11.05.2021

Tampereen Teatterikesä juhlistaa tänä vuonna kotimaista teatteria – lipunmyynti elokuun tapahtumaan on alkanut

Pohjoismaiden suurin ja vanhin teatterifestivaali Tampereen Teatterikesä järjestetään elokuun alussa, 2.–8.8. Pääohjelmiston kotimaiset esitykset toteutetaan paikan päällä Tampereella, ja yleisöä otetaan katsomoihin kokoontumisrajoitukset huomioiden. Ohjelmisto on tänä vuonna pääosin kotimainen.

Teatterikesän pääohjelmiston ytimessä on tänä vuonna kotimaisen teatterin kokonaisuus. Mukana on kaikkiaan 13 kotimaista esitystä ja yksi kansainvälinen teos.

”Kapinallinen, herkkä, rujo ja visuaalisesti riemastuttava pääohjelmisto on kaikkea muuta kuin pandemian ajasta lamaantunut. Se on vaikuttava todiste teatterintekijöiden mielikuvituksen, huumorin ja luovan ajattelun mittakaavasta”, kertovat pääohjelmiston taiteelliset johtajat Hilkka-Liisa Iivainen ja Tanjalotta Räikkä.

 

Turun Kaupunginteatteri vierailee Tampereella kahdella esityksellä

Turun Kaupunginteatteri tuo festivaalille yhden maailman rakastetuimmista musikaaleista: Cabaret saa upean päivityksen omaleimaisista tulkinnoistaan tunnetun ohjaajan Jakob Höglundin ja liki 30-henkisen ensemblen toimesta.

Lisäksi Turusta vierailee Juho Mantereen ohjaus Rakkaani, Conan Barbaari, joka on musta komedia koulukiusaamisesta, hyväksytyksi tulemisesta ja anteeksiannon merkityksestä.

 

Pääkaupunkiseudulta saapuu useampi teatteriryhmä

Helsinkiläiseltä Aurinkoteatterilta nähdään Sanna Hietalan käsikirjoittama ja ohjaama Tätiratsastajat, joka vie korkeakulttuurien selän taa, jo kadonneeksi luultuun tallityttöjen valtakuntaan.

Suomenruotsalainen Teater Viirus ja ohjaaja Jussi Sorjanen ovat tarttuneet Joakim Pirisen 1980-luvulla kirjoittamaan näytelmään Familjen Bra. Bunkkeriin sijoittuva teos on kenties ajankohtaisempi kuin koskaan; Bran perhe elää eristyksissä täydellistä elämäänsä, jonne maailman murheet eivät ulotu.

Maailman monimutkaisuus ja totuuden löytäminen mietityttävät Teatteri Takomon Bouvard ja Pécuchet -esityksen hahmoja. Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Gustave Flaubertin romaanin pohjalta Tuomas Rinta-Panttila.

Koreografi Kati Raatikaisen nykytanssiteos Kvartetto on puolestaan lempeän radikaali kommentti kehitysvammaiseksi määriteltyjen ihmisten oikeudelle olla tanssitaiteen näyttämöllä tanssijoina sekä yhteiskunnallisina toimijoina.

 

Yhteistuotannot ja taiteelliset työparit

Ohjaaja-näyttelijä Sara Mellerin perustama Delta Venus -ryhmä tuo festivaalille niin marginaali- kuin populaarikulttuurista lainaavan teoksensa The Betty Shown. Esitys on yhteistuotanto Kansallisteatterin kanssa.

Ona Korpirannan taiteellinen opinnäytetyö Sinä päivänä kun Luoja teki isän on selviytymistarina, jonka tulkitsee teatterin uusi tekijäsukupolvi. Tuotannosta vastaavat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Q-teatteri.

Siskosten, Seidi ja Ruusu Haarlan, käsikirjoittamassa ja esittämässä Uusi lapsuus -näytelmässä etsitään uudelleen traumoille menetettyä lapsuutta. Teoksen tuotannossa ovat työryhmän lisäksi mukana helsinkiläinen KOM-teatteri ja turkulainen TEHDAS Teatteri.

Tamperelaisen työparin Mira Taussin ja Mikko Bredenbergin Huoneet meren äärellä on visuaalinen teatteriesitys, joka pohjautuu yhdysvaltalaisen taidemaalari Edward Hopperin (1882-1967) maalauksiin. Tämä sanaton teos nähdään Finlaysonin alueella, tapahtuma- ja näyttelytila Vooningissa.

 

Länsirannikko edustettuna festivaalilla

Porilainen Rakastajat-teatteri vierailee Tampereella Elina Izarran ohjaamalla esityksellä Musta, mustempi, romani, jossa paneudutaan romanien historiaan ja arkeen yhdistämällä sekä fiktiota että tosielämää.

Kokkolan Kaupunginteatteri on puolestaan tarttunut Väinö Linnan esikoisteokseen Päämäärä, joka pohtii ihmisen mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteensa kahtiajakautuneessa yhteiskunnassa. Linnan syntymän 100-vuotisjuhlaa 2020 juhlistaneen kantaesityksen on sovittanut ja ohjannut Juha Luukkonen.

Vaasan kaupunginteatteri tarjoaa lapsille ja koko perheelle suunnatun esityksen. Taina Mäki-Ison ohjaama Rakkaus!? IIK! KÄÄK! YÄK! on liikkeen, musiikin ja komiikan täyteinen esitys, jossa ratkotaan rakkauden arvoitusta.

 

Unkarilaisen Proton-teatterin Imitation of Life välitetään suorana Budapestista

Teatterikesän kansainvälisestä osuudesta vastaa unkarilainen Proton Theatre, joka vierailee festivaalilla digitaalisesti.

Kornél Mundruczón ohjaus Imitation of Life on kuvaus marginalisoitumisesta ja epätasa-arvosta. Elokuvaa ja teatteria yhdistelevä teos perustuu tositapahtumiin ja ottaa myös kantaa Unkarin yhteiskunnalliseen kehitykseen. Esitys välitetään suorana Budapestista Tampere-talon isoon saliin.

 

Tavoitteena livefestivaali – epidemiatilannetta seurataan

Tampereen Teatterikesän tavoitteena on, että taiteilijat ja yleisö pääsevät kohtaamaan toisensa, terveysturvallisesti. Viranomaiset ja aluehallintopäättäjät linjaavat viime kädessä, minkälaisia kokoontumisrajoituksia on elokuussa sallittu Pirkanmaalle ja koko Suomeen.

”Seuraamme jatkuvasti tilannetta ja varaudumme erilaisiin vaihtoehtoihin. Uskomme, että lopulta meillä on tulossa hieno tapahtuma, joka avaa kotimaisen teatterin syyskauden”, toteaa toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Lipunmyynti alkaa rajoitetuin katsomoin 11.5. Lippuja myy Lippupiste ja festivaalin oma lipunmyynti.