08.06.2009

Tampereen Sävel hemmotteli jälleen laulunystäviä

Tänä vuonna 18. kertaa järjestetty Tampereen Sävel päättyi kansainvälisen kuorokatselmuksen päätöskonserttiin, jonka yhteydessä tuomaristo jakoi 8500 euroa tunnustuspalkintoina. Tällä kertaa yksikään kuoro ei voittanut Grand Prix –tunnustusta, mutta kolme kuoroa ylsi korkeimpaan arvosteluun eli kolmeen kultaleimaan.

Seuraavat kuorot palkittiin kolmella kultaleimalla ja 1500 eurolla:
– Academiska Sångföreningen (Helsinki) johtajanaan Kari Turunen
– Hämäläis-Osakunnan Laulajat (HOL) (Helsinki) johtajanaan Esko Kallio
– Slavonic Tractor (Turku) johtajanaan Anna-Maija Ihander

Seuraavat kuorot palkittiin kahdella kultaleimalla ja 800 eurolla:
– Brahe Djäknar (Turku) johtajanaan Ulf Långbacka
– Cantabile (Helsinki) johtajanaan Ruut Kiiski
– Juvenalia-kuoro (Espoo) johtajanaan Matti Järvinen
– Kamarikuoro Kaamos (Helsinki) johtajanaan Dani Juris

Lisäksi Dani Jurisille myönnettiin 800 euron tunnustuspalkinto kuoronjohtajatyöstä.

Kuorokatselmus järjestettiin Tampereen Sävelen yhteydessä 3.–7. kesäkuuta. Kuoroista 16 pääsi esiintymään päätöskonserttiin, jonka tarkoitus on antaa kokonaiskuva katselmuksen annista. Tänä vuonna katselmukseen osallistui yhteensä 46 kuoroa kahdeksasta eri maasta. Ulkomaisia kuoroja oli mukana kymmenen. Kuorokatselmuksen tuomariston muodostivat puheenjohtaja Matti Hyökki, Kari Ala-Pöllänen, Theodora Pavlovitch Bulgariasta, Søren Kinch Hansen Tanskasta ja Mats Nilsson Ruotsista.

Katselmuksessa kuorot luokitellaan eriarvoisin leimoin. Korkein arvostelu on kolme kultaleimaa ja minimi yksi pronssileima. Tilaisuus on avoin kaikille kuorotyypeille. Sen tarkoituksena on kehittää kuorolaulun tasoa, innostaa kuoroja tavoitteelliseen toimintaan ja antaa kuoroille mahdollisuus omien kykyjen arviointiin. Osallistujat valitsevat ohjelmistonsa, mutta pääpainon tulee olla säestyksettömässä musiikissa. Kunkin esityksen enimmäiskesto on 15 minuuttia.

Aiemmin festivaalin aikana pidetyn yhtyelaulukilpailun voiton vei saksalainen Klangbezirk-yhtye. Toiseksi sijoittui Voz en Punto Meksikosta ja kolmannen sijan jakoivat alankomaalainen Shiva Knows ja venäläinen Novy Vek.

Festivaalin konserttisarja tavoitti laajoja yleisöjä ja elämyksiä oli tarjolla monipuolisesti kirkkomusiikista vauhdikkaisiin kreikkalaismelodioihin sekä beatboxaukseen. Alustavan arvion mukaan konsertteja ja kursseja seurasi noin 4500 kävijää. Kuorokatselmuksen, yhtyelaulukilpailun ja muun ilmaistarjonnan myötä kokonaiskävijämäärä nousi noin 27 000:een.

Seuraava Tampereen Sävel järjestetään 8.-12.6.2011. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Jussi Chydenius. Chydenius on monipuolinen muusikko ja säveltäjä, joka laulaa mm. Lauluyhtye Rajattomassa. Chydenius on toiminut Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun tuomarina vuosina 2003, 2007 ja 2009.

http://www.tampere.fi/vocal