08.06.2015

Tampereen Sävelen 2017 taiteelliseksi johtajaksi Sanna Valvanne

Yhtyelaulukilpailun Grand Prix saksalaiselle ONAIRille

Vokaalimusiikin festivaali Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun Grand Prix myönnettiin saksalaiselle ONAIR -yhtyeelle Berliinistä. Yhtyeeseen kuuluu kuusi laulajaa ja ääniteknikko. ONAIR kilpaili sähköisesti vahvistettujen yhtyeiden sarjassa ja palkinnon suuruus on 2000€. Toisen sijan sähköisesti vahvistettujen yhtyeiden sarjassa jakoivat taiwanilainen Voco Novo (1000 €) ja virolainen Estonian Voices (1000 €). Kolmannelle sijalle nousi 14–20-vuotiaiden nuorten muodostama yhtye The Quintessence Georgiasta (500 €). Akustisten yhtyeiden sarjassa ensimmäinen palkinto myönnettiin saksalaiselle Sjaellalle (2000 €). Jaetulle toiselle sijalle tulivat turkulainen Sekunti ja puolalainen proModern (1000 €).

—Kilpailun taso oli kaiken kaikkiaan korkea. Siksi päätöskonserttiin valittiin kaikki yhtyeet eikä ketään pudotettu kilpailusta keskiviikon esitysten perusteella. Voittajiksi valittujen yhtyeiden esityksissä oli jotain ainutlaatuista, joka nosti heidät esiin kaikkien taitavien yhtyeiden joukosta, tuomariston puheenjohtaja John Potter kertoo.

Tampereen Sävelen taiteelliseksi johtajaksi kaudelle 2016–2017 on valittu kuoronjohtaja Sanna Valvanne. Hän suunnittelee musiikkiohjelman festivaalille, joka järjestetään kahden vuoden kuluttua 7.–11.6.2017. Tampere Filharmonia tilaa itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi uuden teoksen laulusolistille, lapsikuorolle ja orkesterille. Teoksen säveltäjä on Paavo Korpijaakko ja sävellys pohjautuu Ville Hytösen runoon. Kantaesitys on Tampereen Sävelessä vuonna 2017.

Sanna Valvanne on idearikas kuoronjohtaja, jonka laulua, näyttelemistä ja liikettä yhdistävä kokonaisvaltainen ja luova metodi ”Sing and Shine with Body & Soul ” tunnetaan maailmalla. Hän esitteli metodinsa muun muassa Kuorojen maailmankonferenssissa Etelä-Koreassa vuonna 2014. Valvanne on erikoistunut lapsi- ja nuorisokuoroihin ja toimi North American Choral Companyn taiteellisena johtajana vuosina 2005–2008. Hän on vieraillut useilla eurooppalaisilla festivaaleilla ja vuonna 2015 hänet on kutsuttu työtehtäviin Kanadaan, USA:han, Suomeen, Norjaan, Saksaan ja Kolumbiaan. Valvanne asuu New Yorkissa ja opettaa Sing&Shine Kids -lapsiyhtyeen ja El Sistema -projektin inspiroimien ohjelmien puitteissa New Yorkin ja New Jerseyn lapsia, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta opiskella musiikkia. Valvanteen kehittämä Sing&Shine -metodi sekä valikoima Valvanteen sovituksia kuoroille julkaistaan DVD:llä kesäkuussa 2015.

Säveltäjä Paavo Korpijaakon tuotanto käsittää yli neljäkymmentä teosta erilaisille soitin- ja vokaalikokoonpanoille, mm. orkesteriteoksia, konserttoja, laulusarjoja, kamarioopperan sekä runsaasti kamarimusiikkia. Teoksia on esitetty erityisesti Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa, sekä laajalti Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Korpijaakko opettaa Tampereen Musiikkiakatemiassa ja toimii Tampereen Kamarioopperan taiteellisena johtajana sekä Tampereen kitarafestivaalin hallituksessa. Hän oli Kallio-Kuninkaalan kamarimusiikkifestivaalin vuoden säveltäjä 2011. Korpijaakko sai SKR:n Pirkanmaan rahaston työskentelyapurahan 2015.

Palkinnot lyhyesti: Akustinen sarja: 1. Sjaella 2000 €, 2. jaettu Sekunti ja proMODERN 1000 €/yhtye Sähköisesti vahvistettujen yhtyeiden sarja:  1. ONAIR 2000 €, 2. jaettu Voco Novo ja Estonian Voices 1000 €/yhtye, 3. The Quintessence 500€ Grand Prix : ONAIR