06.04.2009

Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun finalistit valittu

20-vuotisjuhlaansa viettävä Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailu on kansainvälisesti arvostettu ja sen voitto on toiminut usean lauluyhtyeen uran katalysaattorina. Vuoden 2009 kilpailuun ilmoittautui 29 lauluyhtyettä, joista 14 valittiin loppukilpailuun.

Valitut ulkomaiset yhtyeet ovat Voz en punto Meksikosta, Shiva knows Alankomaista, Zambian Vocal Collection Sambiasta, Formosa ja Klangbezirk Saksasta sekä Anima, Fresco ja Novy vekъ Venäjältä. Kotimaisista yhtyeistä loppukilpailuun pääsivät Divina musica Liperistä, Lauluyhtye Hikka Kokkolasta, Kaiutin-ryhmä Kontiolahdelta sekä Ensemble Norma, Spunk ja Jankki Nenonen ja Ilta pilalla –trio Helsingistä. Yhtyelaulukilpailun tuomariston muodostavat Jussi Chydenius ja Jenny Wilhelms Suomesta, Anna Maria Friman Ruotsista sekä Bob Chilcott Iso-Britanniasta. Puheenjohtajana toimii Anders Jalkéus Ruotsista. Yhtyelaulukilpailun finaali käydään 3.6. Tampere-talon Sorsapuisto-salissa ja päätöskonsertti soi 4.6. Tampere-talon Pienessä salissa.

Kuorokatselmus tarjoaa kattavan läpileikkauksen eri puolilta maailmaa saapuviin kuoroihin. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut 47 kuoroa. Kuoroista 36 saapuu kotimaasta ja 11 ulkomailta, kaukaisin Singaporesta asti. Kuorokatselmuksen kansainväliseen tuomaristoon kuuluvat Kari Ala-Pöllänen Suomesta, Theodora Pavlovitch Bulgariasta, Mats Nilsson Ruotsista ja Søren Kinch Hansen Tanskasta. Puheenjohtajana toimii Matti Hyökki.

Tampereen Sävelen asema vokaalimusiikin uusien kykyjen esittelijänä on laajalti tunnustettu. Kuorojen ja yhtyeiden mukana Tampereelle saapuu pari tuhatta laulajaa ympäri maailmaa. YLE radioi sekä kuorokatselmuksen että yhtyelaulukilpailun loppukonsertit Tampere-talossa.

Tampereen Sävel järjestetään 3.-7. kesäkuuta. Festivaaliin sisältyy myös kattava sarja konsertteja ja työpajoja. Konsertoimaan saapuvat muun muassa lauluyhtye Juice Iso-Britanniasta, Vocaldente Saksasta, Savina Yannatou & Primavera en Salonico Kreikasta sekä norjalainen lauluyhtye Trio Mediæval. Kotimaisista huipuista kuulemme lauluyhtye Club For Fivea, Helsingin kamarikuoroa, Tapiolan kuoroa sekä Philomelaa. Laura Moodyn esiintyminen on valitettavasti peruuntunut. Konserttisarjan punaisena lankana kulkee näyttämöllinen aspekti ja festivaalin taiteellisena johtajana toimii John Potter.

Tampereen Sävel järjestetään 3.-7.6.2009.

http://www.tampere.fi/vocal