08.06.2015

Tampereen Sävelen kuorokatselmuksen Grand Prix Spira Ensemblelle

 Tampereen Sävelen Kuorokatselmuksen päätöskonsertissa palkittiin rahapalkinnoilla kymmenen kuoroa. Grand Prix -tunnustus myönnettiin helsinkiläiselle Spira Ensemblelle, jota johtaa Kari Turunen. Tuomaristo kiittää sekä kuoron että sen johtajan musiikillisesti vahvaa tulkintaa ja kuoron hienoa, tasaista sointia. Tuomariston mukaan Turunen on tehnyt upean työn lyhyessä ajassa luodessaan hienon instrumentin. Kolme kultaleimaa saivat Spira Ensemblen lisäksi Estonian Radio Childrens Choir, jota johtavat Kadri Hunt ja Kaie Tanner, sekä Turun konservatorion kamarikuoro, johtajanaan Esko Kallio.

Tuomaristo voi myöntää Grand Prix -tunnustuksen halutessaan erityisen ansioituneelle kuorolle. Festivaalin historian aikana se on myönnetty kuluvaa vuotta lukuunottamatta kuusi kertaa. Tänä vuonna kansainvälisen tuomariston puheenjohtajana toimi Heikki Liimola ja muut jäsenet olivat Marjukka Riihimäki, Bob Chilcott (Iso-Britannia), Jennifer Moir (Kanada) ja Carlo Pavese (Italia).

Seitsemän kuoroa sai kaksi kultaleimaa: Näsin ääni, joht. Markus Yli-Jokipii, Somnium Ensemble, joht. Tatu Erkkilä, Studentkören Brahe Djäknar, joht. Ulf Långbacka, Chorus Iucundus, joht. Timo Lehtovaara, Evivakören, joht. Hanna Kronqvist, Lain Huuto, joht. Paavo Hyökki , Hämäläis-Osakunnan Laulajat, joht. Iida Antola. Antola palkittiin taitavana nuorena johtajana. Hän on yksi lupaavimmista nuorista kuoronjohtajista Suomessa, ja on saavuttanut lyhyessä ajassa merkittäviä tuloksia. Aamulehden erikoispalkinto katselmuksen parhaasta Sibeliuksen kuoroteoksen esityksestä myönnettiin Somnium Ensemblelle. Lisäksi jaettiin diplomi kultaisilla leimoilla viidelle kuorolle, diplomi hopealeimoilla 21 kuorolle ja diplomi pronssisilla leimoilla 11 kuorolle.

Tuomariston puheenjohtaja Heikki Liimola kertoo, että katselmuksen taso oli kaiken kaikkiaan tänä vuonna ilahduttavan korkea, yksi korkeimmista tähänastisista. Kuoroja oli kannustettu ottamaan ohjelmistoonsa Sibeliuksen sävellyksiä, ja haaste oli otettu vastaan laajasti. Vuosien varrella on ollut havaittavissa kuoronjohtajien ammattitaidon selvä paraneminen ja sen myötä myös kuorojen tason nousu, joillakin jopa harppauksittainen kehittyminen. Kuoronjohtajuus ammattina on alkanut kiinnostaa nuoria lahjakkaita muusikoita, mikä tekee myös kuorossa laulamisesta vetovoimaisen harrastuksen.

Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen ilmoittautui 47 kuoroa, joista suurin osa oli suomalaisia. Pääosa kuoroista tuli pääkaupunkiseudulta. Ulkomaiset kuorot tulivat Hollannista ja Virosta. Katselmuksessa olivat edustettuina kaikki kuoromuodot, mutta vastikään järjestetty Leevi Madetoja -mieskuorokilpailu verotti todennäköisesti mieskuorojen määrää.

Tampereen Sävel päättyi sunnuntaina Kuorokatselmuksen päätöskonserttiin. Festivaalin kävijämäärä oli noin 26000. Ohjelmaan kuuluivat Kuorokatselmuksen lisäksi kansainvälinen yhtyelaulukilpailu, konsertteja, kursseja, Sibelius-seminaari, näyttely sekä ilmaiskonserttisarja Kuule Sävel!. Tämän vuoden taiteellisena johtajana toimi emeritusprofessori Matti Hyökki. Tampereen Sävel järjestetään seuraavan kerran  kahden vuoden kuluttua 7.–11.6.2017, ja sen taiteellisena johtajana toimii kuoronjohtaja Sanna Valvanne.

Palkinnot lyhyesti: Kolme kultaleimaa 1500€/kuoro, kaksi kultaleimaa saaneille kuoroille 500 €/kuoro, paitsi Somnium Ensemblelle, jolle myönnettiin Aamulehden erikoispalkinto katselmuksen parhaasta Sibeliuksen kuoroteoksen esityksestä 1500 €, johtajapalkinto 1000 €, Grand Prix (ei rahapalk.)