10.06.2019

Tampereen Sävelen Kuorokatselmuksessa kolme kultaleimaa kahdelle kuorolle​​

Tampereen Sävelen Kuorokatselmuksen päätöskonsertissa palkittiin kaksi kuoroa kolmella kultaleimalla. Ne olivat sekakuoro Kipinät (Jyväskylä, joht. Kaisa Halmemies) ja naiskuoro Queens of Qoro Quando (Vantaa, joht. Emma Kuntsi).

–  Kuorojen taso oli ilahduttava, keskitaso aivan erityisesti. Keskitason nousu on trendi, joka on jatkunut jo pidempään ja jatkuu edelleen. Toinen hieno trendi on naiskuorojen määrä ja nyt vielä enemmän kuin ennen niiden laatu. Kuorojen ja tyylien kirjo on entistäkin leveämpi. Koreografiat ja liikkeet tuntuivat tällä kertaa aiempaa motivoidummilta ja ne liittyivät paremmin musiikkiin. Ulkomaiset kollegat huomioivat, että johtajakoulutus on Suomessa hyvällä tasolla. Johtajat olivat hyviä, tuomariston puheenjohtaja Kari Turunen toteaa.

Puheenjohtajan lisäksi tuomaristoon kuuluivat Saara Aittakumpu (Suomi), Volker Hempfling (Saksa), Carsten Seyer-Hansen (Tanska) ja Jennifer Tham (Singapore). Kolmen kultaleiman saaneet kuorot palkittiin 1500 eurolla.

Kaksi kultaleimaa ja 1000 euron rahapalkinnon sai viisi kuoroa: A Cappella Chor Tulln (Tulln, Itävalta; joht. Gottfried Zawichowski), Candomino (Espoo, joht. Esko Kallio), Cassiopeia (Oulu, joht. Kristian Heberg), Qoro Quando (Vantaa, joht. Jori Männistö) ja Turun yliopiston kuoro (Turku, joht. Elisa Huovinen). Lisäksi johtajapalkinnon (1000 €) saivat Kaisa Halmemies ja Lukáš Holec (Medvíďata Children’s Choir, Medvíďata Youth Choir, Český Krumlov, Tšekki).

Diplomi kultaisella leimalla jaettiin 14 kuorolle, diplomi hopealeimoilla 28 kuorolle ja diplomi pronssisilla leimoilla viidelle kuorolle. Kaikki katselmukseen osallistuneet kuorot saavat tuomaristolta lisäksi kirjallisen palautteen. Kuorokatselmukseen osallistui yhteensä 47 kuoroa seitsemästä maasta.

Tampereen Sävel päättyi sunnuntaina Kuorokatselmuksen päätöskonserttiin. Alustava arvio festivaalin käyntikerroista ilmaiskonsertteineen on yli 30 000. Festivaalin taiteellisena johtajana toimi laulaja Tuukka Haapaniemi.

Tampereen Sävel järjestetään seuraavan kerran 9.–13.6.2021. Tulevan festivaalin taiteelliseksi johtajaksi on valittu irlantilainen Michael McGlynn, joka on Anúna-kuoron ja M’anam-lauluyhtyeen säveltäjä ja taiteellinen johtaja.

–Minulle on suuri kunnia ottaa vastaan tämä tehtävä. Useat vierailuni Tampereella vuosien varrella ovat innostaneet minua monin tavoin, ja odotan innolla, että pääsen jatkamaan edeltäjieni työtä tämän loistavan festivaalin parissa, McGlynn kertoo.

Palkinnot lyhyesti: Kolme kultaleimaa (1500 €): Kipinät, Queens of Qoro Quando; Kaksi kultaleimaa (1000 €): A Cappella Chor Tulln, Candomino, Cassiopeia, Qoro Quando, Turun yliopiston kuoro; Johtajapalkinto (1000 €): Kaisa Halmemies, Lukáš Holec.