13.06.2023

Tampereen Sävel alkaa keskiviikkona

Kuoro- ja lauluyhtyemusiikin festivaali Tampereen Sävel tuo laulun ystävät yhteen viiden päivän ajaksi 14.–18.6.2023. Toissa vuonna verkkofestivaalina järjestetty tapahtuma palaa nyt liveyleisöjen eteen ja tuo kaupunkiin toista tuhatta laulajaa.

Tampereen Sävelen tämänkertaisessa konserttiohjelmassa esiintyvät keskiaikaista rakkausrunoutta tulkitseva Amór Ceu, itämerensuomalaisten kansojen perinnetekstejä hyödyntävä Ilona Korhonen Ensemble sekä kaksi kuoroa, helsinkiläinen Somnium Ensemble ja kanadalainen Vancouver Chamber Choir.

Elisa Huovisen johtaman Somnium Ensemblen konsertin kantavana teemana on kaipuu suurempaan, turvasatamaan, jossa voi rauhassa kokea olevansa osa maailmankaikkeutta. Kantaesityksenä kuullaan Tampereen Sävelen tilaustyönä syntynyt Alex Freemanin Northern April. Konsertin lopuksi Somnium Ensemble yhdistää voimansa Vancouver Chamber Choirin kanssa, kun kuorot esittävät Toivo Kuulan 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi säveltäjän majesteettisen Meren virren.

Vancouver Chamber Choirin Tampereelle tuo Kari Turunen, joka toimii niin kuoron kuin Tampereen Sävelenkin taiteellisena johtajana. Vancouver Chamber Choirin konsertissa pohditaan ihmisiä yhdistäviä toiveita, unelmia, pelkoja ja tunteita. Ohjelma yhdistelee musiikkia kahdelta puolen pohjoista pallonpuoliskoa – Kanadasta, Virosta ja Suomesta – ja mukana on kaksi uutuusteosta, Matthew Whittallin Snowdrops ja Mikko Nisulan Les Rêveries.

Tapahtuman kulmakivet, kuorokatselmus ja yhtyelaulukilpailu, tuovat Tampereelle jälleen lähes viisikymmentä kuoroa ja seitsemän lauluyhtyettä. Osallistujia saapuu mm. Tsekistä, Ranskasta, Tanskasta, Ruotsista ja Virosta. Sekä kuorokatselmus että yhtyelaulukilpailu huipentuvat päätöskonsertteihin, joissa jaetaan tunnustuspalkinnot kansainvälisten tuomaristojen valitsemille kokoonpanoille.

Festivaalin iltaohjelmassa esiintyvät toissavuotisella verkkofestivaalilla yhtyelaulukilpailun voiton napannut AORA ja rytmimusiikkiin erikoistunut Musta lammas -kuoro sekä kokonaan uudistuneella kokoonpanolla esiintyvä ruotsalainen a cappella -yhtye The Real Group.

Samaan aikaan juhlittava Manse Pride -viikko näkyy myös Tampereen Sävelen ohjelmistossa. Festivaalin avajaisissa lauletaan ja kuullaan sateenkaarevia lauluja, ja perjantaina 16.6. keskustellaan Tampere-talon aulassa sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta kuoroissa.

Festivaalin päätapahtumapaikkana toimii Tampere-talo, ja lisäksi konsertteja järjestetään Tuomiokirkossa, Finlaysonin kirkossa, G Livelabissa ja Tullikamarilla. Ohjelman täydentävät erilaiset kuoronjohtajille ja laulajille suunnatut kurssit sekä kaupungin eri puolille levittäytyvä ilmaiskonserttisarja Kuule Sävel. Myös kuorokatselmus ja yhtyelaulukilpailu ovat päätöskonserttejaan lukuun ottamatta maksuttomia.

Festivaalin sivuille