31.01.2023

Tampereen elokuvajuhlien vuoden 2023 kilpailuelokuvat on valittu – Palkinnot jaetaan maaliskuussa Tuulensuun Palatsissa

Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun sekä genre-elokuville suunnatun Generation XYZ -kilpailun elokuvat on valittu.

Vuoden 2023 kilpailuihin lähetettiin yhteensä liki 8 000 elokuvaa ympäri maailman. Festivaalin kilpasarjat koostuvat alle 30-minuuttisista lyhytelokuvista, minkä lisäksi kotimaisessa kilpailussa on oma sarjansa myös yli 30-minuuttisille elokuville.

Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja, kansainvälisessä valitsijaraadissakin mukana ollut Riina Mikkonen kuvaa valintaprosessia haastavaksi:

– Elokuvia tuli tällä kertaa enemmän kuin koskaan. Kilpailuohjelmistojen koostaminen oli kovaa hommaa, sillä valintojen ulkopuolelle jäi paljon todella hyviä elokuvia. Mielestämme saimme kuitenkin upeat näytökset aikaan!

Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson mukaan erityisesti elokuvajuhlille lähetettävien kansinvälisten lyhytelokuvien määrä ja laatu ovat kasvaneet tasaisesti jo pitkän aikaa, sillä tekniikan kehittyminen on mahdollistanut elokuvien teon yhä useammalle. Kotimaisen kentän muutoksista Laakso puolestaan nostaa esiin suomalaisen elokuvakoulutuksen vähenemisen, mikä näkyy suoraan kilpailuihin lähetettyjen elokuvien määrässä.

Elokuvajuhla huipentuu 11.3. Tuulensuun Palatsissa

Kilpailuihin valitut elokuvat esitetään festivaalilla 8.–12.3. sekä elokuvateattereissa että verkossa Festhome TV -alustalla. Kilpailujen voittajat julkistetaan palkintoseremoniassa lauantaina 11.3., ja palkittujen elokuvien näytökset esitetään festivaalilla lauantai-illan ja sunnuntain ohjelmassa. Palkintoseremonia siirtyy tänä vuonna elokuvasalista Tuulensuun Palatsiin, jossa elokuvajuhlan huipennuksesta pääsevät nauttimaan niin festivaalin vieraat kuin asiakkaatkin.

– Palkintoseremonia ja sen perään esitettävä palkittujen elokuvien näytös on ollut pitkään yksi suosituimmista tilaisuuksistamme, joten on hienoa saada tapahtumalle juhlalliset ja aiempaa tilavammat puitteet. Palatsi on myös on olennainen osa festivaalin historiaa, sillä samalla paikalla sijainnut elokuvateatteri Kinopalatsi oli kaikkien aikojen ensimmäisten elokuvajuhlien tapahtumapaikka vuonna 1970 sekä yksi festivaalin keskeisistä näytöspaikoista 1980-luvun aikana, Riina Mikkonen kommentoi.

Kansainvälinen kilpailu

Kansainväliseen kilpailuun lähetettiin yhteensä 7 242  lyhytelokuvaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Näiden joukosta kilpailuohjelmistoon valikoitui 60 elokuvaa yhteensä 42  eri tuotantomaasta ympäri maailman.

Valitsijaraadin mukaan kansainvälisen kilpailun elokuvien teemoissa korostuivat etenkin kirjallisuudesta tuttu autofiktio, seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaistuminen sekä yleinen huoli ympäristöstä.

Valittujen joukossa ovat muun muassa Oscar-ehdokkuuksiakin saaneet Wendy Tilbyn ja Amanda Forbisin animaatio The Flying Sailor (Kanada 2022) sekä  Cyrus Neshvadin fiktio La Valise Rouge (Luxemburg 2022). Lisäksi suomalaisohjaaja Maija Blåfieldin kokeellinen lyhytelokuva Scenic View (2023) valittiin sekä kansainväliseen että kotimaiseen kilpailuun.

Kotimainen kilpailu

Festivaalin kotimaiseen kilpailuun valittiin 268 elokuvan joukosta seitsemän yli 30-minuuttista dokumenttia ja 29  alle 30-minuuttista lyhytelokuvaa.

Kotimaisessa kilpailussa saa ensi-iltansa muun muassa Mika Kaurismäen ohjaama musiikkidokumentti Hassisen kone – 40 years ago (2023). Elokuva kertoo yhtyeen 40-vuotisjuhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta sekä yhtyeen historiasta ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi.

Generation XYZ

Generation XYZ -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 465 alle 30-minuuttista genre-elokuvaa. Mukaan kilpailuun valittiin 20 elokuvaa 17 maasta. Generation XYZ on trilleri-, sci-fi-, kauhu-, toiminta- ja fantasiaelokuviin keskittyvä, vuodesta 2021 järjestetty lyhytelokuvakilpailu.

Valitsijaraadissa toiminut Liina Härkönen kertoo, että tänä vuonna genre-kilpailussa nousivat aiheina esiin etenkin tekoälydystopia ja somen kaikkialle ulottuvat lonkerot. Suomalaisista elokuvista kilpailuun pääsi Sebastian Granskogin elokuva Hius (2023).

Tampereen elokuvajuhlat järjestää kilpailun yhteistyössä yhdysvaltalaisen XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa. Muita kilpailun kumppaneita ovat  Film Tampere, Tampereen kaupunki ja Audiovisual Producers Finland – APFI.

Kaikki valitut elokuvat, tuomaristot ja palkinnot. 

Festivaali järjestetään 8.–12.3. Tampereella

Tampereen elokuvajuhlien näytösaikataulut ja (koko) ohjelmisto julkistetaan 15.2., jolloin myös yksittäisten näytösten verkkolipunmyynti alkaa. Useamman lipun sarjakorttipaketit ovat myynnissä jo nyt Lippu.fi:n myyntikanavissa.

 

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.02.2024

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto on julkaistu

Tampereen kansainvälisiä elokuvajuhlia vietetään 54. kerran 6.–10. maaliskuuta. Viisipäiväinen tapahtuma kerää jälleen elokuvan ystävät sekä alan ammattilaiset yhteen Tampereelle – festivaaliviikon aikana tarjolla on yli sata elokuvanäytöstä elokuvateatteri Finnkino Cine Atlaksessa ja Arthouse Cinema Niagarassa.…

08.02.2024

Tampereen elokuvajuhlat: Juho Kuosmasen mykkätrilogia nähdään Tampereen tuomiokirkossa 8.3. – Esa Toivola improvisoi elokuviin urkumusiikin

Tampereen tuomiokirkossa esitetään perjantaina 8. maaliskuuta Juho Kuosmasen ohjaama mykkäelokuvien trilogia osana Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistoa. Esityksessä nähdään kolme lyhytelokuvaa, Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012), Salaviinanpolttajat (2017) ja Kaukainen planeetta (2023). Tampereen elokuvajuhlilla trilogia esitetään nimellä…

31.01.2024

Tampereen elokuvajuhlien kilpailuvalinnat julkaistu

Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun sekä genre-elokuville suunnatun Generation XYZ -kilpailun elokuvat vuodelle 2024 on valittu. Kilpailusarjoihin haki jälleen runsas määrä elokuvia – yhteensä hakijoita oli 7434, ja näistä kilpailuihin valittiin 125 elokuvaa 51…