09.08.2011

Tampereen Teatterikesä jatkuu vahvana – katsojatavoitteet saavutettiin

Tampereen 43. Teatterikesä päättyi sunnuntaina ja festivaaliviikon kansainvälinen tunnelma välittyi koko kaupunkiin.

26 esityksestä 10 saapui maamme rajojen ulkopuolelta: Australiasta, Belgiasta, Chilestä, Englannista, Irlannista, Italiasta, Ranskasta, Ruotsista ja Tšekistä. Esiintyjien joukossa oli monin teatteritunnustuksin palkittu Jan Lauwers ja hänen perustamansa Needcompany Belgiasta. Heidän esityksensä The Deer House oli Teatterikesän tähtivierailu, jonka näki lähes tuhat katsojaa. Tšekkiläisten tulkinta Aki Kaurismäen elokuvasta Mies vailla menneisyyttä oli sekin yleisön suosima. Myyntihitiksi nousi kuitenkin australialaisten Umbilical Brothersien Don’t Explain.

Festivaali toimi kolmannen kerran eurooppalaisen teatterihankkeen, Prosperon, estradina. Suosituin Prospero-hankkeen esityksistä oli Cilla Backin ohjaama ja Minna Haapkylän tähdittämä Hilda.

Pääohjelmistossa oli tänä vuonna lippuja myynnissä vähemmän kuin edellisenä. Katsojatavoitteet saavutettiin 9 582:llä myydyllä lipulla. Loppuunmyytyjä näytöksiä oli 14, joukossa Vivicas Vänner –säätiön Ester-palkinnon saanut Angels in America.

Teatterikesän Ohjelmateltan esityksiä oli 11. Katsojamäärä nousi 2 340:een ja loppuunmyytyjä esityksiä oli kahdeksan. Viikko oli huikea ja yleisö nautti korkeatasoisesta ohjelmistosta.

OFF Tampereen ohjelmistossa oli kaikkiaan 34 ryhmää. Ulkomaalaisia esiintyjiä oli mukana kolmesta maasta: Ranskasta, Italiasta ja Venäjältä. Tampereen ulkopuolelta saapui 11 ryhmää. OFF:n yleisömäärät tarkentuvat ja ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteistyössä Pirkanmaan Osuuskaupan ja Sokos Hotels Tampereen kanssa järjestettävä ilmainen klubifestivaali Encorebaana keräsi kuuteen ravintolaan katsojia 2 240. Esiintyjiä Encorebaanassa oli tänä vuonna yhdeksän ja esityksiä yhteensä 12.

Tapahtumien Yöhön ilmoittautui 69 toimijaa. Ohjelmaa oli 56 eri esiintymispaikassa ja ohjelmanumeroita peräti 203. Mukana oli paljon aikaisemmilta vuosilta tuttuja ryhmiä, mutta myös lukuisia uusia nimiä. Lukuisat kaduilla ja ulkoilmassa järjestetyt esitykset ja tapahtumat keräsivät runsaasti katsojia. Kaunis sää suosi tapahtumaa ja järjestäjät olivat tyytyväisiä suureen yleisömäärään. Tarkemmat Tapahtumien Yön luvut ilmoitetaan erikseen.

Festivaalilla nähtiin 60 katuteatteriesitystä Hervantaa ja Tesomaa myöten. Se on enemmän kuin koskaan ennen. Erityisen suosion sai brittiläinen Jason Maverick taiturimaisilla mimiikkaan perustuvilla esityksillään.

Ensimmäistä kertaa järjestetty Finnish Showcase, suomalaisen teatteriviennin tapahtuma, vietiin sunnuntaina onnistuneesti läpi. Tapahtumaan valittuja näytelmäesittelyjä oli seuraamassa teatteriammattilaisia 13 maasta. Showcase järjestettiin yhdessä Teatterin tiedotuskeskus TINFO:n ja Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen kanssa.

Festivaali järjestetään ensi vuonna 6.–12. elokuuta. Pääohjelmiston ohjelmistovalinnoista vastaa taiteellinen johtotiimi, johon kuuluvat näyttelijä Auvo Vihro, ohjaaja Johanna Freundlich ja näyttelijä-ohjaaja, tutkija Mikko Kanninen. Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl osallistuu ohjelmistovalintoihin toimensa puolesta.

Tarkemmat kävijätilastot ilmoitetaan syyskuussa.

http://www.teatterikesa.fi