02.02.2021

Tampereen elokuvajuhlien kilpailuelokuvat vuodelle 2021 on valittu – mukana ennätysmäärä hakijoita

Tampereen elokuvajuhlien kilpasarjoihin valitut elokuvat ovat selvillä. Vuoden 2021 kilpailut houkuttelivat ennätysmäärän hakijoita, ja ympäri maailman festivaalille lähetettiin yli 6 500 elokuvaa. Lyhytelokuvia arvioidaan festivaalilla kolmessa eri sarjassa: kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa sekä uudessa Generation XYZ -kilpailussa, joka on suunnattu alle 30-minuuttisille genre-elokuville. Kotimaisessa kilpailussa nähdään lyhytelokuvien ohella myös pitkiä dokumenttielokuvia.

Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso toteaa elokuvien ammattimaisuuden paranevan vuosi vuodelta: – Elokuvatarjonta on monipuolistunut niin aiheiden kuin tekotapojenkin suhteen viime vuosina. Tänä vuonna poikkeuksellisen suuri elokuvien määrä vaikutti siihen, että varsinaisia trendejä on vaikea eritellä, mutta elokuvantekijöiden ammattitaidon taso on yleisesti kasvanut ympäri maailman.

Ohjelmistopäällikkö Riina Mikkonen puolestaan on ilahtunut erityisesti elokuvien moniäänisyyden lisääntymisestä: – Kotimaisessa kilpailussa diversiteetti on laajentunut, ja on hienoa, että kansainväliseen kilpailuun saatiin jälleen elokuvia myös harvinaisemmista tuotantomaista, kuten Saudi-Arabiasta.

Kaikki kilpailuun valitut elokuvat: tamperefilmfestival.fi/media-ammattilaiset/kilpailut

Kilpailujen tuomaristot: tamperefilmfestival.fi/media-ammattilaiset/kilpailut/tuomaristot-2

Kotimainen kilpailu

Festivaalin kotimaiseen kilpailuun valittiin 302 elokuvan joukosta seitsemän yli 30-minuuttista dokumenttia ja 26 alle 30-minuuttista lyhytelokuvaa. Valitsijaraatia miellytti tämän vuoden lyhytelokuvatarjonnassa erityisesti kokeellisen elokuvan kukoistus sekä representaatioiden moninaistuminen niin elokuvien tekijöiden kuin sisältöjenkin suhteen. Animaatioiden vähyys sen sijaan on jo pitkään jatkunut kehityssuunta, johon valitsijat toivoisivat muutosta.

Pitkien dokumenttien tarjonnassa puolestaan nousee esiin erityinen suurmies-buumi, jota kilpailussa edustavat muun muassa Virpi Suutarin ohjaama Aalto (2020), John Websterin haastatteluelokuva Donner – Privat (2021) sekä elokuvaohjaaja Rauni Mollbergista kertova henkilökuva Dinosaurus (2021), jonka on ohjannut Veikko Aaltonen. Lisäksi kotimaisessa kilpailussa nähdään esimerkiksi Suvi Westin saamelaisdokumentti Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (2021).

Kotimaiseen kilpailuun valituista ohjaajista naisoletettuja on 18 henkilöä (47,37%) ja miesoletettuja 20 henkilöä (52,63%).

 

Kansainvälinen kilpailu

Kansainväliseen kilpailuun lähetettiin ennätykselliset 6 330 elokuvaa, joista festivaalille valikoitui yhteensä 59 lyhytelokuvaa. Useat kilpailun elokuvat on tehty lockdown-aikana, mutta Covid-19 -pandemian vaikutukset eivät ainakaan toistaiseksi näy festivaalille lähetettyjen elokuvien määrässä – pikemminkin päin vastoin. Valitsijaraadin mukaan valintojen ulkopuolelle oli tänä vuonna karsittava poikkeuksellisen paljon loistavia ja näkemisen arvoisia elokuvia.

Aihepiireistä kansainvälisen kilpailun elokuvissa toistuvat muun muassa ilmastokriisi, perhe- ja parisuhteet sekä eläimet ja eläimellisyys. Elokuvissa ihmis- ja eläinkunnan kompleksista suhdetta ja eläinten roolia käsitellään sekä kumppanuuden että hyödyn näkökulmasta.

Kansainvälisessä kilpailussa nähdään elokuvia yhteensä 44 eri maasta. Suomalaisista ehdokkaista kilpailuun pääsivät Katariina Lillqvistin animaatioelokuva Viimeinen matadori (2020) ja Virpi Suutarin lyhytdokumentti Kansanradio – Runonlaulajien maa (2021), jotka valittiin sekä kotimaiseen että kansainväliseen kilpailuun.

Kilpailuun valittujen elokuvien ohjaajista naisoletettuja on 38 henkilöä (59,48 %), miesoletettuja 25 henkilöä (39,06 %) ja ei-binäärejä 1 henkilö (1,56 %).

 

Generation XYZ

Tampereen elokuvajuhlilla nähdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa genre-elokuville suunnattu kilpailu Generation XYZ. Alle 30-minuuttisia trilleri-, sci-fi-, kauhu-, toiminta- ja fantasiaelokuvia lähetettiin kilpailuun 194, erityisen paljon Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Kilpailuun valittiin 15 elokuvaa. Suomesta kilpailuun ylsi Ilja Rautsin ohjaama Night of the Living Dicks (2021) ja Juho Fossin ohjaama Odotusaika (2020).

Elokuvajuhlien ohjelmistoon uusi kilpailu tuo yllätyksellisyyttä sekä elokuvia, joita festivaalin perusohjelmistossa ei olla välttämättä totuttu näkemään:
– Voi sanoa, että hirviöt ovat edelleen muodissa, myhäilee ohjelmistopäällikkö Riina Mikkonen. – Näissä näytöksissä saa säikkyä ja nauraa, ja tietysti myös splatter-henkisiin ällöttävyyksiin kannattaa varautua.

Viihteellisyydestään huolimatta kilpailun genre-elokuvat tuovat esiin myös huolen maailman tilasta, ja elokuvat kommentoivat omalla tyylillään muun muassa parisuhdeväkivaltaa, patriarkaattia ja rasismia.

Tampereen elokuvajuhlat järjestää kilpailun yhteistyössä yhdysvaltalaisen XYZ Films -tuotantoyhtiön kanssa. Muita kilpailun kumppaneita ovat Film Tampere, Tampereen kaupunki, Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihanke sekä APFI – Audiovisual Producers Finland.

Generation XYZ -kilpailuun valituista ohjaajista 4 (23,53 %) on naisoletettuja ja 13 (76,47 %) miesoletettuja.

Festivaali verkossa 10.–14.3.2021

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään tänä vuonna verkkofestivaalina 10.–14.3.2021. Kaikki kilpailuihin valitut elokuvat ja suuri valikoima teemanäytöksiä ovat katsottavissa Festhome TV -alustalla 10.–21.3. välisenä aikana. Kilpailujen voittajat julkistetaan festivaaliviikon päätteeksi palkintoseremoniassa, joka lähetetään Tampereen G Livelabista suorana lähetyksenä 14.3. klo 12 alkaen.