18.02.2014

Tampereen elokuvajuhlien FestArt -näyttelyssä tänä vuonna Salla Tykän teoksia

Tampereen elokuvajuhlien tämän vuoden FestArt -näyttely koostuu Salla Tykän liikkuvan kuvan teoksista, jotka ovat valmistuneet vuosien 2008–2013 aikana. Näissä lyhytelokuvan muotoisissa töissä kuvataan kussakin yhtä kasvia, eläintä tai ihmistä. Aiheet ovat muistumia tekijän nuoruudesta, kuvia joissa tiivistyivät täydellisyyden ja kauneuden olemukset. Paikoitellen unenomaiset sekä myös dokumentaarisia kerronnan tapoja hyödyntävät teokset kertovat vallasta, sen tuottamasta kuvastosta ja vaikutuksesta ihmismieleen.

Victoriassa (2008) seurataan kahden vuorokauden ajan jättiläislummetta ja sen öistä kukintoa, joka vaihtaa väriään puhtaan valkoisesta punaiseen. Amazonin alueelta 1800-luvun alkupuolella tutkimusmatkailijoiden Eurooppaan mukanaan tuoma eksoottinen kasvi symboloi eurooppalaista kolonialismia ja kertoo ihmisen tarpeesta hallita luontoa ja sen osia.

Airs Above the Ground (2010) -teoksessa kuvataan lipizzan hevosia Sloveniassa, lajin syntyseudulla. Habsburgien monarkian sota- ja hovihevoseksi jalostama eläin on vanhin yhä elossa oleva jalostettu hevosrotu. Elokuvassa näytetään ratsukkojen suorittamia taidokkaita kouluratsastuksen liikkeitä harjoituskentällä ja samalla seurataan nuorten kouluttamattomien hevosten niityillä viettämää päivää. Vuosisataisen järjestelmällisen jalostustyön tulos liikkuu kulttuurin ja luonnon välisellä häilyvällä rajalla.

Teoksista uusin, Giant (2014), on kuvattu vuonna 2013 Romaniassa kahdessa sisäoppilaitoksessa, joissa nuoret tytöt keskittyvät telinevoimisteluun. Kommunistisen diktatuurin aikaiset harjoitusrakennukset palvelevat yhä samaa tarkoitusta. Kuvia tyhjistä voimistelusaleista sekä harjoituksista rikkovat arkistokuvat useilta vuosikymmeniltä sekä lyhyet fragmentit voimistelijoiden haastatteluista. Nuorten tyttöjen henkinen ja ruumiillinen harjoittelu kohti unelmaa näyttäytyy maan lähihistoriasta kumpuavana kuvajatkumona, jäänteenä järjestelmästä joka on lakannut olemasta.

Salla Tykkä (s. 1973) on tunnettu yksikanavaisista videotöistään, jotka tarkastelevat länsimaista kuvakulttuuria ja siinä heijastuvia yhteiskunnallisia ja psykologisia valtasuhteita. Teokset kuvaavat naisnäkökulmasta katsomisen monikerroksisia tapahtumia ja näiden vaikutusta identiteettiimme. Tykän teoksissa korostuu liikkuvan kuvan kyky imitoida ihmisen muistikuvia ja unia sekä muuttua osaksi niitä. Tykän teos Giant voitti tammikuussa 2014 Tiger Awards Competition for Short Films -palkinnon Rotterdamin elokuvajuhlilla. Tämä teos on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Näyttely aukeaa yleisölle 22. helmikuuta, ja se on avoinna aina 23. maaliskuuta 2014 asti.

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 5.-9.3.2014.

www.tamperefilmfestival.fi