22.01.2014

Tampereen elokuvajuhlilla animaation ja lastenohjelmien juhlaa valkokankaalla

Tampereen 44. kansainvälisiä lyhytelokuvajuhlia vietetään 5.–9.3. Festivaalilla juhlitaan tänä vuonna niin 100-vuotiasta suomalaista animaatiota kuin 50-vuotissyntymäpäiviään viettäviä television lastenohjelmia.

Suomalainen animaatio täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja elokuvajuhlat onnittelee sankaria esittämällä kolme näytöksellistä Tampereella ja muualla maailmalla palkittuja kotimaisia mestariteoksia. Jokainen näytös kulkee läpi historian 1960-luvulta 2000-luvulle. YLEn nostalgista -lastenohjelmakokonaisuus puolestaan sisältää niin aikuisille suunnattuja nostalgiamatkoja eri vuosikymmenille kuin lasten ilmaistapahtuman Minikinon. Kokonaisuutta täydentävät vielä arkiaamujen näytökset päiväkoti- ja yläkouluikäisille.

Suurin kansainvälinen ohjelmistokokonaisuus on nimeltään 15 sävyä: etelä. Siinä nähdään 15 elokuvaa seitsemästä Afrikan maasta. Kolme lyhytelokuvanäytöstä käsittelee erilaisuuden, menneisyyden ja arkielämän teemoja. Lyhytelokuvasarjaa täydentää eteläafrikkalainen pitkä dokumentti The Devil’s Lair, joka kertoo kapkaupunkilaisen jengijohtajan rimpuilusta huumebisnesten, reviiritaisteluiden ja perhe-elämän ristiaallokossa.

Tampereen elokuvajuhlat rohkaisee elokuvantekijöitä ja yleisöä inspiroitumaan toisistaan kahden masterclass-tyyppisen näytöksen voimin. Saksalainen digivelho Till Nowak (s. 1980) ei rajoita luovaa työskentelyään vain yhteen välineeseen: elokuvatuotantojen, kaupallisten töiden ja henkilökohtaisten taideprojektien lisäksi mies on toteuttanut lukuisia julkisen tilan valoinstallaatioita. Nowak lupaa näytöksensä olevan visuaaleilla ja erilaisilla behind the scenes -materiaaleilla terästetty vauhdikas luento, jossa hän esittelee luovien prosessiensa kulkua.

Moninkertaisesti palkittu työpari Hannes Vartiainen (s. 1980) ja Pekka Veikkolainen (s. 1982) yhdistelevät kokeellisissa dokumenttielokuvissaan tarinallisia elementtejä, visuaalista ilottelua ja musiikillista kerrontaa. Festivaalilauantaina Vartiainen ja Veikkolainen näyttävät kaikki elokuvansa viimeisten viiden vuoden ajalta. Lisäksi ohjaajat kertovat työskentelytavoistaan ja elokuvien tekemisestä sekä näyttävät making of -materiaalia.

Elokuvajuhlien avajaisia vietetään keskiviikkona 5.3. Plevnassa. Viiden festivaalipäivän aikana elokuvaa juhlitaan kaiken kaikkiaan 120 näytöksen voimin. Pääesityspaikkojen Plevnan ja Niagaran lisäksi filkkarit tuo ohjelmaa myös Klubille, ja erikoisesityksenä Hällässä nähdään mykkäelokuva Jeanne d’Arcin kärsimys Pink Twinsin säestämänä.

Kansainvälisen ja kotimaisen kilpailun valinnat sekä ohjelmisto kokonaisuudessaan julkaistaan 31.1., ja festivaalin ennakkolipunmyynti aukeaa 12.2.

www.tamperefilmfestivalf.fi