13.06.2011

Tampereen Sävel säteili aurinkoa ja laulun iloa 8.–12.6.

Tänä vuonna 19. kertaa järjestetty Tampereen Sävel huipentui kansainvälisen Kuorokatselmuksen päätöskonserttiin, jonka yhteydessä tuomaristo jakoi 8 500 euroa tunnustuspalkintoina.

Katselmuksen parhaimmisto oli hyvin korkeatasoinen. Kamarikuoro Kaamos Helsingistä voitti Grand Prix -palkinnon ja kolme kultaleimaa, yhteensä 2 000 euroa. Lisäksi kaksi muuta kuoroa lauloi kolmen kultaleiman ja 1 700 euron arvoisesti.

Seuraavat kuorot palkittiin kolmella kultaleimalla:
– Kamarikuoro Kaamos (Helsinki), Grand Prix, johtajanaan Dani Juris
– Aino-kuoro (Turku) johtajanaan Satu Luukkonen
– Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Naislaulajat (KYN) (Helsinki) johtajanaan Kaija Viitasalo

Seuraavat kuorot palkittiin kahdella kultaleimalla ja 1 300 eurolla:
– Anglo-Chinese Junior College Alumni Choir (Singapore) johtajanaan Valarie Wilson
– Graabrødre Chamber Choir (Kööpenhamina, Tanska) johtajanaan Gorm Larsen

Lisäksi kuoronjohtajat Satu Luukkonen ja Kaija Viitasalo saivat 250 euron tunnustuspalkinnon parhaista esityskokonaisuuksista.

Kuorokatselmus järjestettiin Tampereen Sävelen yhteydessä. Kuoroista 13 pääsi esiintymään sunnuntaina 12.6. päätöskonserttiin, jonka tarkoitus on antaa kokonaiskuva katselmuksen annista. Tänä vuonna katselmukseen osallistui yhteensä 48 kuoroa kahdeksasta eri maasta. Ulkomaisia kuoroja oli mukana kolmetoista. Kuorokatselmuksen tuomariston muodostivat puheenjohtaja Matti Hyökki ja Juha Kuivanen Suomesta, Aarne Saluveer Virosta sekä Sofia Söderberg Eberhard ja Mats Nilsson Ruotsista.

Katselmuksessa kuorot luokitellaan eriarvoisin leimoin. Korkein arvostelu on kolme kultaleimaa ja minimi yksi pronssileima. Tilaisuus on avoin kaikille kuorotyypeille. Kuorokatselmuksen tarkoitus on kehittää kuorolaulun tasoa, innostaa kuoroja tavoitteelliseen toimintaan ja antaa kuoroille mahdollisuus omien kykyjensä arviointiin. Osallistujat valitsevat itse ohjelmistonsa, mutta pääpainon tulee olla säestyksettömässä musiikissa. Kunkin kuoron esityksen enimmäiskesto on 15 minuuttia.

Aiemmin festivaalin aikana käydyn yhtyelaulukilpailun voiton vei tanskalainen Postyr Project. Toiseksi sijoittui Sonic Suite Saksasta ja kolmannen sijan jakoivat ranskalainen Egregor Vocal ja liettualainen Cappella’A.

Festivaalin lukuisat konsertit tavoittivat laajan yleisön. Festivaalin teema rajattomuus näkyi konserttien monipuolisuudessa. Kuultavissa oli kaikkea klassisesta ja popimmasta kuoro- ja yhtyemusiikista bulgarialaiseen etnojazziin ja elektronisoituun keskiaikaiseen musiikkiin. Kursseilla mestarit jakoivat oppejaan säveltämisestä, äänenkäytön tekniikasta ja esiintymistaidosta. Lisäksi käytiin ideoita tulvinut paneelikeskustelu kuorotoiminnan rahoituksesta Suomessa. Alustavan arvion mukaan festivaalin maksullisten konserttien ja lukuisten ilmaistapahtumien kokonaiskävijämäärä nousee yli 27 000:een.

Seuraava Tampereen Sävel järjestetään 5.–9.6.2013. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Jaakko Mäntyjärvi. Hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia kuorosäveltäjiämme.

Tampereen Sävel