajoja rikkovan irlantilaisen teatteriryhmän, The Performance Corporationin ja Broken-talkersin esitykset. PC:n Power Point on energinen bisnesseikkailu, joka esitetään Hotelli Ilveksen Ball Roomissa. Brokentalkers kertoo laajakaistarakkaudesta In Real Time -esityksessään, jossa näyttelijä Dub-linissa etsii yhteyttä näyttelijään Tampereella, ja esityksessä Silver Stars homorakkauden mahdottomuu-desta katolisessa Irlannissa ei niin kauan sitten.

Klassikkojen uusia tulkintoja

Venäläisen teatterin tunnekylläisyys tempaisee paatuneenkin katsojan mukaansa. Teatterikesä tarjoaa yleisölle kaksi hienoa ja tuoretta tapaa tarkastella venäläistä sielua. Palkittu magnitogorskilainen Pushkinin Draamateatteri luottaa voimakkaiden kuvien voimaan tulkitessaan Aleksandr Ostrovskin Ukkosmyrskyn, jonka on ohjannut Lev Erenburg. SounDrama Studio Moskovasta on myös paneutunut klassikkoon: Gogol. Iltoja: Kevät on Gogolin Toukokuun yöstä Vladimir Pankovin sovittama esitys, jossa teatterin monitaitoinen, luova ryhmä saa Dikankan kylän markkinahumuun lähes hurmoksellisuutta.

Etelänaapurimme pienen teatterin, NO99:n, hienot esitykset keräävät palkintoja. Uusimpiin kuuluva esitys Kuinka selittää kuvia kuolleelle jänikselle pohjautuu sekin klassikkoon, taiteilija Joseph Beuysin per-formanssiin vuodelta 1965. Esitys käsittelee kulttuuria ja taidetta muuttuvassa maailmassa ratkiriemuk-kaasti, ja sen ovat ideoineet teatterin kantavat voimat Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper.

Prospero-hankkeen toinen vuosi

Eurooppalaisen teatterihankkeen, Prosperon, toinen tuotantovuosi tuo Teatterikesän estradeille Alvis Hermanisin ohjauksen Emilia Romagna Teatroon Italiaan. Wilkon neidot on kutsu hänen tunteelliseen maailmaansa. Prospero-hankkeen toinen esitys tulee Ranskasta: nousevan ohjaajapolven edustaja Rachid Zanouda on tarttunut Bernard-Marie Koltèsin tekstiin Quai Ouest, Läntinen satamalaituri, ja sen prob-lematisointiin laittomasta maahanmuutosta.

Tekstitetyt suomenruotsalaiset esitykset

Suomenruotsalaisen teatterin voima ja aktiivisuus rikastuttavat merkittävällä tavalla kulttuurielämää. Jotta tutustuminen hienoon suomenruotsalaiseen teatteriin ei kilpistyisi kieleen, Teatterikesä esittelee neljä esitystä, joista osa tekstitetään suomeksi Svenska Kulturfondenin tuella, osassa esityskielenä on suomi. Esitykset ovat Viiruksen Detta har hänt, Unga Teaternin koko perheelle suunnattu Aladdin ja ihmeellinen lamppu, Lilla Teaternin Kirje Siperiasta ja Teater Mestolan Eugen Schauman.

Esitystalous Tampere-talossa vain kerran

Juha Jokela havainnoi terävästi ja oivaltavasti aikaamme. Hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa Esitysta-lous esitetään festivaalilla vain kerran Tampere-talon Isossa salissa. Esitys toteutetaan Teatterikesän ja Tampere-talon yhteistuotantona.

