09.06.2021

Tampereen Sävel soi verkossa keskiviikosta sunnuntaihin

Tänä vuonna maksuttomana verkkotapahtumana järjestettävä Tampereen Sävel alkaa keskiviikkona 9.6. ja päättyy sunnuntaina 13.6. Ensiesitysten jälkeen taltioinnit ovat katsottavissa juhannuksen kynnykselle asti.

Tämän vuoden festivaalin taiteellisena johtajana on Michael McGlynn, jonka johdolla ohjelmaan on koottu huippuluokan vokaaliyhtyeiltä tilattuja videoesityksiä ympäri maailmaa.

”Nykytilanteen asettamat rajoitukset ovat tuottaneet odottamattoman innovatiivisia ratkaisuja, jotka toivoaksemme vetoavat yleisöön niin Suomessa kuin ulkomaillakin”, McGlynn toteaa. ”Halusimme tutkia, miten koronavirus on muuttanut elämäämme. Suhteemme luontoon ja ympäristöön on kehittynyt, ja arvostuksemme yhteisöllisyyttä kohtaan on kasvanut. Meillä on entistä suurempi tarve laulaa yhdessä yhteen ääneen.”

Ohjelman keskeiset esiintyjät ovat Chanticleer ja Ordained USA:sta, Rajaton, Ilo Ensemble ja Philomela Suomesta, ANÚNA Irlannista, islantilais-irlantilainen ensemble M’ANAM sekä SØNK Tanskasta.

Songs of the Earth [Maan lauluja] -taltioinnissa tutkitaan laulajien, yhteisön ja luonnon välisiä siteitä. Mukana on alkuperäiskansojen musiikkiin erikoistuneita laulajia: inarinsaamelaisten livđe-perinteen elvyttäjä Anna Morottaja, navajo-kansan musiikkiperinteen välittäjä, laulaja ja säveltäjä Arlie Neskahi, ikivanhaa sean nós -perinnettä omalla tavallaan tulkitseva iirinkielinen laulaja Ellie Níc Fhionnghaile Donegalista Irlannista sekä englanninkielisten kansanballadien esittämiseen erikoistunut Fergus Cahillane.

Festivaalin avajaisissa kuullaan Michael McGlynnin festivaalia varta vasten säveltämä tilausteos Maalaulu. Esiintyjinä ovat suomalaissopraano Marjukka Tepponen sekä kaksi kuoroa: irlantilainen, Michael McGlynnin johtama ANÚNA ja yhdysvaltalainen Ordained johtajanaan Isaac S. Cates.

Rovaniemeläisen taiteilijan Arttu Niemisen mediataideteos Spring Hymnal julkaistiin festivaalin ennakkomaistiaisena jo kesäkuun 1. päivä. Siinä Alex Freemanin säveltämä ja Somnium Ensemblen kuoroteos on saanut ympärilleen vahvan visualisoinnin. Spring Hymnal on Tampereen Sävelen, Tampereen elokuvajuhlien ja Tampereen taidemuseon yhteistilaus. Ohjelmassa on myös tuore videoesiintyminen Chanticleer-lauluyhtyeeltä. Taltiointiin sisältyy kantaesityksenä yhdysvaltalaissäveltäjä Ulysses Kayn teos. Video on kuvattu San Franciscossa Tampereen Säveltä varten.

Tänä vuonna Yhtyelaulukilpailun finaalissa on mukana yhdeksän yhtyettä Turkista, Ranskasta, Israelista, Saksasta, Meksikosta, Suomesta ja Ruotsista. Tuomaristo valitsee tuttuun tapaan palkitut ja Grand Prix’n voittajan, ja tänä vuonna on ensimmäistä kertaa myös yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan.

Verkossa toteutettavaan ohjelmaan sisältyy myös kursseja, kuten säveltäjien kyselytunti, jossa mukana ovat Jaakko Mäntyjärvi Suomesta, Eva Ugalde Baskimaasta ja Michael McGlynn Irlannista. Muissa webinaareissa käsitellään kuorojen ja lauluyhtyeiden äänitteiden ja videoiden tekemistä.

Kaikki festivaalin taltioinnit striimataan ennalta ilmoitettuun aikaan, ja tämän jälkeen taltioinnit ovat katsottavissa 24.6. klo 12 asti. Ensiesityksen yhteydessä yleisö voi osallistua chatin muodossa keskusteluun, johon myös kullakin ohjelmapaikalla esiintyvät taiteilijat osallistuvat reaaliajassa.

Lisätietoja: tamperevocal.fi