Turun hienot Anna Karenina ja Tuolla puolen taivaanrajan

Jos Prosperoa edustavat ”mestari” ja ”kisälli”, samaa voisi sanoa Turun Kaupunginteatterin repertoaarista valituista esityksistä. Ukrainalaisen ohjaajagurun Andriy Zholdakin tulkinta Tolstoin Anna Kareninasta on pitänyt teatterin katsomot täysinä. Yhteistyössä Teatterikorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun kanssa toteutettu upea Tuolla puolen taivaanrajan on kyseisten laitosten oppilaiden maisterintutkintoja.

Teatterikesä järjestää teatterimatkan Turkuun Anna Kareninan esitykseen. Sen lavastuksen valtavat palkit on rakennettu teatterin näyttämöllä, eikä niitä voi vahingoittumisen riskin vuoksi siirtää. Esitys on festi-vaaliviikolla 4. elokuuta ja edestakainen bussikuljetus lähtee Vanhan kirkon edestä.

Näyttelijäntyön juhlaa ja loistavia tekstejä

Festivaalilla nähdään kaksi esitystä, joissa upeat näyttelijät sekä herkuttelevat teksteillä että ottavat ylei-sönsä. Tampereen Työväen Teatterin esityksessä Pieni raha loistavat Aimo Räsänen ja Tuire Salenius ja KOM-teatterin Odotuksessa Pirkko Saisio ja Marja Packalén, jotka ovat myös käsikirjoittaneet näy-telmän yhdessä ohjaaja Heini Junkkaalan kanssa. Pieni raha puolestaan on Sirkku Peltolan käsialaa.

Thalia-palkittu Leiri maailman laidalla

Rovaniemen Teatterin esitys Leiri maailman laidalla, jonka on ohjannut Taava Hakala, kahmi ensim-mäisessä Suomessa järjestetyssä teatterialan palkintogaalassa parhaan näytelmän, parhaan lavastuksen ja parhaan puvustuksen palkinnot. Esityksen absurdit juonenkäänteet ovat kuviakumartamattomia, vaikka aihe on vakava: sota.

Historiaa vai tätä päivää

Teatteri Vanhan Jukon esitys Kahdeksan surmanluotia, jonka on Mikko Niskasen elokuvakäsikirjoituk-sesta dramatisoinut ja ohjannut Juha Luukkonen, on sijoitettu tämän päivän teollisuuskaupunkiin, lähelle jokapäiväistä elämäämme. Näytelmästä löytyvät myös juuret aina kansalaissotaan saakka.
Kaisa Korhosen ohjaama ja Kotkan kaupunginteatterin esittämä Maailma alkaa vasta pohjautuu Toivo Pekkasen romaaniin, joka käsittelee 1929 paperiteollisuuden lakkoja. Esityksestä löytyy hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä tähän päivään.

Juha Hurme keskinkertaisuudesta

Juha Hurme käsittelee taiteellista keskinkertaisuutta kirjoittamassaan ja ohjaamassaan näytelmässä Fos-forinhohtoinen lurjus. Sellaiseksi kutsuttiin näyttelijä Eero Kilpeä (1878–1954), jonka Suomen Kansal-listeatterissa esittämät pikkuroolit saivat Aaro Hellaakosken lausumaan: ”Eero Kilvestä ei koskaan tule mitään.”

Teatteria tanssien

Tanssiteatteri Minimin Juhan on dramatisoinut ja ohjannut Mikko Roiha Juhani Ahon samannimisestä teoksesta. Minimin esitys rakentuu selkeänä ja vähäsanaisena, Juhan tragedia ajattomana ja totena. Ko-reografi Ari Numminen johdattaa tanssijat ja näyttelijät kuten muusikonkin tasavertaisina yli 2000 vuotta vanhan klassikon, Kama Sutran, pariin Teatteri Telakan esityksessä. Discon kimaltelevalle 70-luvulle katsojia saattelee Jyrki Karttunen työryhmineen Days of Disco -esityksessä.

42. Tampereen Teatterikesä järjestetään 2.–8. elokuuta
Liput Pääohjelmiston esityksiin ovat 12–34 €

http://www.teatterikesa.fi